Dalfsen – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Dalfsen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Dalfsen ligt strak aan de Overijsselse Vecht en dat is meteen een van de grote pluspunten van deze levendige plaats. Het centrum heeft een opvallend hoog winkelaanbod en de nodige horeca, veelal met uitzicht op de Vecht, ontbreekt niet. Aan de zuidzijde van Dalfsen, aan de overzijde van de Vecht, zijn een aantal landgoederen te vinden waar het heel goed wandelen en fietsen is.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Dalfsen prima te bereiken met de trein vanuit Zwolle. Met de auto is de meest gebruikte aanrijroute die via de N757.

Tips en aanbevelingen

In Dalfsen is kuieren langs de Vecht geen slecht idee en een bezoek aan de molen, helemaal aan de westzijde, ook niet. De echte attracties zijn de landgoederen aan de zuidzijde waarbij Kasteel Rechteren het hoogtepunt vormt. Ook landgoed den Berg, zo’n 500 meter ten zuiden van het treinstation, is een bezoek waard.

Kom je met de auto, dan is het parkeerterrein bij het treinstation een aanrader. Je kunt er gratis parkeren en de wandeling naar het centrum is slechts enkele honderden meters. Daarbij word je onderweg getrakteerd op een leuk uitzicht over de Overijsselse Vecht.

Kritische noot

Dalfsen staat een beetje in de schaduw van Ommen maar is op zichzelf best een bezoek waard. Je zult er geen dagen doorbrengen tenzij je er toevallig overnacht, maar een dagdeel kun je er goed kwijt.

De landgoederen nodigen beslist uit tot een bezoek. Helaas…je zult het moeten doen met een blik vanaf de openbare weg, want ze zijn of particulier bewoond of in gebruik bij bedrijven en stichtingen die geen hordes bezoekers over de vloer willen hebben. Soms zijn er met Open Monumentendag wel mogelijkheden tot een bezoek.

Wat is er te doen in Dalfsen?

Grote Kerk Dalfsen

Deze kerk is nog steeds in gebruik bij de Protestantse gemeente en stamt oorspronkelijk uit de 12e eeuw. In de loop der eeuwen is het nodige aan de kerk verbouwd en bijgebouwd. Zoals zoveel kerken ging tijdens de Reformatie in 1590 ook deze kerk over van RK naar gereformeerd. De toren en klokken zijn feitelijk eigendom van de gemeente Dalfsen en vroeger werd deze toren ook gebruikt voor het opslaan en drogen van brandweerslangen. Binnen vallen vooral de kerkbanken op, die als een soort tribune naar achteren steeds hoger worden. Dat leidt tot een grote hoeveelheid traptreden waar uitgebreid voor gewaarschuwd wordt. Toch zal er zeker wel eens een kerklid met een pijnlijke enkel de kerk verlaten. Meer info: http://www.pgdalfsen.nl/

RK Cyriacuskerk

Deze RK-kerk is gebouwd in 1938 en wordt nog steeds actief gebruikt. Het portaal en de Mariakapel zijn dagelijks geopend. Vanuit de Mariakapel kun je ook een beperkte blik in de kerk werpen. Het is misschien nu moeilijk voor te stellen, maar ooit stond deze kerk aan de rand van Dalfsen. Meer info: https://www.rkkerkdalfsen.nl/

Voormalige Synagoge

Een van de kleinste synagogen in Nederland staat in de Julianastraat van Dalfsen en als je niet oplet loop je er zo voorbij. Het is aardig om even aan de buitenkant te zien, maar ook niet meer dan dat. De synagoge is in 1866 gebouwd maar in 1927 was het aantal joden in Dalfsen al zo afgenomen dat er geen erediensten meer konden worden gehouden. Tegenwoordig is er soms een expositie in het gebouw waardoor je ook binnen een kijkje kunt nemen, op andere tijdstippen blijft de deur op slot. Meer info: http://www.synagogedalfsen.nl/

Westermolen

De Westermolen doet zijn naam eer aan want hij staat inderdaad aan de westzijde van Dalfsen, vlakbij het gemeentehuis. De stellingmolen werd in 1818 gebouwd en nadat hij in de jaren 70 buiten bedrijf raakte is hij inmiddels al tweemaal geheel gerestaureerd. Een groep vrijwilligers houdt de molen tegenwoordig letterlijk draaiende. Naast de molen is een boerderijwinkel waar producten van de molen en allerlei streekproducten en geschenken te koop zijn. De molen is op zaterdagmiddag open, de winkel van woensdag tot en met zaterdag. Meer info: http://www.westermolen-dalfsen.nl/

Molen Massier

Deze korenmolen staat langs de N758 in Ruitenveen tegen Nieuwleusen aan. Toch valt hij onder gemeente Dalfsen en door landelijk gebied rij, fiets of wandel je er vanuit Dalfsen zo heen. Zoals zoveel van dit soort molens was deze in 1861 gebouwde molen ernstig verval geraakt maar na restauratie in 2009 draaien de wieken weer regelmatig rond. Op zaterdagmiddag is de molen open en is meel dat hier is gemalen te koop. Meer info: https://www.molenmassier.nl/

Landgoederen

In de directe omgeving van Hoonhorst zijn diverse landgoederen te vinden:

Kasteel Rechteren

Dit kasteel is het enige kasteel uit de middeleeuwen dat in provincie Overijssel bewaard is gebleven. Het staat in een dode rivierarm van de Overijsselse Vecht en een deel van het landgoed kan bij hoogwater onder water komen te staan. Opmerkelijk is de donjontoren van 33 meter hoog die in de middeleeuwen diens deed als versterkte woontoren. Het kasteel is al vele eeuwen in bezit van de familie Van Rechteren en helaas niet publiekelijk toegankelijk. Vanaf de openbare weg (Dalfsen-Vilsteren) is er echter wel een mooi zicht op.

Den Aalshorst

Den Aalshorst is een landhuis ongeveer 1 km ten oosten van Hoonhorst. Het bestaat uit een hoofdgebouw en bouwhuizen aan weerszijden van het voorplein. Samen met de gracht om het complex heeft het het karakter van een oude havezate.

Den Berg

Den Berg ligt vlakbij Dalfsen,zo’n 500m ten zuiden van het treinstation, in het stroomdal van de Vecht. Het huis stamt uit het begin van de achttiende eeuw en wordt omgeven door een park van 60 ha. In dit park zijn een aantal lanen te vinden waaronder de 2,5 km lange Berger Allee.

De Horte

De Horte ligt aan de zuidzijde van de weg Dalfsen – Zwolle en is het meest westelijk gelegen landgoed. Het is gebouwd aan het begin van de 17 eeuw. Momenteel is in het landhuis het kantoor van de Stichting het Overijssels Landschap ondergebracht. Het huis zelf is niet te bezoeken maar in de tuin kun je wel rondwandelen.

Landgoed Hessum

Landgoed Hessum ligt vrij dichtbij Vilsteren en wil je eens een keer op een landgoed overnachten dan is dit je kans. Er is namelijk een B&B in gevestigd en tegen een redelijke prijs mag je hier blijven slapen. Het landgoed stamt uit 1830 en naast de B&B is er ook een melkveehouderij op het landgoed gevestigd. Meer info: https://www.landgoedhessum.nl/

Mataram

De restanten van Huize De Mataram zijn te zien vanaf de Mataramweg. De naam Mataram dateert uit 1800, toen Van Rhijn dit verwierf. Hij kwam uit Oost-Indië, uit de plaats Mataram. 

Wandeling 6,1 km via Landgoed Den Berg

Deze wandeling is eigenlijk een wandeling die start in Hoonhorst maar je kunt vanaf treinstation Dalfsen aan de zuidzijde binnen 500m op de route komen. Je loopt vanaf het station richting landgoed Den Berg en pikt daar de blauwe route op. Daarna leidt de route via bos en agrarisch gebied, gedeeltelijk over een fietspad, naar Hoonhorst. Aldaar kun je de plaatselijke molen bewonderen waarna de route over zandwegen vervolgt richting Landgoed Den Aalhorst. Daar kom je helaas niet langs bij het volgen van de standaard route. Als je bij W38 even rechtsaf slaat sta je alsnog binnen enkele honderden meters voor de deur, en dat is beslist een aanrader. Vervolg je daarna de route met de blauwe paaltjes dan kom je vanzelf weer bij landgoed Den Berg. Vanaf hier loop je rechtdoor terug naar het treinstation van Dalfsen en als je nog een paar honderd meter doorloopt sta je in het centrum van Dalfsen. Meer…

Wandeling 11,7 km via Kasteel Rechteren en langs de Vecht

Deze wandeling loopt langs de zuid- en noordzijde van de Vecht aan de oostzijde van Dalfsen. Vanaf het startpunt bij het treinstation loop je eerst op enige afstand van de Vecht richting het fraaie Kasteel Rechteren. Daarna vervolgt de route naar het minuscule buurtschap Hessum en al snel daarna sta je aan de oever van de Vecht. Met een tamelijk professioneel pontje steek je over waar je een uitzichtpunt op een heuvel vindt. Daarna vervolgt de weg door behoorlijk agrarisch landschap richting Dalfsen. Vlak voordat je het centrum bereikt kom je nogmaals aan de oever van de Vecht terecht. Snel daarna sta je bij de Grote kerk, horeca en winkels van Dalfsen. Na langer of kortere tijd kruis je via de blauwe brug de Vecht nogmaals en eindigt de wandeling vlak daarna weer bij het treinstation. Meer…

Varen op de Overijsselse Vecht

Dalfsen ligt aan de Overijsselse Vecht en wat ligt meer voor de hand dan daar een tochtje op te maken. Het kan met een motorboot, kano, kajak en nog veel meer wat drijft. In Dalfsen kun je ervoor terecht bij Hiawatha Actief. Meer info: https://hiawatha-actief.nl/.

Uitkijktoren de Stokte

Aan de oostzijde van Dalfsen, tussen de Stokte en de Frankenweg, is in 2012 een uitkijktoren gebouwd. Vanaf de toren, op 18 meter hoogte, heb je een fraai uitzicht op de Vecht, het omliggende landschap en natuurlijk Dalfsen.

Sterrenwacht “het Vechtdal”

Sterrenwacht “het Vechtdal” heeft zijn onderkomen bij Natuurboerderij de Lindehoeve in Dalfsen. Het is elke eerste en derde woensdag van de maand geopend voor publiek. Natuurlijk moet het weer zich ervoor lenen, dus check altijd de actuele agenda op de website van deze club. Ook, of misschien wel juist, als je niet zoveel interesse hebt in alles ver boven je hoofd, kan dit best wel eens een bijzondere avond zijn. Meer info: http://sterrenwachthetvechtdal.nl/

In de buurt van Dalfsen

Even ten oosten van Dalfsen ligt Ommen, ook een aantrekkelijke plaats aan de Vecht. Heb je zin in een grotere stad? Dan is Zwolle niet ver. Voor natuur hoef je hier ook niet ver te zoeken want direct ten zuiden van Dalfsen vind je bijvoorbeeld het Rechterensche veld.

Andere plaatsen in het Vechtdal met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 23 juni 2021