Dalmsholte – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Dalmsholte. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Dalsmholte is een bescheiden buurtschap en op zichzelf niet interessant. Vlakbij liggen echter de aantrekkelijke Lemeler- en Archemerberg en aan de westzijde het Rechterense Veld. Wat meer naar het noorden zijn Ommen en Dalfsen aan de Vecht te vinden en dat maakt het bij elkaar een buitengewoon aardig gebied.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Dalmsholte een moeilijk verhaal en ook met de auto rij je er eenvoudiger aan voorbij dan in. Toch is het uiteindelijk via de N348 inclusief enige binnendoorwegen daarna wel te doen.

Tips en aanbevelingen

Dalmsholte ligt precies aan de andere kant van de Lemelerberg dan het veel toeristischer Lemele. Op de berg zelf ben je dan nog steeds niet alleen, maar het kan in de beleving toch wel wat aangenamer uitpakken.

Kritische noot

Dalmsholte is een buurtschap dat geen bezoek rechtvaardigt maar de omgeving is dat zeker wel. Of Dalmsholte dan de beste uitvalsbasis vormt om dat te gaan doen is ook maar de vraag.

Wat is er te doen in Dalmsholte?

Rechterense Veld

Het Rechterense Veld is een afwisselend natuurgebied met naald- en loofbos en heidevelden. Vanaf station Dalfsen is het 10 minuten fietsen en als je hier dan toch bent, neem zeker ook een kijkje bij Kasteel Rechteren. 

Archemer- en Lemelerberg

Vlakbij Dalmsholte liggen de Lemelerberg en aansluitend de Archemerberg. Je kunt er door bos en over heide rondstruinen en hebt regelmatig mooi zicht op het omliggende, opvallend lager liggende landschap. Wie weet kom je onderweg een schaapskudde tegen en aan de zuidzijde vind je het Park 1813 met een groot monument met leeuw. Voor de kinderen is daar vlakbij het speelbos “In het hol van de leeuw” te vinden. Loop je een uitgebreid rondje, dan kom je met meer hoogtemeters in de benen thuis dan je vooraf had gedacht.

Park 1813

In 1913 werd op de Lemelerberg een park aangelegd ter herdenking van het honderdjarig bestaan van de onafhankelijkheid van Nederland. Tegenwoordig is het monument met de zittende leeuw op een zuil het meest opvallend. Vanaf daar kijk je naar beneden op het park dat voor een gedeelte in een strak patroon is aangelegd.

Wandeling Archemerberg en Lemelerberg

Een uitgebreide wandeling maken? Door bos en over heide, met talloze uitzichtpunten onderweg, een monument, herdenkingspark, langs de Dikke steen en natuurlijk aan het begin, onderweg en aan het eind horeca om voor, tussen of na te genieten? Dat kan hier erg goed met een wandeling over de twee op elkaar aansluitende “bergen”. Wil je meer of minder wandelen, dan is dat op de vele paden die hier lopen helemaal geen probleem. Wandelen op eigen maat dus. Meer…

In de buurt van Dalmsholte

Andere plaatsen in het Vechtdal met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 9 juli 2020