De Krim – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef De Krim. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je vanuit Zwolle, Coevorden en Hardenberg met de bus naar De Krim. Met de auto is de route via de N377 het eenvoudigst; deze loopt letterlijk dwars door De Krim.

Tips en aanbevelingen

De Krim ligt tussen Slagharen, ruimschoots bekend vanwege het attractiepark aldaar, en Coevorden, een aantrekkelijke voormalige vestingstad. Kortom, dicht in de buurt zijn er zeker aardige dingen te doen en te zien.

Kritische noot

De Krim is een dorp dat is ontstaan door de veenwinning in dit gebied in de 19e eeuw. Het is dus niet oud en bovendien was er sprake van een enorme armoede voor het grootste deel van de bevolking. Verwacht dus geen fabuleuze bouwwerken en lange historie.

Wat is er te doen in De Krim?

Protestantse kerk

Aan kerken was in De Krim geen gebrek, maar inmiddels zijn een paar ervan in gebruik als woonhuis. Aan de Parallelweg 93 staat er nog een die als kerk in gebruik is en ook aan de buitenzijde is hij zeker een blik waardig. Hij is gebouwd in 1912 en het is inmiddels een gemeentelijk monument. Meer info: https://pgdekrim.nl/

Arbeiderswoningen Fabriekswijk

Het was in het geheel niet bijzonder dat voor het personeel van fabrieken vlakbij huizen werden gebouwd. In De Krim staan er vier op een rij aan het begin van de Fabriekswijk en die zijn een korte stop waard. Deze woningen stammen uit het begin van de 20e eeuw, toen ook de achtergelegen aardappelmeelfabriek was gebouwd.

Vloeivelden De Krim met uitkijktoren

In De Krim stond tot 1990 een aardappelmeelfabriek van Avebe en die gebruikte vloeivelden om het spoelwater in op te slaan. De fabriek sloot in 1990 haar deuren maar de vloeivelden zijn blijven bestaan en inmiddels wordt het gebied langzamerhand een vogel- en plantenparadijs. Het gebied is beperkt toegankelijk, aan de zijde van De Krim is er een uitkijktoren aan het eind van de Verkavelingsweg. Vanuit De Krim is er een wandeling (groene paaltjes) uitgezet waarbij je door de vloeivelden komt en tevens langs de kalkoven die even verderop staat.

Kalkoven

Aan de Kalkwijk 7, een zijstraat van de Hoofdweg, is een kalkoven te zien. In vroeger tijd werden hier schelpen, die werden aangevoerd per schip, met behulp van turf dat hier ruimschoots voorhanden was, in een dag of vier omgezet in kalk. Pas begin jaren 60 van de vorige eeuw werd de productie beëindigd en de Kalkwijk gedempt.

In de buurt van de Krim

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 17 augustus 2020