De Lutte – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef De Lutte. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV stap je in Oldenzaal in de buurtbus. Heb je de goede te pakken, dan kom je vanzelf in de Lutte centrum terecht. Met de auto rij je via de A1 zo naar De Lutte, er is een gelijknamige afslag.

Tips en aanbevelingen

Vooral de heuvelachtige omgeving maakt de Lutte meer dan de moeite waard. Je kunt hier dagenlang aangenaam rondwandelen zonder op dezelfde plek te komen. Op de fiets moet je rondje wellicht nog wat dieper het Twentse land in, maar ook daarvoor geldt dan dat je er geen spijt van zult krijgen.

Kritische noot

Mooie natuur trekt de nodige mensen. Hoewel het hier zeker niet zo druk is als in de Amsterdamse Waterleidingduinen is het ook weer niet zo dat je hier uren kunt ronddwalen zonder iemand anders tegen te komen.

Wat is er te doen in De Lutte?

Plechelmuskerk

De huidige R.K. kerk is in 1931 gebouwd op de plek waar in precies honderd jaar eerder een zogenaamde waterstaatskerk was gebouwd. In de huidige kerk zijn aantal glas-in-lood vensters, twee kroonluchters en een gedeelte van de muur in de linkerzijgevel nog afkomstig van de oude kerk. Aan de achterzijde is een begraafplaats en een naoorlogse Lourdesgrot gemetseld van Bentheimer zandsteen. Daarachter ligt het Kerkebos waar in vroeger tijd processies werden gehouden. Je kunt er nu een wandelingetje maken. Meer info: https://www.parochielumenchristi.nl/?project=locatie-de-lutte

Hellehond

Midden in De Lutte, aan de Plechelmusstraat, staat het standbeeld van de Hellehond. Het verhaal ging dat wanneer er ergens de hond blafte, daar iemand zou sterven. De legende bleef overeind: zag men de hellehond, dan zou er binnen afzienbare tijd iemand uit de familie komen te overlijden of getroffen worden door ongeluk…

Arboretum Poort Bulten

Arboretum Poort Bulten ligt net ten zuiden van de A1 en is een in 1917 aangelegd park met maar liefst 1000 verschillende soorten bomen en struiken. Je kunt er over de slingerende paden wandelen en al snel kennismaken met vele honderden ervan. Vooral in de herfst en voorjaar biedt het een aantrekkelijk kleurenpalet en een zonnetje doet de rest. Meer…

Klomenmakerij Koop

Deze klompenmakerij ligt ten zuiden van de A1 aan de Lossersestraat 72, net onder het Arboretum Poort Bulten. Er is een museum waarin een film wordt getoond en de machines en handgereedschappen zijn te zien die werden en worden gebruikt voor de vervaardiging van klompen. De klompenmakerij is inmiddels toe aan de vierde generatie en nog steeds worden machinaal en met de hand klompen gemaakt en beschilderd. In de winkel staan klompen zo ver je kijkt uitgestald en tot slot is op deze locatie ook koffie met Twentsche krentenwegge te krijgen. Meer info: https://www.klompenmakerijkoop.nl/

Ludger monument Bloemenbeek

Dit monument, ook wel het “Twentse Stonehenge” genoemd, staat op de Mönniksbult tegenover Landgoedhotel Bloemenbeek. Het bestaat uit 7 Bentheimer zandstenen menhirs en 5 Twentse zwerfkeien. De schaduw van de bronzen komeetbol wijst daarmee de zonnetijd (plaatselijke tijd) aan. In het kruis is een bronzen schijf met een gat aangebracht. De zonnestraal die door dit gat valt geeft op de horizontaal liggende granieten plaat de datum aan. Overigens is het net iets minder oud dan Stonehenge; dit monument stamt uit 2009.

Lutterzand

Het Lutterzand ligt aan de noordoostzijde van de Lutte, dichtbij de Duitse grens. De Dinkel slingert hier vrolijk doorheen en met zijn steile oevers is het onder andere de woonplaats van ijsvogels. Je moet wel heel wat geluk hebben om dit mooie vogeltje te zien. Verder bestaat Lutterzand vooral uit bos met wat heide en natuurlijk een zandverstuiving. Aan de randen zijn op enkele plaatsen horecagelegenheden te vinden.

Natuurgebied Duivelshof

Natuurgebied Duivelshof ligt tussen De Lutte en Losser en bestaat uit akkers, weidelanden, bos, heide en houtwallen. Boerderij Duivelshof is in 2006 door Natuurmonumenten gerestaureerd waarbij een middeleeuws verdedigingsstelsel van grachten en wallen rondom de boerderij in ere is hersteld. Bosbewoners van Duivelshof zijn o.a. dassen, reeën en steenmarters. In de lucht kun je roofvogels, uilen en spechten spotten en onder de bomen staan onder andere de hazelaar en hulst. Op de heide staan de moeraswolfsklauw en nachtorchis, en daar blijft het natuurlijk niet bij. 

Landgoed Egheria

Aan de noordwestzijde van De Lutte ligt Landgoed Egheria. Dit landgoed is onderdeel van een Natura 2000 gebied en totaal 245 hectare. Daarvan wordt een groot deel door Natuurmonumenten beheerd en hierdoor is inmiddels in het gebied een grote variatie ontstaan van grasland, struweelhagen, houtwallen, houtsingels, hoogstamboomgaarden en stukjes bos. De Tankenberg is hier met maar liefst 85 meter de hoogste heuvel van Overijssel. Vanaf de koepel die daar staat kun je bij goed weer Duitsland zien.

In de buurt van de Lutte

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 2 november 2020