Dedemsvaart – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Dedemsvaart. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Al meteen bij binnenkomst van Dedemsvaart vanaf de noordzijde is de grootste bezienswaardigheid te zien; de voormalige kalkovens. Ze zijn te bezoeken en een vriendelijke gids vertelt er graag een heel verhaal bij. Ook op dat terrein staat een voormalige gashouder, nu in gebruik als kleinschalige theaterzaal. Voor de tuinliefhebbers zijn in Dedemsvaart een dertigtal modeltuinen van Mien Ruys te bezoeken. Ben je meer van zand, water en luieren? Dan kom je aan de zuidzijde van Dedemsvaart bij recreatieplas Kotermeerstal zeker aan je trekken.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je in Dedemsvaart komen door bijvoorbeeld in Zwolle in de bus te stappen. Met de auto rij je via de N377 makkelijk naar Dedemsvaart.

Tips en aanbevelingen

Wil je eens een ander model kerk zien dan gewoonlijk, loop dan in het centrum even naar kerk De Antenne.

Kritische noot

De Julianastraat vormt met zijn winkels en horeca het centrum van Dedemsvaart. Door de langgerekte vorm en breedte is het niet het meest intieme centrum in deze omgeving.

Wat is er te doen in Dedemsvaart?

Streekmuseum “De Kalkovens”

Rij je vanaf de N377 Dedemsvaart binnen, dan zijn ze aan de rechterzijde niet te missen: de drie kalkovens en een gashouder. Samen met een leshuis, turfschuur en turfschip vormen ze tegenwoordig een museum. De kalkovens zijn in de eerste helft van de 19e eeuw gebouwd, in de tijd dat ook de Hoofdvaart werd gegraven. De kalk werd gebruikt in de huizenbouw maar ook in de landbouw, de gashouder voorzag particulieren en bedrijven van gas voordat dat uit Groningen begon te stromen. Meer…

Tuinen Mien Ruys

In de geboorte- en sterfplaats van Mien Ruys heeft deze tuinarchitecte een aantal proeftuinen aangelegd. De 30 tuinen bestrijken een lange periode en sommigen zullen zich nog de tijd van de populaire spoorbielzen en grindtegels in de eigen tuin herinneren. Naast heel veel groen is er ook kunst in de tuinen te bewonderen. Meer…

Kotermeerstal

Aan de zuidzijde van Dedemsvaart ligt een grote recreatieplas met een zandstrand. Vanuit de lucht gezien lijkt het op een grote voet waarbij tussen de tenen huizen zijn gebouwd. Behalve zwemmen en zonnen kun je er ook terecht voor muziekevenementen. In het zuidelijk gedeelte is een afgezet stuk met ondiep water, in het midden van de waterplas wordt het water een meter of 16 diep. Dat betekent dat zelfs midden in de zomer, met stralend weer, het water daar op enige diepte al snel heel koud wordt en bij het zwemmen kramp niet uitgesloten. Er wordt daar dan ook uitgebreid voor gewaarschuwd. Helaas mag je overigens hier ’s nachts tegenwoordig niet meer doorfeesten vanwege de bebouwing aan de noordzijde.

In de buurt van Dedemsvaart

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 17 januari 2021