Den Ham – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Den Ham. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met de bus kun je in Den Ham komen uit Ommen, Nijverdal en Almelo. Met de auto kun je via de N341 of N751 eenvoudig naar Den Ham rijden.

Tips en aanbevelingen

Centraal in Den Ham is de Brink is weliswaar nogal bescheiden en “stenig”, maar verder niet onaardig. Je bent dan ook direct naast de Hervormde kerk met de grote en eeuwenoude toren aangeland. Iets verderop in de Grotestraat staat nog een bijzondere gemeenteschool uit 1881. Verder is vooral de omgeving met zijn coulisselandschap de grote trekpleister.

Kritische noot

Den Ham wordt al in 1333 genoemd en is dus, ook voor deze omgeving, behoorlijk op leeftijd. Toch kom je hier bepaald niet om in oude pracht en praal; het hele gebied is lange tijd straatarm gebleven.

Wat is er te doen/bekijken in Den Ham?

Streekmuseum / Het expositiehuis

Het Streekmuseum is te vinden op de eerste verdieping van het Middendorpshuis, een voormalig hotel. Tevens is daar het Expositiehuis gevestigd waar door het jaar heen verschillende tentoonstellingen worden georganiseerd. Het streekmuseum geeft een indruk van het oude en meer agrarische Den Ham en het in de veenontginnningstijd ontstane Vroomshoop met de industrialisatie daarna. Meer info: https://www.expositiehuisdenham.nl/

IVN-Kruidentuin

Achter het Middendorpshuis ligt voor de liefhebbers een kruidentuin. Deze tuin is in het voorjaar van 1997 aangelegd. In deze tuin staan medicinale, keuken- en geurkruiden. Behalve kruiden is er ook een kleine Bijbeltuin aangelegd met planten zoals de olijf, dadelpalm, vijg en hysop. De tuin is vrij toegankelijk.

Meubelmakerij Museum

Verbonden aan Zwiers Meubelmakerij is er in Den Ham een museum over meubelmakerij. Het museum is ingericht met een compleet interieur van een timmerwerkplaats van rond 1900. Tot zo’n 10 jaar geleden was het nog volledig in werking. Meer info: https://www.zwiersmeubelmakerij.nl/design-filosofie/museum/

Hervormde kerk

Op de brink van Den Ham sta je naast de forse Hammertoren uit de 15e eeuw. In 1840 is daar de huidige Hervormde zaalkerk aan vast gebouwd in navolging van een eerder exemplaar. In 1956 is de kerk vergroot en verbouwd waarna de T-vormige plattegrond ontstond. Binnen is een preekstoel uit 1628 en een eenklaviers orgel uit in 1841 gemaakt door J.C. Scheuer te zien. Meer info: https://www.hervormddenham.nl/

Witkerkje

Het Witkerkje, heel toepasselijk stralend wit geschilderd, is in 2002 aan de Geerdijk, tussen Den Ham en het dorp Geerdijk, herbouwd. Ooit stond deze kerk in Daarlerveen en was in gebruik als Gereformeerde kerk. In 2002 is hij overgegaan naar de Evangelische Gemeente Hebron in Den Ham en is daar door hen nog steeds in gebruik.

Coulissenlandschap rondom Den Ham

Rondom Den Ham is het coulissenlandschap, kenmerkend voor Twente, nog heel goed zichtbaar. Stukjes land worden onderbroken door houtwallen en stukjes bos. Het is een van de eigenschappen van het gebied dat hier het meest wordt gewaardeerd. Onder andere is de Mageler Es, met een oude Joodse begraafplaats en uitzicht op de oude kern van Den Ham, een aanrader.

Zandstuvebos

Aan de zuidoostzijde van Den Ham ligt een bosgebied met de naam Zandstuvebos. Het is 140 ha groot en bestond ooit uit productiebos met naaldbomen. De laatste jaren wordt de variatie groter en is het geschikt voor wandel- en fietstochten. Het haalt het echter niet bij het veel grotere bosgebied aan de noordzijde richting Ommen en Beerze; Boswachterij Ommen.

In de buurt van Den Ham

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 23 november 2020