Deurningen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Deurningen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je in Hengelo op de bus stappen. Met de auto rij je via de A1 en N342/N737 in korte tijd het centrum van Deurningen binnen.

Tips en aanbevelingen

In Deurningen mag je dan snel zijn uitgekeken, het omliggende Twentse landschap is goed voor dagen of weken wandel- of fietsplezier. Ook de zuidzijde van Deurningen, met de landgoederen die tussen de A1 en de Vliegbasis Twenthe liggen, verdient daarvoor een warme aanbeveling.

Kritische noot

Het centrum van Deurningen is nu niet iets om een dagtrip voor te plannen. Ben je hier bij toeval beland, dan is de kerk een korte blik waard en wie weet is er wat horeca open om een aangename pauze te hebben.

Wat is er te doen/bekijken in Deurningen?

R.K. Plechelmuskerk

In 1787 verrees de eerste kerk in Deurningen. Het was nog net in de tijd dat katholieken zich behoorlijk gedeisd moesten houden; veel kerken hadden nog de vorm van een kerkschuur. In 1826 werd Deurningen een zelfstandige parochie en in 1830 werd met steun van de overheid een nieuwe kerk gebouwd. Wegens bouwvalligheid kwam in 1913 uiteindelijk de huidige kerk tot stand. Het is een neogotisch gebouw met toren en achter de kerk is het veel oudere kerkhof te vinden. Meer info: https://www.plechelmus-parochie.nl/

Landgoed Kaamps

Landgoed Kaamps ligt aan de zuidzijde tegen Deurningen aan. Het is een kaasmakerij met winkel en ze bezitten een eigen kudde koeien die zorgen voor de input van deze twee. Daarnaast worden rondleidingen georganiseerd, kinderfeestjes, workshops waaronder klomp of dikke dames schilderen of kun je aanschuiven bij een wijn & kaas proeverij. Meer info: https://www.kaamps.nl/

Landgoederen

Snelweg A1 doorsnijdt tegenwoordig Deurningen in tweeën. Ten zuiden van de snelweg liggen enkele landgoederen die een bezoek waard zijn. Overigens ligt vlak daaronder het voormalig Vliegbasis Twenthe, waar op een gedeelte ervan tegenwoordig ook gewandeld en gefietst kan worden. Een buitenkansje.

Landgoed Lonnekermeer

Lonnekermeer ligt gedeeltelijk op het grondgebied van Deurningen en gedeeltelijk op dat van Enschede. De meertjes die je hier vindt zijn niet er historisch; ze zijn ontstaan omdat er behoefte was aan zand voor de nabijgelegen spoor- en snelweg. Flora en fauna maakt er inmiddels dankbaar gebruik van.

Landgoed Oosterveld

Landgoed Oosterveld is in particulier bezit maar voor het grootste deel opengesteld voor wandelaars.

’t Holthuis

’t Holthuis is een gevarieerd landgoed waar de Deurningerbeek doorheen stroomt, graslanden, houtwallen en bossen. Alles slingert hier vrolijk door elkaar en er zijn verschillende kortere en langere wandelroutes uitgezet. Heb je er echt zin in dan is er een lange wandelroute die helemaal rond Vliegbasis Twenthe loopt.

In de buurt van Deurningen

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 21 januari 2021