Diepenveen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Diepenveen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Diepenveen is in de loop der jaren stukje bij beetje, en uiteindelijk volledig, door buurstad Deventer opgeslokt maar heeft toch zijn eigen dorpskarakter behouden. In het centrum staat een alleraardigste Dorpskerk. Het meest aantrekkelijk zijn de landgoederen die ten noorden van Diepenveen liggen.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je met de stadsbus vanuit Deventer naar Diepenveen. Met de auto is Diepenveen niet moeilijk te bereiken. Het ligt juist ten noorden van Deventer, wat wel betekent dat je vanaf de A1 dwars door de stad moet rijden.

Tips en aanbevelingen

Diepenveen centrum is nu niet echt een omweg waard maar als je er bent voor een korte stop niet onaardig. De grote aantrekkingskracht van Diepenveen zit in de landgoederen ten noorden ervan en daar is het heerlijk wandelen. Fietsen kan ook hoewel de landgoederen op zichzelf daar wel een beetje klein voor zijn. Fiets je van de een naar de ander, dan heb je beslist een paar aangename uurtjes te gaan.

Kritische noot

Horeca is in Diepenveen nogal beperkt. Daarvoor kun je beter in Deventer terecht. In Deventer rijgen zich op de Brink de ene na de andere horecagelegenheid aan elkaar.

Wat is er te doen in Diepenveen?

Dorpskerk

Als je dan toch in Diepenveen bent, dan is de Dorpskerk een korte stop waard. Diepenveen heeft een lange religieuze historie die teruggaat tot rond 1400. Deze kerk stamt uit 1720 en is nog steeds in gebruik voor protestantse diensten. Meer info: http://dorpskerkdiepenveen.nl/

Nieuw Sion

Abdij Sion was een cisterciënzerabdij van trappisten, gelegen tussen Diepenveen en Wesepe, aan de noordzijde van Diepenveen. Erg oud is het niet; pas laat in de 19e eeuw streek hier een groep kloosterlingen neer. De ingetogen begraafplaats is bijzonder en in het naastgelegen landgoed De Kranenkamp kun je prima wandelen. In 2013 is Abdij Sion ophouden te bestaan omdat de groep broeders inmiddels was geslonken tot 12. Sindsdien heeft het complex een doorstart gemaakt onder de naam Nieuw Sion. Meer info: https://www.nieuwsion.nl/

Landgoederen

In Diepenveen ligt een landgoed dat je bijna niet als zodanig herkent; het Overvelde. Ten noorden van Diepenveen liggen een drietal landgoederen die een bezoek meer dan waard zijn. Twee daarvan liggen op het grondgebied van Olst maar zijn vanuit Diepenveen uitstekend per fiets, wandelend of per auto te bereiken.

Het Overvelde

Het Overvelde is een landgoed aan de Boxbergerweg in Diepenveen. Zoals bijna alle landgoederen is het opengesteld voor wandelaars, maar de villa’s, boerderijen en woningen met bijbehorende tuinen zijn privé. Het landgoed bestaat uit bos en landbouwgrond dat in gebruik is bij pachters die hier ook in de boerderijen op het landgoed wonen. Meer info: https://www.hetovervelde.nl/

Landgoed Nieuwe Rande / Hotel Gaia

Landgoed Nieuwe Rande ligt langs de N337 tussen Deventer en Olst, net buiten de bebouwde kom van Deventer. Tegenwoordig is het omgedoopt in Hotel Gaia, maar je bent er ook welkom voor een hapje of drankje. Alleraardigste is hier het omliggende landgoed waar je prima kunt wandelen over uitgezette paden of zomaar wat kunt rondstruinen.

Kasteel de Haere

Kasteel de Haere is een havezate langs de N337 tussen Deventer en Olst. Op de begane grond is horeca zodat je daar ook een blik binnen kunt werpen. Het landgoed is verder gevarieerd met bos en stukjes agrarisch gebied. Vlak achter het hoofdgebouw kun je een folly vinden; een volkomen nutteloos bouwwerk. Iets verderop in de tuin is een enorme zonnewijzer geïnstalleerd.

Meest bijzonder op het landgoed zijn de overblijfselen van de IJssellinie, een verdedigingsstelsel uit de Koude oorlog. Zo zijn diverse bunkers te vinden, waaronder een hospitaalbunker, en kazematten. In de dijk bij de IJssel is een plek waar in geval van gevaar water uit de IJssel kon worden binnengelaten om grote delen van Salland onder te laten lopen. Met regelmaat zijn de bunkers open voor bezichtiging en worden er grotere manifestaties gehouden.

Landgoed Groot Hoenlo

Groot Hoenlo is een havezate tussen Olst en Boskamp en ligt van de drie daarmee het verst weg van Diepenveen. Het is tegenwoordig omgebouwd tot appartementen en daardoor zijn het gebouw en de tuin niet vrij toegankelijk. Vanaf de oprijlaan heb je echter wel een mooi zicht op het hoofdgebouw. Het kleine gebouw rechts is Klein Hoenlo. Onder andere Harry Mulisch heeft hier enige tijd gewoond en “De ontdekking van de hemel” geschreven.

Natuurspeeltuin Diepenveen

Op het Landgoed Nieuwe Rande is in het bos een natuurspeeltuin aangelegd. In een kom liggen boomstammen, is er genoeg water en voor de ouders zijn er twee tribunes en losse banken. Al met al een speelplaats die je niet vaak ziet. Wel misschien wat schone kleren meenemen, want de kans dat kinderen hier schoon blijven is niet groot.

Wandeling 3,2 km over Landgoed De Kranenkamp

Landgoed De Kranenkamp is in beheer bij Stichting IJssellandschap en ligt naast de N348 tussen Diepenveen/Schalkhaar en Wesepe. De ingang en parkeerplaats is tegenover restaurant NuNu. Het landgoed is vrij recent helemaal opgeknapt en er zijn talloze uitheemse boomsoorten te vinden. Centraal ligt een vijver met een theehuis waar je mooi uitzicht hebt en als je geïnteresseerd bent een paar haiku’s kunt lezen. Er zijn twee routes met paaltjes uitgezet (geel en rood), maar zomaar wat rondwandelen is hier zeker ook een optie. Meer…

Wandeling 5,6 km over Landgoed Nieuwe Rande

Het startpunt van deze wandeling over Landgoed Nieuwe Rande ligt aan de N377 tussen Deventer en Olst, juist aan het begin van de toegangsweg naar Havezate Nieuwe Rande (tegenwoordig Hotel Gaia). Er zijn diverse wandelingen met paaltjes uitgezet. De rode is een afwisselende wandeling door bos, bomenlanen, agrarisch landschap en langs een mooie grote vijver. Aan het eind staat bij mooi weer het terras van Hotel Gaia naar je te lonken. Meer…

Tip: Wil je meer van de uiterwaarden van de IJssel genieten, kies dan voor de blauwe wandeling.

Wandeling 9,1 km door het coulissenlandschap van Oost-Diepenveen

Deze wandeling start in het centrum van Diepenveen bij de oude Hervormde kerk waarna je al vrij snel via een parkje de bebouwde kom van Diepenveen verlaat. Aan de oostzijde van Diepenveen loopt de wandelroute door het coulissenachtige landschap hier; dan weer over brede zandwegen, dan weer over smalle bospaden. Alweer dichtbij Diepenveen heb je nog de kans om wat moderne architectuur te bewonderen en voor je het weet heb je er een aangename wandeling van een paar uurtjes opzitten. Meer…

Bijenmuseum (zorgkwekerij Het Nieuwe Veld)

Zorgkwekerij het Nieuwe Veld heeft vanzelfsprekend vaste planten maar daarnaast ook bloemen, kruiden en groenten in de verkoop. Op het terrein wonen daarnaast 20 bijenvolken en is een bijenmuseum met bijoscoop met educatieve bijenfilms te bezoeken. Vooral ook interessant voor kinderen, hoewel die waarschijnlijk wel even zullen moeten wennen aan de op grote schaal rondvliegende… Op het terrein van de kwekerij is tevens een wandelpad aangelegd. Al met al een aardige combinatie van commerciële en niet-commerciële activiteiten.

In de buurt van Diepenveen

Zin in een historische Hanzestad? Deventer ligt hier bijna letterlijk naast de deur. En anders kun je altijd nog naar het meer bescheiden Zutphen of het net nog wat grotere Zwolle. Voor natuur kun je vanuit Diepenveen naar de Veluwe of de Sallandse Heuvelrug.

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 10 juli 2021