Fleringen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Fleringen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je met de bus vanuit Almelo of Hengelo in Fleringen komen. Met de auto rij je vanuit het oosten of westen via de N349 naar Fleringen. Kom je uit het zuiden of noorden, dan is de N343 de makkelijkste weg.

Tips en aanbevelingen

Landgoed Henrickhave is hier zeker de moeite waard. Er zijn wandelroutes, ook vanuit Fleringen centrum, waarbij je vanzelf ook langs de Grobbemolen komt. Ook de Grobbemolen is overigens een prima startpunt voor wandel- of fietstochten.

Kritische noot

Verwacht van Fleringen zelf niet al te veel, het dorp kent geen lange historie. Neerstrijken voor een kopje koffie met wat lekkers ernaast is hier wel mogelijk, hoewel je het tijdstip wel even moet uitmikken.

Wat is er te doen/bekijken in Fleringen?

R.K. Onbevlekt Hart van Maria Kerk

De oprichting van een eigen parochie in Fleringen heeft lang geduurd; pas in 1946 kwam het er eindelijk van en de eerste steen van de kerk is pas gelegd in 1959. In heel het centrum van Fleringen vind je geen historische bebouwing, de kerk vormt hierop geen uitzondering. Overigens zijn, zoals bij veel R.K. kerken het geval, de school en kroeg ook hier niet ver weg. Meer info: https://hpancratius.nl/fleringen/

Landgoed Herinckhave

De historie van dit landgoed gaat terug tot 1337, in 1742 werd de huidige havezate gebouwd. Helaas brandde het huis in 1959 uit gedeeltelijk uit, om vervolgens in de jaren 70 weer gerestaureerd te worden. Het huis wordt particulier bewoond, het omliggende landgoed is te bezoeken. Dit landgoed van totaal 65 hectare bestaat uit bos, boomgaarden en landbouwgrond. Meer info: http://www.herinckhave.nl/

Watermolen Herinckhave

De watermolen op deze plaats wordt voor het eerst vermeld op 1325, dus al zeer lang geleden. Zoals zoveel molens heeft ook de molen hier te maken gehad met branden en uiteindelijk is in 1875 de bedrijfsvoering gestopt. In 1977 is de molen weer maalvaardig gemaakt. De watermolen is van april tot en met oktober open, iedere eerste zaterdagmiddag van de maand. Is er voldoende water, dan kan de molen draaien en soms wordt er dan ook graan gemalen.

Grobbemolen / Fleringer molen

Net ten westen van Fleringen, aan de Ootmarsumseweg, staat de windmolen onder de naam Gröbbemolen of Fleringer molen. De huidige molen stamt uit 1846 en werd in 1975 gerestaureerd. De molen staat, niet te missen, op een heuvel en heeft een opvallende vorm. De eerste drie meter van de ronde molen zijn namelijk loodrecht gemetseld, pas daarboven krijgt het de conische vorm die kenmerkend is voor ronde molens.

Kroezeboom

Op de Fleringer Es, ten noorden van Fleringen langs de Lansinkweg, staat een van de omvangrijkste bomen van Nederland. De omvang is maar liefst 725 cm en ergens tussen 1400 en 160 moet hij zijn geplant. In het verleden, nadat na de Reformatie katholieke kerken werden verboden, werden hier in het open veld katholieke diensten gehouden. Tegenwoordig staat naast de boom een kapel. Heb je een onweerstaanbare behoefte om te gaan trouwen? Ook dat kan tegenwoordig op deze plek.

Historische brug

Zin in een brug uit 1887? In Fleringen ligt over het kanaal Almelo – Nordhorn een brug die best een kleine stop waard is. Iets meer naar het oosten, als je hier dan toch bent, ligt een dubbele sluis in hetzelfde kanaal (formeel hoort dat bij Reutum).

Groot Twentsch Maisdoolhof

Aan de Oldenzaalseweg thv nr 129, net ten zuiden van Fleringen, ligt een groot maisdoolhof van maar liefst 4 hectare (40.000 m2). Als het mais natuurlijk hoog genoeg is. Midden in het veld staat een uitkijktoren en heb je die eenmaal gevonden, dan moet je via een andere route de uitgang weer weten te vinden. Voor stadse mensen: mais is begin juli voldoende gegroeid, na eind september wordt het geoogst. Naast het doolhof is een bloementuin waar je zelf een bos bloemen kunt plukken en natuurlijk ontbreekt horeca hier ook niet. Meer info: https://groottwentschmaisdoolhof.nl/

Morskieft café-restaurant-speeltuinen

Aan de Ootmarsumseweg (N349), tussen Fleringen en Reutum/Ootmarsum, ligt een café-restaurant met een grote binnen en buitenspeeltuin. Op een groot grasveld staan opvallend veel kruip- glij-, draai en zwaaitoestellen. Is het slecht weer, dan kun je binnen glijden en kruipen. Een gedeelte van de hal is met zand gestoffeerd. Voor de iets ouderen is er blacklight midgetgolf, ook leuk. Meer info: https://speeltuinmorskieft.nl/

In de buurt van Fleringen

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 26 oktober 2020