Geerdijk – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Geerdijk. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kon je bijna 110 jaar lang met de trein en in Geerdijk uitstappen. Helaas is dit op eenna rustigste station in Nederland in 2016 gesloten, dus tegenwoordig stappen passagiers in het nabijgelegen Vroomshoop in- en uit. Met de auto rij je via de N341 naar Vroomshoop en dan langs het Overijsselsch Kanaal (Almelo – De Haandrik) een kilometertje of wat noordwaarts.

Tips en aanbevelingen

Geerdijk is geen omweg waard, maar de hier gebouwde Mariakapel is er wel eentje om letterlijk bij stil te staan. Hij is er voor parochianen en bezoekers van het kerkhof maar ook passanten en bezoekers van welke achtergrond dan ook.

Kritische noot

Geerdijk is ontstaan ten tijde van de grootschalige vervening in dit gebied. Het wat gunstiger gelegen Vroomshoop groeide verder uit, Geerdijk heeft lange tijd alleen bebouwing langs het kanaal gekend. Tot in het begin van de 20e eeuw overigens in grote armoede; het aantal plaggenhutten hier was groot. Met andere woorden, ben je op zoek naar oude pracht en praal, dan ben je hier aan het verkeerde adres.

Wat is er te doen/bekijken in Geerdijk?

R.K. Willibrorduskerk

In 1868 is de driebeukige neogotische R.K. kerk met half-ingebouwde toren gebouwd. Het is een exemplaar van bescheiden formaat maar staat op een best aardige plek aan het kanaal. Ernaast ligt het kerkhof en sinds 2011 is er een aparte Mariakapel los van de kerk gebouwd, zie hieronder. Binnen heeft de kerk gepleisterde houten gewelven, de zogenaamde stucadoorsgotiek, wat tegenwoordig tamelijk zeldzaam is. 

Mariakapel

Naast de R.K. Willibrorduskerk is in 2011 een opvallende, in moderne stijl uitgevoerde Mariakapel gebouwd. De vormgeving maakt het een bezoekje waard en dat deze kapel van nog zo recente datum is zegt ook wel het nodige. Architect van het geheel is Fransisco Navarro, de inrichting heeft binnenarchitect Patrick Belderink verzorgd.

In de buurt van Geerdijk

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 23 november 2020