Geesteren (Overijssel) – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Geesteren. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met de bus kun je vanuit Almelo zo naar Geesteren toeren, met de auto rij je over de N747 zo naar het centrum van Geesteren.

Tips en aanbevelingen

Geesteren is in het bezit van een zestal rijksmonumenten waarvan vijf boerderijen betreffen die in het buitengebied staan. Het vakwerk ervan is de moeite meer dan waard!

Kritische noot

Geesteren ligt in het Twentse landschap. Aan de westzijde is het echter toch wat meer open en agrarisch en kun je zomaar tussen hier gebouwde megastallen terecht komen. Dus als je er echt van wilt genieten ga dan vanaf het centrum naar het oosten, zuiden of noorden.

Wat is er te doen/bekijken in Geesteren?

H. Pancratiuskerk

De parochie Geesteren bestaat al ruim 300 jaar, de huidige kerk is in 1926 gebouwd. Het is een driebeukige neogotische kruiskerk met toren aan de linkerzijde van het front. In de kerk staat een orgel uit 1863, afkomstig uit de voorgaande kerk. De begraafplaats, mocht je erin geïnteresseerd zijn, ligt aan de andere kant van de Langeveenseweg. Meer info: https://hpancratius.nl/geesteren/

Grote Geesterse Molen

Aan de oostzijde van Geesteren, vlakbij de kruising N343 / N747, staat een achtkante beltmolen. Hij staat dus op een “belt” waar via een poort vracht naar binnen en buiten kan worden gereden. De molen is gebouwd in 1867 nadat hier eerder een grondzeiler had gestaan. Een grondzeiler is een molen die letterlijk op de grond staat en ook op die manier kan worden bediend. Echter, omdat de wieken van zo’n molen bijna de grond raken moet elke keer als er bijvoorbeeld spullen worden gebracht/gehaald de molen worden stilgezet. De huidige molen is na bijna afgebroken te zijn in 1997 flink op geknapt en draait sindsdien dankzij vrijwillige molenaarshanden elke zaterdag weer rond. Meer info: http://www.geestersemolen.nl/

In de buurt van Geesteren

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 13 januari 2021