Giethmen – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Giethmen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV wordt Giethmen een moeilijk verhaal, met de auto rij je via de N348 en wat binnendoorwegen zo naar Giethmen toe.

Tips en aanbevelingen

Giethmen ligt aan de noordzijde van de Archemer- en Lemelerberg. Wil je daar dus gaan rondstruinen, dan hoef je niet naar Lemele door te rijden maar je kunt vanaf Giethmen zo de beklimming aanvangen.

Kritische noot

Giethmen is op zichzelf beslist geen reisdoel. De omgeving maakt dat meer dan goed.

Wat is er te doen in Giethmen?

Giethmenerkerkpad

In vroeger tijd liep van veel kleinere plaatsen een kerkpad rechtstreeks naar de kerk in een omliggende plaats. Zo ook van Giethmen naar Ommen, die via het alleraardigste Giethmenerkerkbrugje de Regge oversteekt.

Besthmenermolen

Tussen Giethmen en Ommen is in 1862 na het afbranden van het vorige exemplaar de Besthmenermolen gebouwd. Handiger bereikbaar dan de voorganger die op de Besthmenerberg stond. De molen was in gebruik als korenmolen. Na een periode van verval in de vorige eeuw is de molen eerst geheel gerestaureerd en sinds 2010 weer maalvaardig. Meer info: https://www.molensinommen.nl/molensinommen/De_Besthmenermolen.html

Archemer- en Lemelerberg

De grootste attractie van Giethmen is de zuidelijker gelegen Archemerberg en aansluitend de Lemelerberg. Je kunt er door bos en over heide rondstruinen en hebt regelmatig mooi zicht op het omliggende, opvallend lager liggende landschap. Wie weet kom je onderweg een schaapskudde tegen en aan de zuidzijde vind je het Park 1813 met een groot monument met leeuw. Voor de kinderen is daar vlakbij het speelbos “In het hol van de leeuw” te vinden. Loop je een uitgebreid rondje, dan kom je met meer hoogtemeters in de benen thuis dan je vooraf had gedacht.

Park 1813

In 1913 werd op de Lemelerberg een park aangelegd ter herdenking van het honderdjarig bestaan van de onafhankelijkheid van Nederland. Tegenwoordig is het monument met de zittende leeuw op een zuil het meest opvallend. Vanaf daar kijk je naar beneden op het park dat voor een gedeelte in een strak patroon is aangelegd.

Wandelen Archemerberg en Lemelerberg

Een uitgebreide wandeling maken? Door bos en over heide, met talloze uitzichtpunten onderweg, een monument, herdenkingspark, langs de Dikke steen en natuurlijk aan het begin, onderweg en aan het eind horeca om voor, tussen of na te genieten? Dat kan hier erg goed met een wandeling over de twee op elkaar aansluitende “bergen”. Wil je meer of minder wandelen, dan is dat op de vele paden die hier lopen helemaal geen probleem. Wandelen op eigen maat dus. Meer…

In de buurt van Giethmen

Andere plaatsen in het Vechtdal met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 9 juli 2020