Giethoorn – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Giethoorn. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Giethoorn, het Venetië van het Noorden. Gelegen even boven Zwolle en een toeristisch uitje dat vele, vele duizenden toeristen elk jaar weten te vinden. Natuurlijk kun je hier met een bootje het water op en picknicken op Het Bovenweide, maar ook over de voetpaden wandelen, een museum bezoeken en…naar andere mensen kijken. Je vindt het leuk of je haat het.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je vanuit Steenwijk met de bus naar Giethoorn. Met de auto kun je via de N334 in Giethoorn eindigen.

Tips en aanbevelingen

Zodra je Giethoorn binnenrijdt beginnen de borden met bootverhuur, eten en drinken. Je kunt bij de eerste de beste stoppen maar even doorrijden tot het centrum is geen gek idee. Varen kan vanaf het centrum en wil je daarna nog wat rondlopen dan is dit natuurlijk een goede uitvalsbasis. De prijzen voor de bootjes lopen een beetje uiteen dus wil je nog iets besparen dan kun je even rondkijken.

Het is een uitje op en om het water, en dus buiten. Bij slecht weer is dit echt geen aanrader, en omdat je op open water terecht komt kan het bij een beetje koel weer en wind al snel fris aanvoelen. Een jas mee is, behalve in hoogzomer, echt geen overbodige luxe.

Kritische noot

Er zijn wel erg veel ietwat oubollige oud-hollandse winkeltjes met uiteraard allemaal handgemaakte en “authentieke” spullen. Je moet er van houden zullen we maar zeggen.

Mensen met een allergie voor (veel) andere toeristen moeten hier maar heel ver vandaan blijven. Het is nu eenmaal zo dat leuke dingen veel toeristen trekken, en dat is hier niet anders. Het wordt fors uitgebaat en als je niet goed kijkt lijkt het of iedereen hier voor of met toeristen werkt. Ook voor twintigers zonder kinderen is deze plaats niet de meest spannende of avontuurlijke.

Wat is er te doen/bekijken in Giethoorn?

Het water op!

Wie Giethoorn zegt, zegt: boottocht. Met een fluisterbootje, voorzien van een elektromotor dus inderdaad heel stil, kun je het water op. De bediening is heel eenvoudig, hoewel je, als je oplet, toch veel butsen ziet in alle boten die langs de kant liggen. En zelfs de verkeersborden en spiegels die moeten helpen iedereen op de juiste koers te houden hebben de nodige botsingsschade. Maar al met al gebeuren er waarschijnlijk nooit grote ongelukken, het gaat er gemoedelijk aan toe.

Wil je het nog wat natuurlijker aanpakken, dan kun je ook gaan punteren. Dus met een boot zonder motor, maar met een grote paal op pad. Het vereist zeker enige handigheid in de wat smalle slootjes met lage bruggen. En vergeet de andere bootjes voorzien van motor die al snel achter je zitten en met kapiteins die vaak een zeer matige stuurmanskunst tentoonspreiden. Is dit toch iets te dol? Dan is een kano of, helemaal makkelijk, de rondvaartboot ook nog een alternatief.

Met de boot vaar je door de slootjes van het dorp Giethoorn en je komt daarna vanzelf op het achtergelegen meer de Bovenwijde terecht. De grote waterplas lijkt misschien een beetje eng vergeleken met de intieme sloot waar je vandaan komt, maar het meer is niet diep. Dus mocht je onverhoopt in een storm terecht komen, de boot zinken of de accu’s leegraken, dan kun je altijd naar de kant zwemmen of zelfs lopen. Midden in het meer ligt een picknick eiland voor de liefhebbers en precies aan de andere kant van het meer kun je met de boot het natuurgebied de Wieden verder in.

Musea

In Giethoorn zijn meerdere musea te vinden:

Museumboerderij ’t Olde Maat Uus

Dit museum bestaat uit een originele Gieterse boerderij met vissershuisje, hooiberg en tjasker. Het eenvoudige bestaan van de inwoners alhier, de turfwinning en bijzondere gebruiken zijn hier in originele setting te beleven. Vrijwilligers verzorgen rondleidingen en natuurlijk is er ook een wisselexpositie. Meer info: https://www.museumgiethoorn.nl/

De Oude Aarde

De Oude Aarde is een museum en edelstenenwinkel. De stenen zijn afkomstig vanuit de hele wereld, waaronder Australië, Madagaskar en Brazilië. Het grootste deel is onbewerkt. In de winkel zijn edelstenen, sierstenen en de bijzondere Mexicaanse kristal bollen te koop. Meer info: http://www.deoudeaarde.nl

In den Coop’ren Duikhelm

Kado en souvenirshop annex duikersmuseum in een oud boerderijtje aan de dorpsgracht in het centrum van Giethoorn. Onder andere zijn oude canvas duikpakken, koperen duikhelmen, oude ademautomaten, handpompen, een decompressietank maar ook opgedoken voorwerpen uit het verdronken dorp Beulake en vliegtuigonderdelen uit de Tweede Wereldoorlog te zien. Naat het museum staat een grote souvenirshop. Meer info: https://www.koppers-giethoorn.nl/duikersmuseum.html

Gloria Maris

Gloria Maris is niet echt een museum maar een schelpengalerie, direct aan de dorpsgracht. Er zijn schelpen in vele vormen en kleuren te zien waaronder uiteraard de “Gloria Maris”. Toegang is gratis en er is een eigen aanlegsteiger voor de deur, dus het is ook per boot bereikbaar. Toegang is gratis. Meer info: https://www.gloria-maris.nl/

Doopsgezinde kerk Giethoorn

De Doopsgezinde kerk in Giethoorn staat aan het Binnenpad midden in Giethoorn en is (uiteraard) ook over het water bereikbaar. De sobere kerk is in 1871 in waterstaatstijl opgetrokken en het interieur is voor een groot deel nog in oorspronkelijke staat. Meer info: https://www.dggiethoorn.doopsgezind.nl/

Hervormde kerk

Aan de zuidzijde van Giethoorn, langs de N344, staat deze kerk uit 1645. De klokkenstoel die voor de kerk staat stamt uit 1633 en is dus nog ouder. De klok die hierin hangt is overigens gegoten in 1950 omdat de oude in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers was geroofd. De graven rondom de kerk zijn iets minder oud; de oudste is van de familie Kaempf, burgemeester van Giethoorn, overleden in 1813.

Standbeeld Albert Mol

Een gemiddelde buitenlandse bezoeker zal bij dit beeld een gevoel hebben van “wie is dit in vredesnaam?”, en dat geldt langzamerhand ook voor een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking onder de 30. Of 40. Of 50. Albert Mol speelde de rol van dirigent in de beroemde, maar inmiddels erg oude, Nederlandse film “Fanfare” die in 1958 werd opgenomen in Giethoorn en een prachtig plaatje schetst van Giethoorn in het verleden. Er is overigens nog een beeld gewijd aan de film in Giethoorn te vinden en bij de kerk staan twee bankjes als eerbetoon aan Bert Haanstra (cineast) en Rudolf Meyer (filmproducent).

Tjasker

Aan de Molenweg en bij het Molengat staan twee Tjaskers. Deze bijzonder vormgegeven molens zijn de moeite waard en beide zijn gemeentelijk monument. Erg oud zijn ze overigens niet; ze stammen beide uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Het Molengat en de Molenweg zijn aan de noordzijde van Giethoorn te vinden. Een derde tjasker staat bij museum ’t Olde Maat Uus.

Leuke weetjes

Het aantal Chinese toeristen is hier zo groot dat zelfs de dienstregeling van de bus hier in het chinees in de bushokjes is aangegeven.

In de buurt van Giethoorn

Andere plaatsen in de Kop van Overijssel met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 25 september 2020