Grafhorst – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Grafhorst. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV ben je vanuit Kampen met de bus snel in Grafhorst, en datzelfde geldt voor de auto via de N760.

Tips en aanbevelingen

Grafhorst is geen plaats om voor om te rijden, maar ben je er eenmaal dan is de kern niet heel onvriendelijk. Even naar het oosten, bij Kamperzeedijk-Oost, is wellicht het aardigste object in deze omgeving te zien: Stoomgemaal Mastenbroek.

Kritische noot

Grafhorst is in feite een stokoude plaats maar dat zou je toch niet zeggen als je rondloopt. Deels is het te wijten aan rampen in het verleden; een overstroming in 1775, de grote Watersnood in 1825 en in 1849 is vrijwel heel Grafhorst afgebrand. Toch zijn de verschillen met het nabijgelegen Kampen, dat wel is uitgegroeid, opvallend.

Wat is er te doen/bekijken in Grafhorst?

Kerken

Grafhorst is een plaats die al in 1333 stadsrechten kreeg, maar nooit heel groot is geworden. Kerken zijn er echter genoeg; in deze bescheiden plaats staan er vier waarvan er twee nog actief in gebruik zijn.. Aan de Kerkstraat staat het schattigste exemplaar dat inmiddels een woning is geworden.

Theetuin Bettea

Ongeveer een kilometer buiten de oude kern van Grafhorst ligt aan de N760 een theetuin. In het zomerseizoen open voor uiteraard thee met wat lekkers, maar ook koffie, een uitgebreide High Tea, salade, soepen en pannenkoeken. Zin om actief bezig te zijn? Doe dan een workshop, bijvoorbeeld “Taart maken zonder oven”. Meer info: https://www.theetuinbettea.nl/.

Biestemarkt

Sinds 1333, dus alweer enige tijd (sic!), wordt elke tweede dinsdag in oktober een beestenmarkt gehouden. Tegenwoordig zijn er weinig beesten meer te bekennen en nemen Grafhorstenaren en oud-Grafhorstenaren de honneurs waar. Met koek en zopie en het nodige vermaak wordt de zomerperiode op die manier afgesloten.

Zuiderzeepad

Zin om eens flink te wandelen? Er zijn in Nederland heel wat langeafstandspaden uitgezet, waarvan het Pieterpad natuurlijk de bekendste is. Maar het Zuiderzeepad, dat door Grafhorst loopt, is beslist ook een aanrader. Het pad maakt loopt rond de vroegere Zuiderzee en doet heel wat oude visserplaatsen maar ook roemruchte oude steden aan. Voor de etappe die door Grafhorst loopt zie: https://isditleuk.nl/wandelen/wandelen-zuiderzeepad-etappe-kampen-genemuiden/

Leuk weetje

In Grafhorst is een kleine sigarenfabriek gevestigd. Met 5 werknemers worden hier maar liefst 100.000 sigaren per week geproduceerd. Overigens vindt de verkoop alleen rechtstreeks, online aan particulieren en dus niet via winkels plaats. De fabriek is niet te bezoeken of bezichtigen, daarvoor moet je naar het nabij gelegen Kampen (de Olifant). Meer info: https://www.sigarenfabriekvantveen.nl/

In de buurt van Grafhorst

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 7 september 2020