Gramsbergen – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Gramsbergen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Gramsbergen kreeg al in 1442 stadsrechten en was verbonden met de Hanzestad Deventer. Toch is het nooit een heel grote stad geworden, het nabij gelegen Hardenberg en iets verderop Coevorden zijn uiteindelijk groter gegroeid. Al met al is het kleine centrum een bezoek waard. Grootste toeristische trekkers zijn de bescheiden oude binnenstad, de bierbrouwerij aan het water en de mogelijkheid hier met de Vechtezomp een tocht naar het nabije Duitsland te maken.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je Gramsbergen met de trein vanuit Zwolle bereiken. Met de auto kom je via de N34 makkelijk in Gramsbergen terecht.

Tips en aanbevelingen

Ben je hier dan toch in de buurt, dan is een bezoek aan het nabijgelegen Hardenberg beslist een goed idee. Kinderen zullen waarschijnlijk meer interesse hebben in het iets verderop gelegen Attractiepark Slagharen.

Kritische noot

Gramsbergen ligt tussen de Vecht en het kanaal Almelo-De Haandrik dat net ten noorden van Gramsbergen de Vecht kruist. Als je bij de bierbrouwerij aan het water zit, zit je helaas aan het tamelijk rechte en niet erg spannende kanaal en niet aan de vrolijk slingerende Vecht.

Wat is er te doen in Gramsbergen?

Oude binnenstad

Hoewel Gramsbergen niet erg groot is, is de oude binnenstad wel charmant. Het bestaat uit slechts een handvol huizen rondom de Boomhofkerk, maar toch zeker de moeite waard. Strijk je neer bij de plaatselijke horeca dan heb je er ook een mooi zicht op.

Boomhofkerk

Midden in Gramsbergen staat de protestantse Boomhofkerk. Deze is gebouwd in 1878 maar de toren is ouder, die stamt uit 1776. Tegenover de ingang staat een gerestaureerde boerderij die vroeger diende als pastorie­boerderij. De eerste predikanten hielden voor hun levensonderhoud namelijk ook vee. De kerk wordt nog actief gebruikt voor diensten en is normaal gesproken helaas niet open voor bezichtiging. Meer info: https://www.pggramsbergen.nl/

Mommeriete brouwerij

Deze kleinschalige brouwerij aan het water (kanaal die uitkomt op de Vecht) produceert 15 verschillende bieren met een stevig oplopend alcoholpercentage. Op afspraak zijn rondleidingen mogelijk en aan het eind kun je uiteraard een aantal biertjes proeven. Meer info: https://www.mommeriete.nl/

Vechtezomp

Met de Vechtezomp, een antiek ogende zomp die echter vrij recent (in 2016) door vrijwilligers is gebouwd, kun je onder andere naar Laar in Duitsland. De vaartocht over de Vecht duurt twee uur en in Laar heb je tijd voor koffie. Afvaart is bij de Mommeriete brouwerij. Meer…

Uitzichtpunt Vecht

Rij je vanaf de N34 Naar Gramsbergen dan kruis je de Vecht. Precies daar staat een uitzichtpunt en dat is een korte stop waard. De “toren” waar je in kunt klimmen heeft de vorm van een scheepsboeg, dus wil je een foto maken als in de film “Titanic” dan kan dat hier. Ben je meer geïnteresseerd in begraafplaatsen, dan ligt een grote maar niet erg interessante begraafplaatsen precies hier aan de Gramsbergse zijde van de Vecht.

Wandeling 4,9 km langs de Vecht

Vanuit centrum Gramsbergen zijn diverse wandelingen uitgezet. Deze wandeling loopt vanaf het treinstation naar de vecht die je vervolgens langere tijd volgt. Na het beklimmen van het uitzichtpunt en eventueel bezoeken van de begraafplaats vervolg je de route door de nieuwbouwwijken van Gramsbergen waarna je via het park al eerder dan verwacht weer bij het startpunt bent teruggekomen. Meer…

In de buurt van Gramsbergen

Andere plaatsen in het Vechtdal met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 5 september 2020