Haarle – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Haarle. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Tja. Haarle ligt op de kaart gezien best handig, zo strak tegen Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Uiteindelijk zijn Holten of Nijverdal meestal toch handiger als je daar op verkenningstocht wilt. En het centrum van Haarle zal voor de bewoners prima zijn, hoewel Haarle een krimpdorp is, maar als bezoeker ben je toch wel heel snel klaar.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kom je in Haarle via de buurtbus die in Raalte vertrekt. Met de auto kom je het eenvoudigst in Haarle via de iets noordelijker gelegen N35.

Tips en aanbevelingen

In deze omgeving zijn niet veel dorpen die een doel op zichzelf kunnen zijn. Maar bijvoorbeeld samen met de boswachter reeën of vleermuizen spotten vanaf het infocentrum van Natuurmonumenten is toch iets wat maar op weinig plaatsen kan. En spannend bovendien in de avondschemering, zeker met kleinere kinderen. Ook een kortere of langere wandeling over de Sprengenberg is de moeite waard. En dat je toevallig dan door Haarle komt…ach ja.

Kritische noot

De mengvoederfabriek Zuid-Oost Salland die als witte kolos aan de Stationsweg midden in Haarle staat is nu niet echt het plaatselijke sieraad. En vanwege de hoogte van het gebouw domineert het helaas wel het aangezicht van het dorp.

Wat is er te doen in Haarle?

R.K. kerk H. Sebastinus

Het is geen wonder van architectuur, de kerk is in 1964 gebouwd en dus ook niet oud, maar als je eens een kerk wilt zien zonder de bekende grote spitse toren dan kan dat dus in Haarle. Vanaf 1793 zijn er verschillende R.K. kerken in Haarle gebouwd na de periode van schuilkerken die hier enkele eeuwen heeft aangehouden. Soms al na 50-60 jaar werd er weer een nieuwe kerk gebouwd vanwege het toegenomen aantal parochianen of simpelweg vanwege bouwvalligheid. Heb je interesse in de huidige kerk, dan is meer info te vinden: https://parochieheiligkruis.nl/locaties/haarle

Erve de Pas

Net ten zuiden van Haarle staat een informatieschuur van Natuurmonumenten. Niet alleen is hier informatie van de omgeving te krijgen, het is beslist een goed startpunt voor een wandel- of fietstocht. Kinderen kunnen ravotten in de speelnatuur met zand en water of hutten bouwen en klimmen. Regelmatig kun je met de boswachter mee om bijvoorbeeld reeën of vleermuizen te spotten. Meer info: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/sprengenberg/informatiepunt/informatieschuur-de-pas

Sprengenberg met Palthetoren

Direct ten zuiden van Haarle ligt natuurgebied de Sprengenberg waar in 1903 textielfabrikant Palthe een villa met toren liet bouwen, tegenwoordig de Palthetoren genaamd. Helaas is het huis met toren niet vrij toegankelijk maar het omliggende natuurgebied wel en de toren is op veel plaatsen boven de bomen uit te zien. Naast de villa staat een dienstwoning, genaamd “Klein Sprengenberg”. Vanuit het informatiecentrum van Natuurmonumenten Erve de Pas zijn verschillende wandeltochten in dit gebied te maken.

Evenementen

Dieksiepop

Iedere eerste zondag van de bouwvak is het Dieksiepop in Haarle. Motto is hier: Geen gelikt festivalterrein, geen norse beveiliging, geen duur biertje, geen dure kaartjes. Wel gevarieerde muziek en ongedwongen feest. Meer info: https://www.dieksiepop.nl/

Rondwandeling 6km Sprengenberg

Deze boswandeling maak je in het westelijk deel van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Na een aanlooproute langs de bosrand duik je het bos in om er aan de andere kant bij de Palthetoren weer uit te komen. Wederom volgt een brede zandweg om daarna weer het bos in te duiken waar je, je weet maar nooit, misschien een aantal vaste bewoners ontmoet. Om de boel niet helemaal te laten dichtgroeien wandelt hier namelijk een kudde Schotse Hooglanders rond. Nadat je nog hebt kunnen genieten van bos en meer open landschap sta je al snel weer bij het beginpunt. Meer…

In de buurt van Haarle

Heb je na enige tijd genoeg van de natuur van de Salllandse Heuvelrug, dan kun je naar het nabijgelegen Raalte of iets verderop gelegen Zwolle.

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 23 maart 2021