Harbrinkhoek – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Harbrinkhoek. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je vanuit Almelo naar Harbrinkhoek. Met de auto rij je over de N746 vrij eenvoudig naar Harbrinkhoek.

Tips en aanbevelingen

Harbrinkshoek mag als kern zelf niets te bieden hebben aan een toevallige passant, het dorp ligt toch maar mooi wel het Twentse land. En dat is bepaald niet verkeerd.

Kritische noot

In het centrum van Harbrinkhoek zal je tevergeefs op zoek gaan naar historische bebouwing, indrukwekkende musea met verrassende collecties en meer van dat soort dingen. Pas vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw heeft hier enige groei in de kern gezeten. Wellicht is het er lekker wonen, maar voor passanten iets om aan voorbij te fietsen/wandelen/rijden.

Wat is er te doen/bekijken in Harbrinkhoek?

Eehh, niets?

Zo op het eerste oog is Harbrinkhoek vooral interessant voor degenen die daar wonen. Voor toevallige passanten is er nog niet eens een al dan niet interessante kerk te vinden, die staat namelijk in het naastgelegen Mariaparochie. Toch heeft Harbrinkshoek wel een gelukje; het ligt in het Twentse land. Het beroemde coulisselandschap ligt om het dorp heen en daar kun je zeker het nodige plezier aan beleven.

De brandkast

Langs de Almeloseweg, rond nummer 149, staat in de berm een brandkast. Daar hoort natuurlijk een verhaal bij en in dit geval een best bijzonder verhaal. In 1944 was in Nederland de grote spoorstaking aan de gang en er was veel geld nodig voor de ondergedoken spoorwegbeambten en hun gezinnen. In toenmalig Café de Krön in Harbrinkhoek beraamde de Knokploeg Almelo een overval op het Almeloos bijkantoor van de Nederlandse Bank. Het leidde tot de grootste buit ooit in Nederland: maar liefst 46,1 miljoen gulden. Helaas liep het een paar weken later alsnog mis en werd de knokploeg gedeporteerd naar een concentratiekamp. Op een na hebben ze dat helaas niet overleefd.

In de buurt van Harbrinkhoek

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 13 januari 2021