Hardenberg – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Hardenberg. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Hardenberg ligt aan de Vecht en sinds enige tijd is het daar best goed toeven. Het centrum biedt niet alleen behoorlijk veel winkels en horeca maar ook een tweetal kerken (Hoftekerk en Stephanuskerk) die een blik waard zijn. Voor museumfanaten is er keuze uit één streekmuseum. Meest bijzonder wellicht in Hardenberg is de oude Joodse begraafplaat: het Jodenbergje.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Hardenberg per trein bereikbaar vanuit Zwolle en met de auto ben je er via de N34 zo.

Tips en aanbevelingen

Meest bijzonder is feitelijk het Jodenbergje. Wil je genieten van de Vecht, dan is het Vechtpark waar je kunt wandelen en fietsen helemaal geen slecht idee.

Kritische noot

Voor een plaats van een dergelijke omvang, met toch ook wel een regiofunctie, heeft Hardenberg relatief weinig te bieden. En Hardenberg mag dan al in 1362 stadsrechten hebben gekregen, in het centrum struikel je nu niet bepaald over de historische panden.

Wat is er te doen in Hardenberg?

Museum ’t Stadhuus

Museum ’t Stadhuus is gevestigd in het oude gemeentehuis aan de Voorstraat in Hardenberg. Het gebouw stamt uit 1805 en is daarmee een van de oudste gebouwen in deze stad. In het museum zijn onder andere een stijlkamer en keuken van rond 1900 te bezichtigen. Ook is er een afdeling archeologie met vondsten uit de omgeving van Hardenberg. Vanaf dit museum worden stadswandelingen met gids georganiseerd. Meer info: https://vechtdalmuseumhardenberg.nl/

Hoftekerk

Hardenberg is in zijn geheel overwegend protestants maar vanwege scheuringen en samenvoegingen is er binnen deze geloofsstroming in Hardenberg een behoorlijke keuze. De Hoftekerk is gebouwd in 1890 en in 1923 verder vergroot. Hij staat midden in het centrum van Hardenberg en op donderdagavonden worden in de zomermaanden soms orgelconcerten gegeven.

Stephanuskerk

De Stephanuskerk, gebouwd in 1848, staat net als de Hoftekerk in het centrum van Hardenberg en is in gebruik bij de Protestantse gemeente Hardenberg-Heemse. Het gebouw is tegenwoordig een rijksmonument. Op donderdagavonden worden in deze kerk in de maanden juli en augustus, afwisselend met andere kerken, orgelconcerten gegeven.

Gemeentehuis Hardenberg

Het nieuwe gemeentehuis van Hardenberg is gebouwd in 2012 en heeft sindsdien veel reacties opgeleverd. In 2015 kreeg het de prijs voor “Lelijkste gebouw van Nederland”, maar er zijn ook zeker mensen die het juist aantrekkelijk vinden. De plaatselijke bevolking noemt het vaak “de bijenkorf”. In ieder geval een bezoek waard en oordeel zelf!

Jodenbergje

Net buiten Hardenberg, op een terp aan de Overijsselse Vecht, ligt een kleine oude Joodse begraafplaats. Deze was in gebruik van 1791 tot 1910 en in totaal zijn er 64 grafstenen bewaard gebleven. Aan het Mulopad (ten oosten van het centrum) ligt de nieuwe Joodse begraafplaats, waar van 1900 tot 1942 werd begraven.

Vechtpark

Langs de Vecht is een langgerekt park gerealiseerd. Aan de noordzijde is bij Het Hot een parkeerplaats met uitzichtpunt, in het centrum het Heemsermarspark met trimbaan en meer naar het zuiden kun je met je kano over een wildwaterbaan van de Vecht nar de Molengoot. Door het hele park lopen fiets- en wandelpaden. In de winter, wanneer het water in de Vecht heel hoog kan staan, doet dit hele park dienst als overloopgebied. Meer info: https://www.vechtparkhardenberg.nl/

De Oelemölle

Aan de overkant van de Vecht, formeel in Heemse, staat deze achtkantige, houten stellingmolen. Om verwarring te stichten staat in de rieten kap het jaartal 1533 maar de molen stamt in werkelijkheid uit ongeveer 1870. De molen is maalvaardig maar niet in gebruik. Wel draait de molen enkele malen per week en op speciale dagen zoals de Nationale Molendag is deze te bezoeken.

In de buurt van Hardenberg

Andere plaatsen in het Vechtdal met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 15 juli 2020