Hasselt – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Hasselt. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Hasselt is een bezoek meer dan waard. Het heeft een historische binnenstad waar je struikelt over de eeuwenoude gebouwen. Onder andere het oude stadhuis en de Grote of Stephanuskerk staan prominent in het centrum, maar als je ronddwaalt kom je nog veel meer tegen. Ook de binnengrachten met namen als Heerengracht en Brouwersgracht doen denken aan klein-Amsterdam. Meest bijzonder zijn de kalkovens die inclusief een museum zijn te bewonderen. Voor geïnteresseerden is daar vlakbij nog een oude Joodse begraafplaats te vinden.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je met de bus vanaf Zwolle in Hasselt komen. Met de auto is Hasselt via de N331, N377 en N359 bereikbaar. Let bij een navigatiesysteem wel op dat je niet toevallig het Belgische Hasselt selecteert. Dit is ook beslist een aantrekkelijke stad, maar dus wel enige honderden kilometers hiervandaan.

Tips en aanbevelingen

Hasselt is een compacte historische stad met genoeg bezienswaardigheden en is een bezoek meer dan waard. Het oude centrum nodigt uit tot gewoon wat ronddwalen en de oude kalkovens zijn uiteindelijk het meest bijzonder.

Kritische noot

Hasselt heeft veel te bieden en dat trekt uiteraard, zeker met mooi weer, ruim voldoende toeristen en dagjesmensen. Erg rustig is het dan in het niet al te grote centrum niet…

Bij de kalkovens heeft iemand het illustere idee gehad om precies aan de andere kant van de straat een aantal woonhuizen te projecteren. Het doet enorm afbreuk aan dit verder best fraaie stuk aan het water.

Wat is er te doen in Hasselt?

Oude stadscentrum en langs het Zwarte Water

Het oude stadscentrum is beslist een rondwandeling waard. Je waant je in klein Amsterdam met grachten, bruggen en kades. Straatnamen als Heerengracht, Prinsengracht en Brouwersgracht doen daar nog een toefje bovenop. Rondlopend zie je ongetwijfeld een aantal van de 70 rijksmonumenten, restanten van de oude stadsmuur en bastions.

De stad ligt langs het Zwarte Water, vanouds van belang voor de scheepvaart. Ook mondde hier vroeger de Dedemsvaart uit in het Zwarte Water. Deze vaart werd in de 19e eeuw gegraven in ten behoeve van de veenwinning, in de vorige eeuw zijn gedeelten weer gedempt. Tegenwoordig kun je in Hasselt langs het waterfront wandelen en je komt dan vanzelf ook het fraaie Vispoortje tegen.

Oude stadhuis

Het oude stadhuis staat midden in het centrum van historisch Hasselt en stamt uit 1550. Het is een laatgotisch pand uit de 16e eeuw. In de loop der tijd is het in gebruik geweest als bestuurscentrum, maar ook werd er recht gesproken. Daarnaast waren gedurende langere of kortere perioden een waag, wijnhuis, belastingkantoor, bibliotheek en tekenschool in het gebouw te vinden. Tegenwoordig biedt het onderdak aan een museum, bibliotheek en toeristisch informatiepunt.

Grote of Sint Stephanuskerk

De kerk werd voltooid in 1497 en naast het feit dat deze inderdaad heel groot is, heeft de kerk een bijzonder Knol-orgel en muurschildering van Christoffel. De toren is in 1725 door brand verwoest en daarna opnieuw gebouwd, maar het klokkenspel is pas in 1960 weer in de toren geplaatst. Het is mogelijk een rondleiding te krijgen.

R.K. Stephanuskerk / Heilige Stede

De R.K. kerk stamt uit 1933 en is een rijksmonument. In de middeleeuwen was op deze plek een bedevaartsoord. Tijdens de Reformatie werd de bedevaartskapel afgebroken, maar eind 19e eeuw werd deze in ere hersteld. Nog steeds wordt op Sacramentsdag een bedevaart gehouden en het is niet voor niets dat het Jacobspad ook Hasselt aandoet. Loop je door, dan kom je na enige maanden uit in Santiago de Compostela.

Kalkovens

Meest bijzonder in Hasselt zijn de net buiten het kleine centrum gelegen kalkovens. Je loopt er vanuit het centrum zo heen en deze kalkovens waren van de 16e eeuw tot 1990 in bedrijf. Tegenwoordig wordt cement in plaats van schelpkalk gebruikt als ingrediënt voor metselspecie en beton en zijn kalkovens overbodig geraakt. In Hasselt zijn twee kalkovens en een leshuis over en in dat laatste gebouw is een klein museum gevestigd met werktuigen, archiefstukken en beeldmateriaal. Overigens is het originele leshuis verhuisd naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Meer info: http://www.kalkovenshasselt.nl/

Museum Oude Stadhuis

Het museum in het oude stadhuis heeft een vaste tentoonstelling over de geschiedenis van de stad. Is het open, dan is het vast de moeite om even binnen te lopen.

Oude Joodse begraafplaats

Aan het Bolwerk, vlakbij de kalkovens, is tussen de bomen een oude Joodse begraafplaats te vinden. Het heeft een bescheiden formaat maar het is de moeite van een kleine omweg waard. Er is sinds de Tweede Wereldoorlog geen zelfstandige Joodse gemeente meer in Hasselt, deze werd bij Zwolle gevoegd.

Korenmolen de Zwaluw

Vanaf het historische centrum ongeveer 500 meter naar het zuidoosten staat Korenmolen De Zwaluw. De molen is in 1857 gebouwd na een aantal voorgangers in Hasselt die net als De Zwaluw perioden van bloei en verval kenden. Bijzonder aan de historie van De Zwaluw is dat deze na de Tweede Wereldoorlog dienst heeft gedaan om elektriciteit op te wekken. Aldus werd de molen de eerste windturbine van Nederland, maar niet erg succesvol. In 1964 werd de elektrische installatie er weer uitgehaald en na verschillende restauraties is het vandaag de dag weer een maalvaardige molen. Op zaterdagmiddag is de molen open. Meer info: http://molendezwaluwhasselt.nl/

Stenen dijk

Aan de zuidoostzijde van de stad langs het Zwarte Water/Galgenrak begint bij Molen de Zwaluw een oude stenen dijk. Deze dijk is de laatste gemetselde zeewering die nog is overgebleven in Nederland. De eigenaren van het land aan de andere zijde van de dijk moesten voor het onderhoud opdraaien wat nog te zien is aan het op zijn zachtst gezegd gevarieerde metselwerk.

In de buurt van Hasselt

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 11 juli 2021