Heemserveen – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Heemserveen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV: kun je eenvoudig tot Hardenberg komen en vandaar is het met de taxi, benenwagen of fiets nog een klein eindje naar Heemserveen. Met de auto rij je via de N377 en/ of N343 naar Heemserveen.

Tips en aanbevelingen

Heemserveen is waarschijnlijk alleen je bestemming als je er woont. Mocht je er per ongeluk terecht komen, dan is het waarschijnlijk dat je op weg naar Hardenberg, Attractiepark Slagharen of recrecatieplas Oldemeijer een verkeerde afslag hebt genomen. Met andere woorden; Heemserveen is wellicht niet the-place-to-be, maar de directe omgeving heeft zeker het nodige te bieden.

Kritische noot

Heemserveen is tegenwoordig vooral agrarisch gebied. Het is moeilijk voorstelbaar hoe woest het er hier uitzag voordat het veen werd afgegraven en het land in cultuur werd gebracht. Toch is dat nog geen tweehonderd jaar geleden. Van de tijd van de veenafgravingen en bijvoorbeeld de afvoer ervan via de Dedemsvaart (vernoemd naar grootgrondbezitter en initiatiefnemer baron van Dedem) is vrijwel niets meer te zien. De Dedemsvaart, ten noorden van Heemserveen, is in de jaren 60 van de vorige eeuw grotendeels gedempt om er een weg op aan te leggen. Slechts fotopanelen geven nog aan waar vroeger de schutsluizen waren.

Wat is er te doen in Heemserveen?

Haarmolen

Tegenwoordig tegen Hardenberg aan staat de Haarmolen. Het is een beltmolen dus hij staat op een heuvel waar in vroeger tijd paard- en wagens doorheen konden rijden voor laden en lossen. Hij is al lang niet meer als korenmolen in gebruik en het bovenwerk is verdwenen, maar het bijzondere hergebruik maakt het een omweg waard. Naast de molen is een woning/bedrijfsruimte gecreëerd die via een loopbrug verbonden is met de molen die is omgetoverd in een woonhuis. Op deze wijze is de molen behouden gebleven.

In de buurt van Heemserveen

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 11 augustus 2020