Heino – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Heino. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Heino heeft een klein maar best aangenaam centrum. De landgoederen, de meest interessante objecten hier, zijn te vinden rondom Heino. Helaas zijn de gebouwen niet vrij te bezoeken op Kasteel Nijenhuis na waar tegenwoordig Museum De Fundatie in gevestigd is.

Locatie/bereikbaarheid

Heino heeft een treinstation aan de lijn Zwolle – Enschede. Ook met de bus kun je vanuit Zwolle en Raalte in Heino komen. Met de auto rij je via de N35, vanuit Zwolle of Raalte, eenvoudig naar Heino.

Tips en aanbevelingen

Museum De Fundatie is vooral een aanrader vanwege de beeldentuin. In het hoofdgebouw is allerlei kunst te vinden maar nogal wat bezoekers vinden het gebouw eigenlijk meer de moeite waard.

Kritische noot

Heino is vanwege Museum De Fundatie en de landgoederen rondom het dorp de moeite waard. Het centrum heeft, net zoals zoveel andere dorpen tegenwoordig, wel enige moeite aantrekkelijk te blijven voor een bezoek.

Wat is er te doen in Heino?

Nicolaaskerk

Midden in Heino, je kunt er letterlijk een rondje omheen rijden, staat de Nicolaas kerk uit 1876. Al in de 13e eeuw was er sprake van een houten kapel die rond 1400 werd vervangen door een stenen gebouw. De huidige kerk is een zogenaamde waterstaatskerk die met steun van de overheid werd gebouwd. De meeste daarvan zijn inmiddels verdwenen maar het exemplaar in Heino heeft de tand des tijds tot nu toe doorstaan. Meer info: http://www.pknheino.nl/

R.K. – kerk Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming

De huidige kerk is gebouwd in 1923 na een voorganger uit 1858. In de periode daarvoor waren vooral de paters Jezuïeten uit Zwolle die het verzorgen van de missen op zich namen, doorgaans op min of meer verborgen plaatsen. De huidige kerk werd tijdens de bevrijding in 1945 zwaar beschadigd en de klokken waren inmiddels ook geroofd, maar in 1946 was de de kerk weer hersteld en in 1949 maakten nieuwe klokken de kerk weer compleet. Meer info: http://www.rkkerkheino.nl/

Leug’npompe

Midden in het dorp staat op het plein van de Hervormde Kerk de Leug’npompe. Het verhaal gaat dat alleen mensen met een zuiver geweten water uit deze pomp kunnen halen. Ooit deed een voerman met paard en wagen vol met gestolen goederen Heino aan en deze kreeg met geen mogelijkheid ook maar een druppel uit de pomp. Tegenwoordig is het jaarlijkse feest naar de pomp vernoemd: De Heinose Pompedagen.

Museum de Fundatie

Museum de Fundatie heeft twee vestigingen; eentje in het centrum van Zwolle en eentje in Kasteel Nijenhuis in Wijhe / Heino. Het Kasteel Nijenhuis herbergt een verzameling van onder meer schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst uit vele perioden en culturen. Kunstenaars zijn onder andere Toorop, Corneille, Israels, Mondriaan, Appel, Cremer, Rodin en Turner. De beeldentuin, een van de grotere van Nederland, omvat ruim 100 beelden uit de 20ste en 21ste eeuw. Meer info: https://www.museumdefundatie.nl/

Landgoederen

Om Heino liggen een aantal landgoederen. Bijna allemaal in particulier bezit waardoor de gebouwen niet vrij toegankelijk zijn. Het park / tuin van het landgoed is doorgaans wel opengesteld en dat maakt een leuke wandeling toch mogelijk.

Landgoed ’t Rozendael

Buitenplaats ’t Rozendael ligt ten westen van Heino en is in de 14e eeuw ontstaan als een boerenerf. Het huis en park zijn niet opengesteld voor bezoek, het verdere landgoed wel.

Kasteel Nijenhuis

Kasteel Nijenhuis ligt formeel in de gemeente Olst-Wijhe maar feitelijk heel dicht tegen Heino aan. Het is een goed behouden havezate met hoofdgebouw en twee bouwhuizen. Tegenwoordig is dit een van de twee locaties van Museum de Fundatie. Naast kunst die in het hoofdgebouw is te zien is er een grote beeldentuin waar het aangenaam toeven is.

Den Alerdinck

Deze havezate ligt tussen Heino en Laag-Zuthem en ook dit landgoed wordt particulier bewoond. Op het landgoed ben je daarom welkom maar niet in het huis of het park. Het is in een wandeling goed te combineren met landgoed De Colckhof, de landgoederen grenzen aan elkaar.

De Colckhof

De Colckhof is tegenwoordig in bezit van Natuurmonumenten en ook hier wordt het huis particulier bewoond. Op het vrij toegankelijke landgoed zijn naast het hoofdgebouw onder andere een portierswoning, tuinmanswoning, moestuin en druivenkas te vinden.

De Gunne

Aan de noordzijde van Heino ligt buitenplaats en landgoed De Gunne. Het stamt uit de 16e eeuw en bestaat uit een hoofdgebouw waar in 1822 twee zijvleugels aangebouwd werden. Het huis wordt permanent particulier bewoond, maar het omliggende landgoed is opengesteld voor publiek.

De Vlaminckhorst

Landgoed de Vlaminckhorst ligt aan de oostzijde tegen de bebouwde kom van Heino aan en bestaat uit een woonboerderij en een Engelse landschapstuin. Tegenwoordig kan de deel van de boerderij worden gehuurd voor bijeenkomsten, de rest wordt particulier bewoond. Het bescheiden landgoed is vrij toegankelijk. Meer info: https://www.vlaminckhorst.nl/

Landgoed ’t Reelaer

Tussen Raalte en Heino ligt het Landgoed ’t Reelaer waarop tegenwoordig een villa, koetshuis, stalgebouw en bouwhuis staan. Het is in particulier bezit van de familie Van Welderen en niet geheel openbaar toegankelijk. De oorspronkelijke havezate is in het begin van de 20e eeuw afgebroken en vervangen door de huidige villa. Mocht je van paardrijden houden dan kun je op dit landgoed terecht bij Stal ’t Reelaer. Vanaf Raalte kun je een rondwandeling van 16 kilometer maken die door de fraaie bossen van ’t Reelaer loopt en ook een stuk langs het Overijsselsch Kanaal.

Evenementen

Heinose Pompdagen

Tijdens de Heinose Pompdagen, elk jaar vanaf de derde woensdag in augustus, is het in Heino een week lang feest. Er is kermis, een markt voor kinderen en volwassenen, allerlei (volks)spelen), zang en op zaterdag het zogenaamde Daggie Old Heino met oude ambachten. De week wordt afgesloten met de Pomptoertocht voor oldtimers en klassiekers. Meer info: https://www.pompdagen.nl/

Rondwandeling 6,5 km door het zuidelijke bos van Heino

Deze wandeling loopt vanuit centrum Heino door het zuidelijk gebied van Heino. Daar liggen de nodige bosstroken en deze route loopt daar keurig doorheen. Aan de zuidzijde van Heino ligt tevens Kasteel ’t Nijenhuis dat tegenwoordig een museum is en een bezoek meer dan waard. De wandeling komt er helaas niet langs maar met een heel kleine omweg is daar eenvoudig een mouw aan te passen. Verder passeer je een modderpoel inclusief bijbehorende varkens, een grote kinderboerderij, kruidentuin en in het centrum van Heino uiteraard de historische Nicolaaskerk.

Rondwandeling 12,9 km door het zuidoostelijk deel van Heino

Vanuit het centrum van Heino wandel je al snel in het buitengebied voorzien van biologische varkenshouderijen met tevreden knorrende varkens in modderpoelen. En iets minder biologische akkerbouwers. Verderop kom je vanzelf in een voor Nederlandse begrippen wat ruiger stukje natuur waarna je landgoed ’t Reelaer raakt en uitzicht hebt op de nieuwbouw van Raalte. Strakke lanen volgen waarbij je de kans hebt op het erf van een varkenshouderij een kijkje te nemen en via een kinderboerderij wandel je kaarsrecht, maar nu van het zuiden, Heino weer binnen naar het startpunt. Meer…

Leuke weetjes

Ten zuiden van Heino, richting Kasteel Nijenhuis, ligt Kamp Schaarshoek. Tegenwoordig een grote groepsaccommodatie, maar in de crisisjaren rond 1933 ontstaan als werkverschaffingsproject. Daarna werd het korte tijd een werkkamp voor Joden, een opvangplaats voor mensen die uit Scheveningen moesten vertrekken vanwege de aanleg van de Atlantikwall en vervolgens woonden hier repatrianten uit Nederlands-Indië. In 1961 werden vluchtelingen uit Oost-Duitsland opgevangen. Al met al een rijke historie…

In de buurt van Heino

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 18 juni 2021