Hoonhorst – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Hoonhorst. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Hoonhorst is op zichzelf een klein dorp met als lokaal hoogtepunt Molen Fakkert. In de directe omgeving liggen een aantal landgoederen waar het goed wandelen of fietsen is.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Hoonhorst met de bus te bereiken. Met de auto is Hoonhorst vanuit Dalfsen in het noorden of vanaf de N35 uit het zuiden bereikbaar.

Tips en aanbevelingen

Veruit de belangrijkste reden om in Hoonhorst terecht te komen zijn de landgoederen in de directe omgeving. Wandelend of fietsend kun je er een of meerdere van buitenaf bekijken, helaas zijn ze niet open voor bezoek. Ietsje meer naar het noordoosten ligt Kasteel Rechteren en het nabijgelegen Dalfsen en Ommen zijn zeker ook een bezoek waard.

Kritische noot

Hoonhorst is op zichzelf geen omweg waard. Ben je er eenmaal dan is de molen de moeite en ben je toe aan koffie of iets anders, dan kun je hier ook terecht.

Wat is er te doen in Hoonhorst?

Molen Fakkert

In het centrum van Hoonhorst staat een achtkantige korenmolen. Deze stellingmolen stamt uit 1868 en na een uitgebreide restauratie is hij in 2012 weer in gebruik genomen. Elke zaterdagmiddag is hij open voor bezoek. Meer info: http://www.molenvanfakkert.nl/

Landgoederen

In de directe omgeving van Hoonhorst zijn diverse landgoederen te vinden:

Den Aalshorst

Den Aalshorst is een landhuis ongeveer 1 km ten oosten van Hoonhorst. Het bestaat uit een hoofdgebouw en bouwhuizen aan weerszijden van het voorplein. Samen met de gracht om het complex heeft het het karakter van een oude havezate.

Den Berg

Den Berg ligt vlakbij Dalfsen, zo’n 500m ten zuiden van het treinstation, in het stroomdal van de Vecht. Het huis stamt uit het begin van de achttiende eeuw en wordt omgeven door een park van 60 ha. In dit park zijn een aantal lanen te vinden waaronder de 2,5 km lange Berger Allee.

De Horte

De Horte ligt aan de zuidzijde van de weg Dalfsen – Zwolle en is het meest westelijk gelegen landgoed. Het is gebouwd aan het begin van de 17 eeuw. Momenteel is in het landhuis het kantoor van de Stichting het Overijssels Landschap ondergebracht. Het huis zelf is niet te bezoeken maar in de tuin kun je wel rondwandelen.

Mataram

De restanten van Huize De Mataram zijn te zien vanaf de Mataramweg. De naam Mataram dateert uit 1800, toen Van Rhijn dit verwierf. Hij kwam uit Oost-Indië, uit de plaats Mataram en dat verklaart meteen de toch wat exotische naam. 

Wandeling 6,1 km via Landgoed Den Berg

Deze wandeling, uitgezet met blauwe paaltjes, gaat vanaf centrum Hoonhorst allereerst richting Landgoed Den Aalshorst. Daar kom je helaas niet langs bij het volgen van de standaard route. Als je bij W38 even rechtsaf slaat sta je alsnog binnen enkele honderden meters voor de deur. Vervolg je daarna de route met de blauwe paaltjes dan kom je in de buurt van Dalfsen vanzelf bij Landgoed Den Berg. Tot slot leidt de route via bos en agrarisch gebied terug naar Hoonhorst. Meer…

In de buurt van Hoonhorst

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te zien en doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 20 oktober 2021