IJhorst – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef IJhorst. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Het nieuwe dorp IJhorst is niet heel erg oud en veel historie zal je hier dus ook niet vinden. Iets ten noorden van IJhorst, richting De Wijk, is het oude IJhorst te vinden waarvan de protestantse kerk het middelpunt vormt. Dat is zeker de moeite waard. Aan de zuidzijde van IJhorst zijn het kleinschalige Carsenbos, de Zwarte Vennen en iets verderop Boswachterij Staphorst te vinden. Genoeg bomen en vennetjes en voor de liefhebbers genoeg te wandelen, fietsen, mountainbiken en in de zomer te zwemmen in Speelvijver Zwarte Dennen.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je met de buurtbus naar IJhorst vanaf Meppel. Met de auto neem je de A28 en via De Wijk rij je binnendoor binnen enkele kilometers naar IJhorst.

Tips en aanbevelingen

IJhorst zelf is niet een plaats om lang te blijven rondhangen, maar het bosgebied ten zuiden is de moeite waard. Des te meer omdat in deze omgeving verder vooral agrarisch landschap is te vinden.

Kritische noot

Met IJhorst zelf ben je snel klaar. Voor bewoners is het vast een aangenaam dorp, maar als bezoeker sta je met bijna lege handen.

Wat is er te doen in IJhorst?

Protestantse kerk IJhorst – de Wijk

Vroeger zei men van IJhorst: “het is een kerk zonder dorp” en van het noordelijker gelegen De Wijk: “het is een dorp zonder kerk”. Tussen het huidige De Wijk en IJhorst staat de protestantse kerk uit 1823. Het is het oude hart van IJhorst, inmiddels is het dorp naar het zuiden verplaatst. Er zijn naast de kerk nog een kerkhof, klokkenstoel en enkele boerderijen over. De kerk zelf heeft geen toren en de klok, die stamt uit 1947 nadat de oude in de Tweede Wereldoorlog naar Duitsland verdween, hangt in een klokkenstoel op het kerkhof. Aan de achterzijde kronkelt De Reest vrolijk langs. Het is bij elkaar zeker een stop waard. Meer informatie: http://kerk-ijhorst-dewijk.nl/

Carsenbos

Net ten zuiden van IJhorst ligt het relatief bescheiden Carsenbos. Omdat het omliggende landschap verder nauwelijks bossen kent (behalve de hier onder genoemde Zwarte Venen en Zwarte Dennen) is het toch de moeite van het noemen waard. Het is mogelijk enigszins beperkte wandelingen door het bos te maken. Aan de westzijde is er uitzicht op De Leijer en Vledders, landbouwgrond waar de natuur ook iets meer kansen krijgt.

Zwarte Venen

Een paar kilometer ten zuidwesten van IJhorst loopt een bos/heidestrook met de naam Zwarte Venen. Er is doorheen te wandelen / fietsen en in augustus staat de heide hier mooi in bloei. Verder zijn er enkele meren te vinden waaronder de Ganzeplas.

Boswachterij Staphorst / Zwarte Dennen

Enkele kilometers ten zuiden van IJhorst, onder het Carsenbos, ligt de Boswachterij Staphorst. Het is in de jaren 30-40 van de vorige eeuw aangelegd als werkgelegenheidsproject en oorspronkelijk bedoelt als productiebos. Middenin het bos ligt Speelvijver Zwarte Dennen met kiosk, toiletten en parkeerplaats voor auto’s.

Rondwandeling 9,9 km Carsenbos – Zwarte Venen

Ten zuiden van IJhorst kun je via de met gele pijlen uitgezette wandeling genieten van opvallend veel bospaden. Eerst in het Carsenbos en in het tweede deel van de wandeling in de Zwarte Venen. De Zwarte Venen hebben naast bos ook heidevelden en kleine meertjes in de aanbieding en ondertussen heb je op meerdere plaatsen uitzicht op het ingesloten agrarische landschap De Vledders en De Leijer. Meer…

Leuk weetje

IJhorst valt onder de gemeente Staphorst waar een strenge vorm van het orthodoxe geloof breed wordt aangehangen. De voetbalclub VV IJhorst speelt echter van oudsher op zondag. Dat leidde in 1963 tot grote rel omdat het gemeentebestuur het voetballen op zondag op het gemeentelijke sportterrein eenvoudigweg verbood. Na een inzamelingsactie werd een stuk grond voor een eigen veld gekocht en kon er toch gevoetbald blijven worden. De spanningen tussen de voetbalclub en met name de SGP-fractie in de gemeenteraad zijn nooit helemaal verdwenen.

In de buurt van IJhorst

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 31 december 2020