Kalenberg – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Kalenberg. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Kalenberg onbereikbaar tenzij je een behoorlijk eind wilt wandelen. Dat is op zichzelf overigens geen straf, er loopt een prachtig wandelpad vanaf Ossenzijl naar Kalenberg.

Met de auto is Kalenberg nog niet zo eenvoudig te bereiken. Via de noordzijde kom je er via Ossenzijl (N761), via de zuidzijde rij je via Muggebeet (N333). De meeste mensen komen al varend, fietsend of lopend in Kalenberg terecht.

Tips en aanbevelingen

Kalenberg is voor veel mensen een tussenstop bij een tocht door het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit park is absoluut een bezoek meer dan waard. Fietsend, lopend of op het water in een boot of gehuurde kano komt het het best tot zijn recht. Met de auto naar Kalenberg rijden is eigenlijk gewoon een slecht idee.

Kritische noot

Je zit hier midden in het Nationaal Park Weerribben-Wieden maar in Kalenberg ook midden in de horeca en verhuurbedrijven. En hoewel de meeste woningen er buitengewoon charmant uitzien, moet je wel bedenken dat het merendeel niet wordt bewoond door oorspronkelijke bewoners en er nogal veel sprake is van vakantieverhuur. De prijzen laten zich raden.

Wat is er te doen in Kalenberg?

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Als je in Kalenberg terecht bent gekomen, dan heb je al het nodige van dit nationale park gezien. Je kunt hier ruimschoots dwalen, vooral op het water in een kano. Maar ook op de fiets of wandelend is dit gebied absoluut geen straf. Het is dan ook de beste reden om af te reizen naar dit gebied. Naast de uitgestrekte rietvelden, waarvan het riet nog steeds gebruikt wordt als bedekking van daken, vallen de tjaskers vast op; kleine, schuin geplaatste molens die zorgen voor de ontwatering.

Laarzenpad

Vanaf het noordoosten is Kalenberg te bereiken via een fietspad, het Kalenbergerpad. Halverwege kun je hier het laarzenpad op waarbij je dwars door de rietvelden, over vlonders, bruggetjes en een pontje uiteindelijk ook in Kalenberg eindigt. Je hebt hier echt het gevoel dat je soms op op het water drijvende grond loopt. Reken dus zeker op drassige grond en ietwat stevige schoenen zijn hier een aanrader. Ben je op de fiets, dan kun je die aan het begin neerzetten en vanuit Kalenberg loop je via het fietspad weer terug.

Spinnekopmolen de Wicher

Om bij de spinnekopmolen de Wicher te komen moet je vanuit Kalenberg gezien het Kalenbergpad aflopen of fietsen, en aan het eind zie je rechts de molen al staan. Na 200 meter staat hij pal voor je neus. Het is de enige molen van dit model in Overijssel en zorgde voor het waterpeil van de Boonspolder. In 1982 is hij herbouwd. Vanuit Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl worden door Staatsbosbeheer excursies georganiseerd waarbij de molenaar een demonstratie van de molen geeft.

Horeca

Horeca is er genoeg in Kalenberg, dus voor een tussenstop zit je hier goed. Een van de aardigste plekken is het oude kerkje bij de ophaalbrug in het midden van Kalenberg. Tegenwoordig is het omgedoopt in ’t Lokaal en op het terras heb je uitzicht op het zeker in de zomer levendige water. Maar neem ook even een kijkje binnen; de eigenaren hebben gelukkig een gedeelte van het oorspronkelijke interieur intact gelaten.

In de buurt van Kalenberg

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 28 februari 2020