Kampen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Kampen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Kampen is een eeuwenoude Hanzestad gelegen aan (bijna) het uiteinde van de IJssel in het IJsselmeer. Het barst in de oude stad van de monumenten waarvan de oude stadspoorten uiteraard deel uitmaken. Ook de Bovenkerk en Buitenkerk zijn een bezoek waard. Wil je een bijbehorend museum bezoeken dan zijn het Stedelijk Museum en Ikonenmuseum de moeite.

Aan de noordzijde van de stad kun je de Koggewerf bezoeken. Koggen waren de schepen waarmee in vroeger tijd over duizenden kilometers vracht werd vervoerd, met name richting Oostzee. Je kunt je dat bijna niet meer voorstellen, zo groot zijn ze uiteindelijk niet. En als je dan toch in Kampen bent, vergeet dan niet van de IJssel te genieten die hier strak langs de stad loopt. De fraaie brug die over de IJssel ligt, met de gouden wielen, zal je niet gauw vergeten.

Locatie/bereikbaarheid

Kampen ligt tegenwoordig aan twee spoorlijnen. De oudste van de twee gaat rechtstreeks van Zwolle naar Kampen en eindigt weilswaar eigenlijk in IJsselmuiden, maar als je de brug over de IJssel oversteekt sta je meteen in de oude binnenstad van Kampen. Er is ook een station Kampen-Zuid aan de lijn Zwolle-Lelystad/Almere. Dit station ligt echter een stukje van de binnenstad en vanaf hier wordt het wat langer wandelen voor je in het historische centrum staat. Ook met de bus is Kampen vanuit meerdere windstreken bereikbaar.

Met de auto is Kampen bereikbaar via de N50, N760, N763, N764 of N765. En dan ook nog de nodige kleinere wegen.

Tips

De verschillende stadspoorten, de stadsbrug en stadsgezicht vanaf de IJssel zijn de mooiste onderdelen van Kampen. De oude binnenstad is niet groot, maar je kunt toch wel lopen dwalen. Als je de wandelroute volgt die hieronder wordt beschreven kom je vanzelf langs de hoogtepunten.

Ben je geïnteresseerd in ikonen of weet je er eigenlijk niets van en wil je er eens mee kennismaken, dan is het Ikonenmuseum een echte aanrader. Ikonen zijn in Nederland op niet veel plaatsen te zien dus dit is je kans!

Kritische noot

Kampen kent nog steeds een actieve geloofsgemeenschap en daardoor is zondagsrust hier zeker een thema. Zondagen zijn dus opvallend rustige dagen en veel, hoewel niet alles, is gesloten.

In het zomerseizoen zijn er veel extra festiviteiten in Kampen en bijvoorbeeld ook enkele kerken te bezichtigen. Buiten het seizoen wordt dit snel minder. Dat is eigenlijk wel jammer voor een stad die toch best veel te bieden heeft.

Geschikt voor

Steden met historie trekken doorgaans niet meteen hele horden jongeren. En dat is ook het geval voor Kampen. Bezoekers zijn niet zelden van al wat gevorderde leeftijd. Toch, de Koggewerf is ook voor kinderen best interessant en gewoon een stuk standswandeling moet toch ook geen straf voor ze zijn.

Oordeel

Kampen is een oude Hanzestad met een rijke historie. Daarnaast is er veel hedendaags aanbod in de vorm van winkels en horeca. Bij elkaar is het een stad waar op een compact oppervlak veel is te zien en te doen; je hoeft na afloop niet direct door naar de schoenenwinkel. Een 7,5 is een prima rapportcijfer en daarmee is deze stad een aanrader.

Lengte bezoek

Het hangt er natuurlijk vanaf wat je allemaal gaat doen in Kampen, maar als je een rondwandeling maakt, een kerk of wat binnenloopt, een museum bezoekt en dat lardeert met wat horeca of winkelen, dan ben je zo een leuke dag zoet. Je kunt ook zeker meermalen kortere bezoeken brengen aan Kampen zonder je te vervelen.

Wat is er te doen in Kampen?

Koornmarktspoort, Cellebroederspoort, Broederpoort, Weeshuispoort en Linneweversgildepoortje

Ooit bezat Kampen enkele tientallen poorten. Degene die nu nog over zijn zijn beslist een bezoek waard. Zoveel steden zijn er tenslotte niet met poorten die in zo’n goede staat bewaard zijn gebleven. Aan de IJsselzijde van de stad is de Koornmarktspoort te vinden, aan de andere zijde de Cellebroederspoort en Broederpoort. Kleinere, maar ook niet onaardige poorten zijn de Weeshuispoort en het Linneweversgildepoortje. Meer…

Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum is in de binnenstad van Kampen te vinden en gevestigd in het voormalige stadhuis. Pronkstuk van het museum is de Schepenzaal waar sinds de Middeleeuwen recht werd gesproken. Daarnaast omvat de collectie schilderijen van het Huis van Oranje, religieuze voorwerpen en schilderijen en de bovenverdieping heeft als thema: water. En dat is gezien de ligging van Kampen een vrij logische keuze. Meer…

Ikonenmuseum

Een museum dat toch echt wel anders is dan andere is het Ikonenmuseum. Zoals de naam al doet vermoeden worden hier ikonen verzameld en tentoongesteld. Ook is er uitgebreide uitleg over wat een ikoon nu eigenlijk is en zijn voorbeelden van ikonistates in dit museum te vinden. Dit soort religieuze kunst moet je natuurlijk interesseren, maar dan is het een alleraardigst en niet al te groot museum. Gevestigd in de binnenstad. Meer…

Synagoge

De synagoge van Kampen staat langs de IJssel en is niet heel oud: in 1847 gebouwd en het gebouw heeft precies 100 jaar dienst gedaan. Tegenwoordig wordt de synagoge gebruikt als dependance van het Stedelijk Museum Kampen. Op de bovenverdieping is een kleine tentoonstelling ingericht over de Joodse gemeenschap die in Kampen heeft geleefd. Meer…

Nieuwe Toren

De Nieuwe Toren is een speeltoren waarvan de bouw is voltooid in 1664. Het carillon bestaat tegenwoordig uit 47 klokken en in de zomer is het tijdens de Kamer Ui(t)dagen mogelijk de toren te beklimmen. Daarbuiten kan het op afspraak. Komt de beklimming niet uit in de planning? Geen nood, ook vanaf de grond is het een fraai gezicht. Vergeet niet onder de toren door de alleraardigste Torenstraat te lopen.

Sigarenfabriek De Olifant

Ooit bezat Kampen een hele reeks sigarenfabrieken. In het Stedelijk Museum is daarvan nog een presentatie te zien. Tegenwoordig is sigarenfabriek De Olifant een nog in werking zijnde fabriek in het centrum van Kampen. Aan de Oudestraat 103 is de winkel en rondleidingen zijn mogelijk. Meer informatie: https://olifant.com/nl/

Stadsbrug

De stadsbrug met in het oog springende gouden wielen is inmiddels de zoveelste vaste verbinding tussen Kampen en de overzijde. Tegenwoordig is het een belangrijke verbinding met IJsselmuiden en het treinstation van Kampen, dat in werkelijkheid dus aan de overzijde van de IJssel ligt. In vroeger tijd was de brug ook een handige manier om tol te kunnen heffen en daarmee ook een bron van conflicten met andere steden langs de rivier. De huidige brug is gebouwd in 1999.

Kerken in Kampen

Kampen barst bijna uit zijn voegen van de kerken. Dat zegt genoeg over de rol die religie hier in het verleden heeft gespeeld. Tot op de dag van vandaag zijn er echter grote en springlevende geloofsgemeenschappen in Kampen te vinden. Kerken die in de binnenstad te vinden zijn, zijn allereerst de Bovenkerk en Onze Lieve Vrouwe- of Buitenkerk. Ze zijn beide in het zomerseizoen te bezoeken. Daarnaast is de Evangelisch Lutherse kerk een bijzonder exemplaar met zijn zuilengalerij aan de voorzijde en niet ver daar vandaan staat de tweebeukige Broederkerk. De Sint Annakapel en Nieuwe kerk staan vlakbij de Broederpoort. En als je dan nog niet genoeg kerken hebt gezien… Meer…

Koggewerf

Aan de noordzijde van de oude binnenstad, aan de IJssel, is de Koggewerf te vinden. Het is een bezoek meer dan waard. Een kogge is een oud schip waarmee goederen werden vervoerd in de tijd dat Kampen een bloeiende Hanzestad was. Het zal je opvallen dat een koggeschip opvallend klein is. Je moet je eens voorstellen dat je daarmee de zee op ging. In de kleine haven van Kampen is een replica te zien. In 2018 is een exemplaar dat werd gevonden op de bodem van de IJssel boven water gehaald en gerestaureerd.

Muurreclames

Het zal je vanzelf opvallen, maar het is de moeite om er extra op te letten; in Kampen zijn veel geschilderde reclames op muren van huizen en winkels te vinden. Deze zijn natuurlijk flink gerestaureerd omdat verf in de buitenlucht zwaar te leiden heeft, maar toch blijven ze zeer de moeite waard. Inmiddels zijn er een dertigtal exemplaren in Kampen te vinden.

Stadswandeling

Kampen is weliswaar een stad met een grote historie, de binnenstad is niet heel groot. Er is een stadswandeling van 4 kilometer die met bordjes is uitgezet. Je passeert dan alle hoogtepunten van Kampen behalve molen de Oude Zwerver, daarvoor zul je een klein ommetje moeten maken. Reken er trouwens op dat deze wandeling zomaar een paar uur kan duren omdat je natuurlijk toch het een en ander goed wilt kunnen bekijken en je passeert ook nog eens de nodige horeca. Meer…

Rondvaart Kampen

Kampen ligt niet voor niets aan de IJssel. Met een rondvaartboot of een zeilschip kun je het water op voor een tocht van een uur of een hele dag. Natuurlijk met een vriendenclub of familie, maar ook voor een individuele rondvaart kun je aan boord stappen. Meer info: https://rondvaartkampen.nl/

Het Groene Hart – stadspark

Het stadspark ligt aan de zuidwestkant tegen de oude stadskern aan. Het is een langgerekt park en als je er doorheen loopt kom je vanzelf ook de Cellebroederspoort en Broederpoort tegen. Door deze poorten kun je terug naar de binnenstad lopen. Het park is aangelegd in een Engelse landschapsstijl maar dat zal de meesten niet heel erg opvallen. Het is allemaal niet onaardig maar zeker niet dé reden om naar Kampen af te reizen.

Evenementen

In Kampen zijn het jaar door veel evenementen. Degene die eruit springt zijn in de zomertijd de Kampener Ui(t)dagen. Het is een uitgebreide braderie met kramen en muziek die in de tweede helft van de zomer op donderdagen wordt georganiseerd. Daarnaast is dit je kans om de nieuwe toren te beklimmen, een rondvaart te maken of met een gids een stadswandeling te maken. Meer info: https://visitkampen.nl/

Shoppen

Zin om te shoppen? De Oudestraat loopt vanaf de Bovenkerk helemaal door tot aan de haven en aan weerszijden zijn genoeg winkels te vinden. In de zijstraten en andere straatjes in de oude binnenstad krijgt dat een vervolg en opvallend; lang niet alle winkels hier behoren tot een van de bekende ketens.

Uit eten en drinken

Iets drinken of eten kan heel goed in Kampen. Zoals tegenwoordig in elke stad van een beetje omvang is ook hier in de binnenstad veel horeca te vinden. Rondom de Plantage vinden veel mensen de horeca met terrassen reuze gezellig, maar ook elders in de Oudestraat en de hele verdere oude binnenstad is nog veel meer keuze.

In de buurt van Kampen

Kampen is een compacte oude stad. Toch op zoek naar iets groters? Dan zijn Zwolle en Deventer niet ver weg. Is Kampen juist nog een maatje te groot voor je? Dan zijn Elburg, Hattem of aan de noordzijde het schattige Vollenhove of Blokzijl misschien een betere keuze.

Andere plaatsen

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 6 september 2019