Kamperveen – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Kamperveen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je met de trein naar Kampen-Zuid en daarna zuidwaarts een aardige wandeling inzetten. Met de auto rij je via de N50 onder Kampen eenvoudig naar Kamperveen.

Tips en aanbevelingen

Kamperveen is een aardige plek als tussenstop tussen Kampen en Elburg. Heb je zin in een wandeltochtje van een kleine 500 kilometer, dan kun je hier aanhaken op het Zuiderzeepad.

Kritische noot

Probeer geen kern van Kamperveen te vinden, die bestaat niet. Uiteindelijk is het gebied nogal agrarisch van aard met enkele bescheiden buurtschappen en aan de noordzijde tegenwoordig het Reevediep.

Wat is er te doen/bekijken in Kamperveen?

Kerk Hogeweg

Op zoek naar een schattige kleine kerk? In buurtschap Hogeweg, midden in Kamperveen, staat langs de Hogeweg een exemplaar. Ernaast staat overigens een kleine school met de bijbel en er omheen zijn een handjevol huizen uitgestrooid. De kerk is gebouwd in 1963 nadat de eerdere kerk uit 1748 te bouwvallig was geworden. En die kerk was overigens weer gebouwd omdat de kerk daarvoor tijdens een storm in 1747 was ingestort. Met andere woorden, deze plek heeft toch meer historie dan op het eerste gezicht lijkt.

Gereformeerde Kerk Zuideinde

Op zoek naar nog een schattige kleine kerk? In buurtschap Zuideinde, aan de zuidzijde van Kamperveen, staat langs de Zuideinde West nog een charmante kerk uit 1874. Het is een gemeentelijk monument en nog steeds in gebruik bij de gereformeerde gemeente. Meer info: https://gereformeerdekerkkamperveen.nl/.

Kolken

Dit gebied werd in vroeger tijd nogal geteisterd door overstromingen. De dijken waren ook niet bepaald altijd op de juiste sterkte. Als je over de Hogeweg, Spijkerboerweg of Venedijk Zuid rijdt dan zie je om de haverklap links en rechts wielen waar in vroeger tijd de dijk door is gebroken. Het is maar goed dat tegenwoordig het IJsselmeer is afgesloten door de Afsluitdijk, want anders gaf dit bepaald geen geruststellend gezicht.

Trutjeshoek

In de lijst met bijzondere plaatsnamen eindigde Trutjeshoek op de 19e plaats na onder andere Kampeersnol, Oude Zeug, Muggenbeet en winnaar Rectum. Feitelijk hoort het bij Oosterwolde maar het is strak tegen buurtschap Zuideinde in Kamperveen aan gelegen. Het buurtschap bestaat uit welgeteld twee straten en het meest geschikt voor mensen die dit soort namen verzamelen. Inwoners, het zijn er overigens maar een stuk of 25, worden Trutten genoemd.

Reevediep

Ten zuiden van Kampen is in het kader van het programma “”Ruimte voor de rivier” een by-pass aangelegd. Hierdoor kan bij hoogwater in de IJssel een gedeelte van het water via het Reevediep naar het IJsselmeer stromen en wordt de waterstand bij Kampen niet dramatisch hoog. Hoewel nog wat nieuw is het een gebied waar het, samen met de Onderdijkse Waard, niet onaardig wandelen en fietsen is.

Zuiderzeepad

Het Zuiderzeepad loopt hier van Elburg via Noordeinde en Kamperveen naar Kampen. Heb je daarom zin om een hele lange tocht in Nederland te maken en heb je het Pieterpad al afgestreept, dan is dit wellicht een idee. Meer info over de etappe die door Kamperveen loopt: https://isditleuk.nl/wandelen/wandelen-zuiderzeepad-etappe-11-oosterwolde-kampen/

In de buurt van Kamperveen

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 8 september 2020