Kloosterhaar – Leuke dingen doen in …

Bezoek en beleef Kloosterhaar. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je in Hardenberg de bus naar Kloosterhaar pakken. Met de auto kun je via de N343 of N341 naar Kloosterhaar rijden, deze wegen sluiten in Kloosterhaar op elkaar aan.

Tips en aanbevelingen

Ben je eenmaal in Kloosterhaar of direct omgeving, dan zijn de Engbertsdijkvenen aan de zuidzijde beslist de moeite waard. Ben je wat meer van stadse geneugten, dan is Hardenberg of het schattige Gramsbergen niet ver.

Kritische noot

Kloosterhaar is bepaald niet de plaats waar je voor omrijdt en in het centrum zul je vanwege het ontbreken van een lange historie geen gebouwen tegenkomen die een lange stop rechtvaardigen.

Wat is er te doen in Kloosterhaar?

Frederikskerk

Aan de Dorpsstraat in het centrum staat de Frederikskerk. Hij is in gebruik genomen in 1950 en het is daarmee een kerk uit de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog. De buitengewoon stevige toren ten opzichte van de rest van de kerk is opvallend en verder is deze kerk tamelijk traditioneel vormgegeven.

Streekmuseum Kloosterhaar-Balderhaar

Dit museum is gewijd aan de geschiedenis van Kloosterhaar en directe omgeving. Onder andere is er ruime aandacht voor de Calduran kalkzandsteenfabriek, die tegenover het streekmuseum was gevestigd en een paar enorme waterplassen in het landschap heeft achtergelaten. Meer info: http://www.dorpsarchiefkloosterhaar.com/.

Engbertsdijksvenen

Aan de zuidoostzijde van Kloosterhaar liggen de Engbertsdijksvenen. Het is een natuurreservaat van 1000 ha met heide en vennen. Bijzonder hier is dat het gaat om levend hoogveen terwijl aan de grote plassen is te zien dat ook veel veen is afgegraven en afgevoerd. Het centrale deel van het gebied is ontoegankelijk voor voetgangers/fietsers, aan de randen zijn diverse paden waarop wandel-/fietstochten zijn uitgezet. Aan de zuidzijde is een Veenmuseum gevestigd waar je nog veel meer over de geschiedenis van het veen in deze regio te weten kunt komen.

Paragliding

Tussen Sibculo en Kloosterhaar ligt langs de Kloosterstraat een lierveld. Hier worden aan een lier paragliders de lucht in gebracht. Als je dat nog nooit hebt gedaan dan is het de moeite waard eens een introductiedag/cursus mee te maken of een losse tandemvlucht te doen. Afhankelijk van omstandigheden, met name thermiek, duurt een vlucht tussen de minuten of een half uur.

Rondwandeling van 4,7 km in de Engbertsdijkvenen

Deze wandeling loopt door veengebied Engbertsdijkvenen. Het is een Natura2000 gebied en dat is volkomen terecht. De route loopt over zandpaden maar links en rechts strekken het donkere veen en de veenplassen zich uit. Een groot gedeelte van het gebied is ontoegankelijk maar vanaf deze wandelroute heb je een mooi uitzicht en met enige oplettendheid zie je bijzondere flora en fauna. Meer…

In de buurt van Kloosterhaar

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 4 oktober 2020