Langeveen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Langeveen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je Langeveen bereiken met de buurtbus vanuit Tubbergen. Met de auto rij je via de N343 vanuit het noorden of zuidoosten naar Langeveen.

Tips en aanbevelingen

De Engbertsdijksvenen, direct ten westen van Langeveen, zijn in deze omgeving het meest bijzonder, zeker voor Nederlandse begrippen.

Kritische noot

Langeveen is geen lange omweg waard, maar als je toch in de buurt bent of er doorheen rijdt is het samen met een horeca-break wellicht de moeite.

Wat is er te doen/bekijken in Langeveen?

R.K. St. Pancratiuskerk, klokkenstoel en Lourdesgrot

In 1925 is de huidige driebeukige basilicale kerk met toren gebouwd (architect Th.J. van Elsberg). Eerder stond hier al een kerk die gebouwd was in 1853. De kruiswegstaties en beelden in de huidige kerk zijn afkomstig uit deze oude kerk. Tegenover de ingang van de kerk ligt het kerkhof, hier staat aan de rechterzijde een klokkenstoel. Naast het kerkhof, schuin tegenover de ingang van de kerk, staat een Lourdesgrot. Meer info: https://hpancratius.nl/langeveen/

Engbertsdijkvenen

Aan de westzijde van Langeveen liggen de Engbertsdijksvenen. Het is een natuurgebied van 1000 ha met levend hoogveen terwijl aan de grote plassen is te zien dat ook veel veen is afgegraven en afgevoerd. Het centrale deel van het gebied is ontoegankelijk voor voetgangers/fietsers, aan de randen zijn diverse paden waarop wandel-/fietstochten zijn uitgezet. Aan de zuidzijde is een Veenmuseum gevestigd waar je nog veel meer over de geschiedenis van het veen in deze regio te weten kunt komen. Vanuit Langeveen kun je niet rechtstreeks het gebied in maar aan de noordzijde, bij Kloosterhaar is een parkeerterrein vanwaar diverse wandelingen zijn te maken.

De Koele

De Koele is een kleine recreatieplas aan de noordwestzijde van Langeveen. Op zomerse dagen strijken kinderen en volwassenen op het zandstrandje neer, het hele jaar door kun je er een rondje omheen wandelen. Vriest het een beetje door in de winter dan wordt hier een bijna perfect ronde ijsbaan aangelegd.

De Haarakker – Bosbessenkwekerij

De Haarakker is een bosbessenkwekerij van ongeveer 6 hectare. De meeste bosbessen worden op de veiling verkocht, maar je kunt hier langskomen om zelf een emmertje vol te plukken. Ook koffie, thee en taart staan klaar en hun wijn is ook te proeven. Meer info: https://www.dehaarakker.nl/

In de buurt van Langeveen

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 19 oktober 2020