Lemele – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Lemele. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Bewoning in deze omgeving dateert al van 2000 voor Christus maar toch is Lemele daardoor geen plaats met een grote historie en dito interessante bebouwing geworden. De omgeving is dankzij de Lemelerberg erg aantrekkelijk en het is hier in de zomertijd dan ook een recreatieve drukte van belang.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Lemele een lastig verhaal, om niet te zeggen onbereikbaar, maar met de auto rij je er via de N347 zo heen.

Tips en aanbevelingen

Trek zeker enkele uren uit om een kleiner of groter rondje over de Lemelerberg en de naastgelegen Archemerberg te wandelen. Behalve heide en bos heb je ook op diverse punten fraai uitzicht over het omliggende landschap.

Kritische noot

Lemele zelf is niet echt een reisdoel, maar het is niet voor niets dat in de omgeving talloze (natuur)campings en andere recreatieve voorzieningen zijn te vinden. Met name de Archemer- en Lemelerberg zijn de grootste attractiepunten war je prima kunt wandelen, fietsen of uitblazen op een terrasje.

Wat is er te doen in Lemele?

Ichtuskerk

In het centrum van Lemele staat sinds 1865 een protestantse kerk. De huidige kerk, die werd gebouwd vanwege de toename van het aantal gelovigen, stamt uit 1940. Als je hier dan toch langskomt wellicht een heel korte stop waard. Meer info: http://www.ichthuskerk-lemele.nl/

Archemer- en Lemelerberg

De grootste attractie van Lemele is de naastgelegen Lemelerberg en aansluitend de Archemerberg. Je kunt er door bos en over heide rondstruinen en hebt regelmatig mooi zicht op het omliggende, opvallend lager liggende landschap. Wie weet kom je onderweg een schaapskudde tegen en aan de zuidzijde vind je het Park 1813 met een groot monument met leeuw. Voor de kinderen is daar vlakbij het speelbos “In het hol van de leeuw” te vinden. Loop je een uitgebreid rondje, dan kom je met meer hoogtemeters in de benen thuis dan je vooraf had gedacht.

Park 1813

In 1913 werd op de Lemelerberg een park aangelegd ter herdenking van het honderdjarig bestaan van de onafhankelijkheid van Nederland. Tegenwoordig is het monument met de zittende leeuw op een zuil het meest opvallend. Vanaf daar kijk je naar beneden op het park dat voor een gedeelte in een strak patroon is aangelegd.

Pitch & Putt Golff

Zin om te golven, maar niet in eindeloos lopen? Dan is pitch en putt geen onaardige optie. Het kan op veel plaatsen in Nederland en onder andere dus ook in Lemele net buiten het centrum van het dorp. Natuurlijk kan het worden aangekleed met de meest uiteenlopende hapjes en drankjes. Liever iets binnen doen? Dan kun je hier ook bowlen of biljartgolf spelen. Meer info: https://pitch-putt.nl/lemele/

Wandelen Archemerberg en Lemelerberg

Een uitgebreide wandeling maken? Door bos en over heide, met talloze uitzichtpunten onderweg, een monument, herdenkingspark, langs de Dikke steen en natuurlijk aan het begin, onderweg en aan het eind horeca om voor, tussen of na te genieten? Dat kan hier erg goed met een wandeling over de twee op elkaar aansluitende “bergen”. Wil je meer of minder wandelen, dan is dat op de vele paden die hier lopen helemaal geen probleem. Wandelen op eigen maat dus. Meer…

In de buurt van Lemele

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 7 juli 2020