Lettele – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Lettele. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Lettele ligt net ten oosten van Deventer en is een zeer bescheiden dorp. Aan de oostzijde ligt Landgoed Oostermaet waar je goed kunt wandelen. In het centrum is de grote katholieke kerk niet te missen en een bijzonder monument van een voormalige lanceerinrichting van Duitse V1’s te vinden. Ook voor horeca kun je in Lettele terecht.

Locatie/bereikbaarheid

Vanaf Deventer is Lettele met een onregelmatig rijdende buurtbus te bereiken.

Met de auto kun je eenvoudig vanuit Deventer in Lettele komen maar ook bijvoorbeeld vanaf de N344 die een beetje ten zuiden van Lettele loopt.

Tips en aanbevelingen

Meest bijzondere, wat je in Nederland bijna niet tegenkomt, is de lanceerinrichting van de V1 die de Duitsers aan het eind van de tweede Wereldoorlog hier in de bossen bouwden. In het centrum van het dorp zelf is daar een monument voor opgericht.

Kritische noot

Lettele is geen plaats om voor om te rijden. Ben je er eenmaal, dan is het best een aardig rustpunt met horeca. Het bos van de Oostermaet is niet het meest aantrekkelijke en gevarieerde bos dat je in deze omgeving kunt vinden.

Wat is er te doen in Lettele?

Heilige Nicolaaskerk

De katholieke Nicolaaskerk is in 1894 gebouwd en domineert het centrum van Lettele. Gezien het formaat past heel Lettele er met gemak driemaal in en die verhouding zal in vroeger tijd, toen Lettele nog veel kleiner was, nog schever zijn geweest. De kerk is nog steeds in gebruik voor diensten en elke dag open van 09:00 – 16:00. Meer info: https://www.heiligelebuinus.nl/index.php/nicolaas-lettele

Monument V1 lanceerplaats

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers aan de noordzijde van Landgoed Oostermaet een lanceerinrichting voor de beruchte V1’s. Deze werden vanaf hier niet afgeschoten op Londen maar op het toen inmiddels al bevrijde Antwerpen. De overblijfselen van deze lanceerinrichting zijn nog in het bos te vinden, midden in het centrum van Lettele is een monument gemaakt.

Landgoed Oostermaet

Landgoed Oostermaet is totaal bijna 550 ha en bestaat uit bos en daartussen en omheen landbouwgrond. De van oorsprong woeste gronden zijn in de loop van de 19e eeuw omgezet naar de huidige vorm. Op het Landgoed zijn diverse wandelingen uitgezet.

Korenmolen De Leeuw

Ongeveer twee kilometer ten zuiden van Lettele, langs de N344, staat Korenmolen De Leeuw. De huidige stellingmolen van 30 meter hoog dateert uit 1856, maar al eeuwen daarvoor werd hier de eerste molen gebouwd. De huidige molen is sinds 1990 weer in bedrijf. Op vrijdagen en zaterdagen is de winkel open en zijn allerlei soorten brood-, cake en koekmixen te koop. Behoefte aan recepten? Kijk dan even op de website van deze korenmolen. Meer info: https://www.korenmolendeleeuw.nl/

Wandeling 4,4 km over Landgoed Oostermaet (blauwe route)

Rondom Lettele zijn meerdere wandelpaden uitgezet. Aan de westzijde kom je meer in een open agrarisch landschap terecht, aan de oostzijde is een bosgebied van Landgoed Oostermaet te vinden. Deze wandeling op het landgoed is 4,4 km lang en met blauwe paaltjes uitgezet. Hij loopt geheel door het bos over merendeels brede en eenvoudig te belopen paden. Meer…

Wandeling 2,9 km over Landgoed Oostermaet (rode route)

Ten oosten van Lettele ligt Landgoed Oostermaet waar je gewoon kunt rondstruinen maar er zijn ook meerdere uitgezette paden. De met rood uitgezette route is 2,9 km en loopt geheel door het bos. Vind je 2,9 km te kort, dan kun je deze wandeling eenvoudig combineren met bijvoorbeeld de blauwe route. Meer…

In de buurt van Lettele

Zin in nog meer natuur en landelijk gebied? Ga dan naar het nabijgelegen Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Meer zin in een stadse omgeving? Dan is Deventer, met zijn eeuwenoude binnenstad, hier vlakbij.

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 15 juli 2020