Lierderholthuis – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Lierderholthuis. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met de buurtbus kun je naar Lierderholthuis vanaf Zwolle-Zuid. Met de auto rij je vanaf de N35 bij Heino een klein stukje binnendoor en je bent gearriveerd.

Tips en aanbevelingen

De landgoederen Den Alerdinck en De Colckhof op slechts enkele kilometers van Lierderholthuis zijn de beste aanleiding om naar dit stukje van Nederland af te reizen.

Kritische noot

Lierderholthuis zullen weinig mensen als reisdoel hebben. Maar ach, als je in deze omgeving van kerktoren naar kerktoren rijdt, fietst of wandelt kom je er wellicht terecht.

Wat is er te doen in Lierderholthuis?

Sint-Nicolaaskerk

Ook in Lierderholthuis wed in de tijd dat het katholieke vieringen niet meer in schuilkerken hoefden plaats te vinden al snel een kerk gebouwd. In 1863 werd de Sint-Nicolaaskerk in gebruik genomen en nog steeds is deze kerk met zijn hoge toren een baken in de omgeving.

Beeld Tijl Uilenspiegel

Naar verluid is Tijl Uilenspiegel tijdens zijn omzwervingen ook eens in Lierderholthuis geweest. In 2003 is door kunstenaar Frank Stoopman een sculptuur gemaakt dat nu op het pleintje van Lierderholthuis staat. Tijl Uilenspiegel houdt daarbij aan een kant een bankje vast dat daar poten mist. Helaas kan hij daardoor niet bij zijn narrenkap die iets verderop ligt. De toevallige voorbijganger wordt gewaarschuwd: als je zo vriendelijk zou zijn Tijl Uilenspiegel de narrenkap te geven, weet dan wel dat hij de wereld weer op zijn kop zal zetten.

Landgoederen

Net ten noorden van Lierderholthuis liggen een tweetal landgoederen. Ze zijn in particulier bezit waardoor de gebouwen niet vrij toegankelijk zijn. Het park / tuin van het landgoed is wel opengesteld en dat maakt een leuke wandeling toch mogelijk.

Den Alerdinck

Deze havezate ligt tussen Heino en Laag-Zuthem en dit landgoed wordt particulier bewoond. Op het landgoed ben je daarom welkom maar niet in het huis of het park. Het is in een wandeling goed te combineren met landgoed De Colckhof, de landgoederen grenzen aan elkaar.

De Colckhof

De Colckhof is tegenwoordig in bezit van Natuurmonumenten en ook hier wordt het huis particulier bewoond. Op het vrij toegankelijke landgoed zijn naast het hoofdgebouw onder andere een portierswoning, tuinmanswoning, moestuin en druivenkas te vinden.

In de buurt van Lierderholthuis

Heino ligt vlak om de hoek en wil je iets grotere plaatsen dan zijn Raalte of historisch Zwolle ook niet ver.

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 19 augustus 2020