Loozen – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Loozen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je met de trein in Hardenberg of Gramsbergen komen, daarna wordt het een stukje lopen. Met de auto kun je via de N34 en dan via Hardenberg of Gramsbergen via enige binnendoorwegen zo naar Loozen rijden.

Tips en aanbevelingen

De Loozensche Linie is een gebied van 35 ha aan de Vecht die er letterlijk omheen stroomt. Echter, er is ook nog een klein deel te zien aan de andere kant van het spoor. Rij daarvoor even over de Meester Brasweg richting spoor en vlak na de overgang is rechts een voetpad naar dat deel. De moeite waard!

Kritische noot

Loozen is een buurtschap dat je, als je niet tijdig op de rem trapt, niet op zal vallen. Het is wellicht een plek waar je doorheen rijdt op weg van Hardenberg naar Gramsbergen visa versa. Toch, de Loozensche Linie of De Vijvertuinen zouden toch een reden kunnen zijn dit stukje van Nederland met een bezoek te vereren.

Wat is er te doen in Loozen?

Loozensche Linie

In vroeger eeuwen was de route via Gramsbergen en Hardenberg een weg over land naar Duitsland in dit verder erg moerasachtige gebied. Dat was handig voor handelaren, maar minder handig was dat de Pruisen op deze wijze Nederland zouden kunnen binnenvallen. Napoleon gaf daarom in 1799 opdracht tot het aanleggen van de Loozensche Linie bij de Vecht die samen met de Venebruggeschans en Fort De Haandrik een verdedigingslinie moest vormen tegen ongewenst Duits bezoek. Bij de Vecht bij Loozen zijn enige overblijfselen van de Loozensche Linie nog te bezoeken. Vanuit een uitkijktoren heb je een aardig overzicht over de werken die hier meer dan twee eeuwen geleden zijn aangelegd. Voor de liefhebbers is hier een elektrisch aangedreven pontje om de vecht over te steken.

De Vijvertuinen van Ada Hofman

Voor sommigen dé reden om naar Loozen af te reizen zijn de vijvertuinen van Ada Hofman. Ada is auteur van meerdere boeken op het gebied van vijvers. Haar specialiteit is het op natuurlijke wijze helder houden van vijvers, dus zonder pompen en filters, wat in de praktijk inderdaad niet eenvoudig is. Er zijn hier 30 tuinen met 50 vijvers rondom drie grote natuurvijvers gerealiseerd op 2,25 ha. Al met al een goede inspiratiebron voor iedereen die van plan is een vijver aan te leggen of problemen met een bestaande vijver te verhelpen. Meer info: https://www.devijvertuinenvanadahofman.nl/

In de buurt van Loozen

Andere plaatsen in het Vechtdal met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 20 juli 2020