Mander – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Mander. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met de bus kun je vanuit Almelo en Hengelo in Vasse komen. Daarna wordt het een wandeltocht van bijna 2 km. Met de auto kun je onder andere via de N36, N747 en een binnendoorweg in Mander terecht komen. Opzettelijk of bij stom toeval.

Tips en aanbevelingen

Watermolen Frans en Watermolen Bels staan dicht bij elkaar en je kunt makkelijk in een minuut of 10 van de een naar de ander wandelen.

Kritische noot

Mander zelf is een buurtschap dat nauwelijks iets voorstelt. Je komt hier dus vooral voor de fraaie omgeving.

Wat is er te doen/bekijken in Mander?

Molen van Bels

De Watermolen Bels staat sinds 1845 op de Mosbeek aan de oostzijde van Mander. De watermolen werd oorspronkelijk gebruikt voor het malen van cichorei (koffiesurrogaat) maar al na 15 jaar werd de molen verbouwd tot korenmolen. Naast de molen is tegenwoordig een restaurant. In een bijgebouw is een tentoonstelling van Overijsselse molens. Meer info: https://www.watermolenbels.nl/

Watermolen Frans

Watermolen Frans staat aan de Oosteriksweg 26, vlakbij de Molen van Bels. De molen is in 1711 of 1725 gebouwd als bovenslag watermolen aan de Mosbeek. Oorspronkelijk was het een papiermolen, in 1879 werd de molen verbouwd tot om hem geschikt te maken voor het maken van graan. In de molen is een expositie over de ontstaansgeschiedenis van de molen en de flora en fauna van de Mosbeek.

Dal van de Mosbeek

De Mosbeek stroomt hier door heuvelachtig landschap en aan de Mosbeek staan twee fraaie watermolens. In informatiecentrum IJs en Es kom je van alles te weten over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van dit landschap, miljoenen jaren geleden. Nu kun je hier prima wandelen en fietsen in het bos, over de heide en langs beekjes zoals de Mosbeek.

Het Mander Bos / Manderheide

Het Mander Bos ligt ten noorden van Mander en bestaat uit bos en heide. In het midden van het bos zijn van noord- naar zuid enige grafheuvels te vinden en ooit was hier ook een hunebed. Van dit hunebed is helaas niet meer over dan een bult in het landschap, de rest is gesloopt. Aan de oostzijde ligt de ca. 69 meter hoge Galgenberg. Zoals de naam al aangeeft vonden hier in de Middeleeuwen terechtstellingen plaats. De galg moest buitenstaanders met verkeerde plannen er ook van overtuigen dat ze dit gebied maar beter konden mijden.

Mandercirkels

De Mandercirkels zijn twee cirkelvormige akkers dichtbij de Duitse grens ten noorden van Mander. Ze zijn in de jaren 30 van de vorige eeuw aangelegd in opdracht van Gerhard Jannink, een textielfabrikant uit Enschede. De cirkels worden daarom ook wel Cirkels van Jannink of Beha van Jannink genoemd. Jannink was geïnspireerd door ronde akkers in Noord-Amerika waarbij machines niet hoefden te keren. In 1991 werd Landschap Overijssel eigenaar en is het het grootste land-art werk van Nederland geworden. Het is vanaf grote hoogte zichtbaar en wordt daarom ook door piloten als baken gebruikt. Er is een wandelpad van twee kilometer rond en over de cirkels.

In de buurt van Mander

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 28 oktober 2020