Manderveen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Manderveen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je vanuit Tubbergen met de buurtbus naar Bruinehaar. Stap je op tijd uit, dan ben je in Manderveen. Met de auto rij je via de N343 redelijk vlot naar Manderveen.

Tips en aanbevelingen

Manderveen is nu niet echt een dorp om voor om te rijden, maar het ligt al wel in het typisch Twentse coulisselandschap. Verder is Tubbergen met zijn basiliek niet ver weg.

Kritische noot

Manderveen heeft zelfs geen eigen kerk, en dat is toch wel heel bijzonder. Toch doen de plaatselijk bewoners hun uiterste best leven in Manderveen te houden, onder andere door een Kulturhus waar sporthal, activiteitenruimten en horeca zijn ondergebracht. Voor buitenstaanders is dit natuurlijk niet bijster interessant.

Wat is er te doen/bekijken in Manderveen?

Landbouwersbank Almelo

Een opmerkelijk gebouw in Manderveen is de Landbouwersbank. Aan het begin van de vorige eeuw kregen boeren meer behoefte aan plekken waar ze gezamenlijk veevoer konden (laten) produceren en opslaan. Aldus werden in Manderveen en omgeving filialen van de Coöperatieve Landbouwersbank en Handelsvereniging Almelo gebouwd. Inmiddels is doorschaalvergroting en verbeterd transport veel verdwenen, maar dit gebouw heeft het tot op heden overleefd. Het is niet meer als zodanig in gebruik, vooral de belettering is bijzonder.

De Manderveense Aardbei

De naam verraad het al: hier worden aardbeien gekweekt. Maar ook frambozen, bramen en rode bessen. In de maanden mei t/m september, een beetje afhankelijk van het weer, is het mogelijk ze zelf te komen plukken. Daarnaast hebben ze hier een koffieschuur en terras met een helemaal niet onaardige menukaart. Ook in de winterperiode zijn ze (beperkt) open, behalve met de kerstvakantie. Meer info: https://demanderveenseaardbei.nl/

Mariakapel Manderveen

In Limburg zou je er niet voor omkijken, maar in deze omgeving zijn Mariakapellen toch zeldzamer. Het is daarom de moeite waard er even voor van de fiets te stappen. Deze Mariakapel staat op de driesprong Manderveenseweg / Wanmakersweg.

In de buurt van Manderveen

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 20 oktober 2020