Marijenkampen – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Marijenkampen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je vanaf Steenwijk richting Willemsoord en even daarvoor uitstappen. Er rest daarna nog een kleine wandeling. Met de auto kom je over de A32 vlak langs Marijenkampen. De afslag zal je iets ten zuiden bij Steenwijk-zuid of ten noorden bij Wolvega moeten nemen, waarna enkele binnendoorwegen volgen voordat je Marijenkampen binnenrijdt.

Tips en aanbevelingen

Marijenkampen ligt vlakbij twee nationale parken: Nationaal Park Weerribben-Wieden en het Drents Friese Wold. Beide zijn een bezoek meer dan waard. Meer iets met steden? Dan is het kleinschalige Steenwijk niet ver.

Kritische noot

Marijenkampen heeft net als het naastgelegen Willemsoord een interessante historie, maar als je rondrijdt of loopt dan zie of voel je dat helaas niet meer.

Wat is er te doen/bekijken in Marijenkampen?

Historie

Spijtig genoeg is er niets meer van terug te vinden in het huidige Marijenkampen, maar dit buurtschap is ooit ontstaan als toevluchtsoord voor degenen die het heropvoedingskamp Willemsoord, net ten noorden van Marijenkampen, ontvluchtten of simpelweg werden weggestuurd. Ze kwamen dan wel van de regen in de drup want in Marijenkampen verrezen plaggenhutten waar ze vervolgens in grote armoede verder leefden. Ze werden overigens tamelijk toepasselijk wel “desperado’s” genoemd, en Marijenkampen dus een desperado-kolonie.

Kleinste huis van…?

Ben je toevallig in Marijenkampen, sta dan letterlijk stil bij Marijenkamp 9. Of het het kleinste huis in de wijde omgeving is is de vraag, maar een kanshebber is het zeker. Het huis heeft totaal 28 m2 woonoppervlak waarbij hopelijk de buitendeur naar buiten opendraait anders ben je alweer een vierkante meter nuttig oppervlak kwijt. Het is gebouwd in 1900 en wie weet binnen nog in authentieke staat.

In de buurt van Marijenkampen

Andere plaatsen in de Kop van Overijssel met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 30 september 2020