Bezoek en beleef Markelo. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?
In het centrum staan genoeg bankjes om te genieten van wat er direct om je heen te zien is; het oude gemeentehuis “Beaufort”, museumboerderij Eungs Schoppe en de Martinuskerk. Slechts enkele honderden meters naar het zuiden sta je voor een molen en ten zuidoosten van het centrum van Markelo liggen een paar fraaie landgoederen.
Locatie/bereikbaarheid
Met de bus kun je vanuit Holten of Haaksbergen naar Markelo afreizen. Met de auto kun je vanaf het noorden via de A1/N755 of N752 richting Markelo, vanaf het oosten via de N753 en vanaf het zuiden via de N754.
Tips en aanbevelingen
In het centrum van Markelo zijn de Martinuskerk en het museum de moeite waard, in het buitengebied ligt Landgoed Weldam te lonken en als je daar dan toch bent dan kun je rondom Diepenheim nog meer fraaie landgoederen bezoeken.
Kritische noot
Markelo ligt middenin een fraai gebied en werkt daardoor als een toeristische magneet. Het is dan ook in het bezit van genoeg campings en andere accommodaties. Wil je naar een plaats waar je je alleen op de wereld voelt, dan is Markelo dat in ieder geval niet.
Markelo heeft een klein charmant centrum dat helaas wordt ontsierd door een enorme grijze fabrieksdoos van ABZ diervoeding.
Wat is er te doen/bekijken in Markelo?
“Het Beaufort”
Middenin het centrum van Markelo, tegenover Museumboerderij Eungs Schoppe, staat het voormalig gemeentehuis van Markelo. Het is gebouwd in 1872 in neoclassicistische, eclectische stijl. Tegenwoordig is het in gebruik als cultureel centrum. Meer info: https://www.hetbeaufort.nl/
Martinuskerk
Het kerkse leven in Markelo gaat lang terug. In het algemeen wordt aangenomen dat de eerste Markelose kerk al rond 800 gebouwd is. Tot in de 17e eeuw was Markelo een bedevaartplaats. De huidige kerk stamt uit 1840 nadat de vorige door een storm onherstelbaar was beschadigd. In 1861 werd een nieuw orgel toegevoegd, in 1932 werden twaalf gebrandschilderde ramen aangebracht. Meer info: https://www.pkn-markelo.nl/
Museumboerderij Eungs Schoppe
In dit streekmuseum ligt de nadruk op textiel. Zo is een grote collectie kostuums van ca. 1820 tot 1940 te bezichtigen. Ook van merklappen, letterdoeken en mutsen is een flinke collectie opgebouwd. Regelmatig worden in het seizoen demonstraties van oude beroepen gegeven. Daarnaast is er in het complex een boerenkeuken en winkeltje. Meer info: http://www.eungsschoppe.nl/
Museumboerderij De Zwemkolk
Op vakantieboerderij De Zwemkolk, een groepsaccommodatie, is ook een bescheiden museum gevestigd. In een karakteristieke Twentse oude boerderij zijn oude streekgebonden gebruiksvoorwerpen en een kleine hoeveelheid archeologische vondsten te zien. Het is alleen na telefonische afspraak te bezoeken. Meer info: https://www.zwemkolk.nl/museum/
Museum Tichelwaar Rohaan
Even ten oosten van Markelo, aan de Tichelweg, was vroeger een tichel(steen)fabriek. In de droogschuur, waarin vroeger de leem werd gedroogd voordat het werd gebakken, is tegenwoordig een museum en theeschenkerij. Het museum stelt allerlei soorten tegels en keramiek tentoon. Daarbij wordt het proces van het bakken van stenen uitgelegd. Het geheel wordt gerund door mensen met een verstandelijke beperking van de naastgelegen zorginstelling Aveleijn. Meer info: https://www.tichelwaarkrohaan.nl/
Molen van Buursink (ook wel: Molen “De Hoop”)
Aan de zuidzijde van het centrum van Markelo staat sinds 1835 een koren- en pelmolen. Meer dan 60 jaar heeft de wind hier gezorgd voor het malen maar zoals bij zoveel molens kwam aan het eind van de 19e eeuw een olie- en daarna elektromotor in dienst. Dat is bepaald niet bevorderlijk voor de staat van onderhoud en gedeeltelijke sloop was uiteindelijk de enige oplossing. Gelukkig is in 1991 de restauratie voltooid en sindsdien wordt er weer gemalen. Het resultaat daarvan is in het molenwinkeltje te koop en voor passanten staat in het Muldershoes de koffie met krentenwegge klaar. Meer info: https://www.molenvanbuursink.nl/
Landgoed Weldam
Landgoed Weldam ligt weliswaar op het grondgebied van Markelo, maar in werkelijkheid tussen Diepenheim en Goor. Het landgoed stamt uit ca. 1380 en heeft een kasteel met strakke, symmetrische Franse tuinen als middelpunt. Daaromheen bestaat het landgoed uit bossen, akkers, weilanden, beken, lanen, huizen en boerderijen. De kasteeltuin is na betaling van een bescheiden entreeprijs op werkdagen te bezoeken. Aan de overkant van de Diepenheimseweg, een beetje verscholen achter bomen, is de “St Mary’s Chapel Weldam” te vinden. Meer info: http://weldam.nl/
Havezate Wegdam
Even ten oosten van Kasteel Weldam, dus ook ten zuiden van Goor, ligt het wat bescheidener Wegdam. Ook dit is al oud, het wordt rond 1400 voor het eerst genoemd. Het huidige huis is gebouwd in 1758. Tegenwoordig valt Wegdam onder het landgoed Weldam. Het huis wordt particulier bewoond en is niet voor bezoek geopend, maar een wandelingetje vlak langs dit toch imposante bouwwerk is wel mogelijk.
Herikerberg
Aan de oostzijde van Markelo ligt de Herikerberg met een hoogste punt van bijna 47 NAP. Het gebied is onderdeel van het landgoed Weldam-Herikerberg. Tegenwoordig is er veel bos op deze “berg” te vinden waar je goed kunt wandelen, fietsen, mountainbiken of paardrijden.
De Hulpe / Mariakapel
Aan de zuidoostzijde van Markelo ligt de 40 meter hoge heuvel De Hulpe. Al in vroeger tijd, in de Middeleeuwen, stond hier een mariakapel “Onze Vrouwe ter Hulpe”. In 2008-2009 is ter herinnering aan de historie van Markelo als bedevaartsoord een kapel herbouwd.
Onderduikershol
Als je via de Pr. Beatrixstraat, Stationsstraat en vervolgens Kerkweg aan de zuidzijde Markelo uitrijdt of loopt kom je vanzelf langs een bordje dat je de weg wijst naar de Stokkumer Es waar een onderduikershol is te vinden. Het is alleraardigst gereconstrueerd en je kunt naar beneden om een kijkje binnen te nemen. Het zal in de Tweede Wereldoorlog met zes mensen die hier langere tijd zaten een benauwde boel zijn geweest.
Rondwandeling 7,5 of 9 km in Kerspel-Goor met twee havezates
Deze wandeling loopt ten zuiden van de plaats Goor door Kerspel-Goor op het grondgebied van Markelo. Het gebied kenmerkt zich door afwisseling van bos en weilanden. Je wandelt een stuk langs een beek, grote stukken over bospaden en als kers op de taart heb je aan het eind in ieder geval havezate Wegdam in the pocket. Met een kleine omweg kun je havezate Weldam er aan toevoegen en wordt de wandeling nog een behoorlijk stuk aantrekkelijker. Meer…
Rondwandeling 11,2 km noordelijk Markelo
Vanuit het centrum van Markelo loop je via de met rode pijlen uitgezette route noordwaarts. Het landschap is afwisselend agrarisch met kleine stukjes bos en doorgaans loop je op asfalt of halverharde wegen. Aan de oostzijde zijn wel enkele stukken van het pad over gras langs een beek en de rand van een weiland te vinden. Je begint en eindigt in het aardige centrum van Markelo met een museum, oude kerk, stadhuis en molen en natuurlijk de nodige horeca en winkels. Meer…
In de buurt van Markelo
Andere plaatsen in IJsseldal met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 30 april 2021