Marle (Salland) – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Marle. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je met de bus of trein tot Wijhe komen. Daarna wordt het een stukje wandelen, met de veerpont mee en daarna weer wandelen. Met de auto is Marle vanuit Wijhe met de veerpont over de IJssel te bereiken of binnendoor vanaf de A50.

Tips en aanbevelingen

Marle is superklein en heeft geen echte kern. Meest bijzonder, maar je moet er een beetje oog voor hebben, is de hoogwatergeul. Ben je toevallig in verkiezingstijd in de buurt van Marle, dan kun je hier voor de aardigheid je stem in het kleinste stembureau van Nederland uitbrengen.

Het Poppenspelmuseum ligt weliswaar in Vorchten, maar qua locatie tegen de Marledijk en Marle aan.

Kritische noot

Marle is werkelijk geen omweg waard maar een rit over de dijk geeft wel een mooi zicht op het omliggende landschap.

Wat is er te doen in Marle?

Korenmolen De Vlijt

Korenmolen De Vlijt is een achtkante stellingkorenmolen die hier is gebouwd in 1887. Hij stond overigens eerder in Leeuwarden en werd in 1887 in onderdelen naar Marle verscheept om daar te worden hergebruikt. Dat was in die jaren zeker niet ongebruikelijk. Voor het geval het windstil is is in deze molen een nog werkende dieselmotor uit 1934 aanwezig. Vanaf 1990 is Stichting “De Wijhese Molen” eigenaar en zij proberen met regelmaat de molen te laten draaien. Meer info: http://wijhesemolen.nl/devlijt/

Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld

In 2017 is in het kader van “Ruimte voor de rivier” een hoogwatergeul achterlangs Marle gereed gekomen. Bij extreem hoog water kan het water van de IJssel bij Veessen het land instromen om vervolgens bij Wapenveld weer terug in de IJssel terecht te komen. In normale tijden zijn van het hele project vooral het in- en uitlaatpunt te zien. Vanuit Marle naar het noorden rij je over de Marledijk die opeens overgaat in een lange brug met kleppen die in geval van nood mechanisch kunnen zakken. Aan de zuidzijde is een soortgelijk bouwwerk bij Veessen te zien. Alles bij elkaar heeft dit project 190 miljoen euro gekost en de nodige commotie bij de bewoners van dit gebied teweeggebracht.

Leuke weetjes

Marle heeft het kleinste stembureau van Nederland, gevestigd in een woonhuis. De doelgroep omvat ongeveer 50 stemgerechtigden maar regelmatig komt het werkelijk aantal uitgebrachte stemmen ver boven dit aantal uit. Hoe dat kan? Simpel: Veel vakantiegangers in de buurt brengen in dit stembureau hun stem uit.

In de buurt van Marle

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 16 november 2020