Mastenbroek – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Mastenbroek. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kon je tot 1933 uitstappen bij halte Mastenbroek, maar wel als je de conducteur op tijd had ingeseind. anders reed de trein gewoon door… Vanaf de Kamperzeedijk in het noorden, waar je met de bus kunt komen, is het een behoorlijk eindje lopen. Met de auto rij je vanaf de N760 of N331/N759 binnen niet al te lange tijd Mastenbroek binnen.

Tips en aanbevelingen

Als je wat beter kijkt zie je dat in deze polder boerderijen op terpen staan. Dat is niet voor niets; in 1825 liep bij een stormvloed de polder onder water en vluchten alle bewoners naar de zolders van de boerderijen.

Kritische noot

Mastenbroek ziet er in eerste instantie uit als een rechttoe rechtaan polder waarin landbouw domineert. Pas als je beter kijkt zie je wat meer van de zeer lange historie van deze polder.

Wat is er te doen/bekijken in Mastenbroek?

O.L. Vrouw ter Zon

Mastenbroek heeft geen echt duidelijke kern maar wel een eeuwenoude kerk. De eerste versie stamt uit 1369, in 1647 is na een brand de kerk herbouwd. Ook is in de loop der eeuwen uiteraard veel verbouwd en is de toren in 1845 vervangen. De kerk werd en wordt ook gebruikt door gelovigen uit ‘s-Heerenbroek. Vanwege het ontbreken van redelijke wegen had de kerk in het begin van de 20e eeuw zelfs een eigen trekschuit om op zondagen de kerk te kunnen bereiken. Meer info: https://hervormdmastenbroek.nl/

Stoomgemaal Mastenbroek

Aan de noordzijde van polder Mastenbroek, aan de Kamperzeedijk-Oost, staat stoomgemaal Mastenbroek, ook wel D’ Olde Mesiene genoemd. Deze stoommachine met een vermogen van liefst 93 pk zorgde van 1856 tot 1961 voor droge voeten. Tegenwoordig is er een bezoekerscentrum en af en toe wordt de boel onder stoom gebracht. Meer info: https://www.stoomgemaal.nl/

In de buurt van Mastenbroek

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 9 september 2020