Nieuw Heeten – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Nieuw Heeten. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Nieuw Heeten is een dorpje met iets meer dan 1000 inwoners. Op het centrale kruispunt, geheel aan de oostzijde van het dorp, staat de traditionele katholieke drie-eenheid: kerk, school en kroeg. Aan de noordzijde is een groot vakantiepark tegen Nieuw Heeten aangebouwd. Verder is vooral de omgeving van Nieuw Heeten interessant; net ten noorden Havezate Schoonheten en het Boetelerveld en verder het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en plaatsen als Raalte, Deventer, Kampen en Zwolle.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je vanaf Deventer met de buurtbus naar Nieuw Heeten. Met de auto kom je via de N332 in Nieuw Heeten. De N332 sluit in het zuiden aan op de A1 en in het noorden op de N35.

Tips en aanbevelingen

Nieuw Heeten ligt heel dichtbij Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Als je die kant op rijdt kom je als eerste bij de Sprengenberg en de Toren van Palthe. Voorwaar niet het slechtste stuk van dit hele gebied. Wil je meer weten of inspiratie opdoen voor nog meer activiteiten dan is iets ten noorden daarvan een informatiecentrum van Natuurmonumenten ingericht.

Kritische noot

Nieuw Heeten is klein en heeft ook geen echt oude kern. Dus tja… Niet iets om te haten, maar ook niet iets om als toevallige voorbijganger voor af te slaan.

Wat is er te doen in Nieuw Heeten?

R.K. parochiekerk St. Joseph

De kerk in Nieuw-Heeten is samen met de RK-school gebouwd in 1923 voor het toenmalige bedrag van ca. 72.000 euro. Het is een driebeukige hallenkerk en de torenspits reikt tot ongeveer 45 meter hoogte. De kerk is samen met de naastgelegen pastorie en processiepad tegenwoordig een gemeentelijk monument. Achter de kerk is een bijzondere begraafplaats te vinden. De graven zijn namelijk opvallend eenvormig; een creatieve eigen invulling is hier beslist niet de bedoeling en ook het plekje waar je wordt begraven…is niet vrij te kiezen. Meer info: https://parochieheiligkruis.nl/locaties/nieuwheeten

Hekk’npad Nieuw Heeten

Het Hekk’npad is gemaakt door inwoners van Nieuw Heeten en loopt door boerenland langs Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Er zijn twee varianten: de groene die 8,9 km lang is en de paarse rondwandeling van 5,8 km. Daarmee zijn ze goed voor tussen de 1 en 2 uur wandelplezier. De naam is overigens afgeleid van de naam van de plaatselijke carnavalsvereniging De Hekk’n Sluuters. Hoewel je al wandelend onderweg zeker hekken tegenkomt. De hele beschrijving van de paarse route: klik hier.

Carnaval en Bouwvakfeest

Nieuw Heeten heeft een, in ieder geval in theorie, nogal katholieke bevolking en daarmee is carnaval niet ver weg. Hoewel, de kerk werd gebouwd in 1923 en pas in 1980 werd als een na laatste in de hele regio een carnavalsvereniging opgericht. Vandaar de naam: C.V. de Hekk’n Sluuters. Behalve het carnaval organiseren ze tijdens het laatste weekend van de bouwvakvakantie een compleet feest voor Nieuw Heetenaren, ex-Nieuw Heetenaren (dat zijn er vast niet veel) en verdere belangstellenden uit de regio. Dit bouwvakfeest startte met “gat graven” + barbecue maar beslaat inmiddels een heel weekend.

Havezate Schoonheten

Havezate Schoonheten ligt tussen Raalte en Nieuw Heeten in. Het huis wordt al tien generaties door de familie Bentinck bewoond. Het is dus particulier bezit en daarom samen met het park niet openbaar toegankelijk. Het landgoed eromheen is wel opengesteld en de moeite waard. Hier en daar heb je van enige afstand dan alsnog uitzicht op het landhuis. Meer info: https://www.landgoedereninoverijssel.nl/landgoed-detail/schoonheeten.html

Boetelerveld

Het Boetelerveld is een niet heel groot natuurgebied ten zuidoosten van Raalte en dichtbij Nieuw Heeten. Het is het laatste restant van hoe Overijssel er hier vroeger uitzag. Deze 170 hectare zou in 1953 ook ontgonnen worden maar door de watersnoodramp was er geen materieel meer voorhanden en later is het er simpelweg niet meer van gekomen. Tegenwoordig is het een gebied met heide en naaldbos. Je kunt er uitsluitend wandelen en het langste rondje is 5 km. Het geheel is helaas wel erg ingeklemd in het omliggende landbouwgebied. Meer…

In de buurt van Nieuw Heeten

Op enkele kilometers afstand ligt Nationaal park Sallandse Heuvelrug. Zin in iets meer winkels, horeca en dat soort dingen? Dan is Raalte niet ver. Ook Deventer en Zwolle, beide steden met een mooie historische binnenstad, zijn op redelijke afstand te vinden.

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 9 augustus 2020