Nieuwleusen – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Nieuwleusen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Aan de zuidzijde van Nieuwleusen vind je dicht bij elkaar het Museum Palthehof dat vooral gericht is op de plaatselijke historie, de Grote Kerk en het bescheiden Palthebos. Een veel groter bos met zwemplas ligt ten noorden van Nieuwleusen. Meer zin in wat eten of drinken op grote hoogte? Rij dan naar de A28 in het westen en ga lunchen o.i.d. in de voormalige watertoren aldaar.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je vanuit Zwolle met de bus richting Coevorden makkelijk in Nieuwleusen komen. Met de auto is het een kwestie van op de A28 boven Zwolle de juiste afslag nemen en via de N377 de laatste paar kilometer afleggen.

Tips en aanbevelingen

Ten noorden van Nieuwleusen ligt Boswachterij Staphorst. Het is in de crisisjaren tussen de twee Wereldoorlogen in de vorige eeuw aangelegd door werklozen uit het westen van Nederland. Tegenwoordig wordt getracht wat variatie in boomaanplant te krijgen en middenin het bos ligt de in de zomer veelbezochte recreatieplas De Zwarte Dennen.

Kritische noot

Nieuwleusen kent twee kernen; noord en zuid. Het zorgt ervoor dat het een plaats is zonder echt “hart”. Bij gebrek aan een eeuwenlange historie met bijbehorende eeuwenoude bebouwing struikel je daar ook niet bepaald over.

Wat is er te doen in Nieuwleusen?

Museum Palthehof

Museum Palthehof is een museum waar de geschiedenis van Nieuwleusen is te zien in vaste en wisselende tentoonstellingen. Het ligt in het Palthebos achter de Grote Kerk in Nieuwleusen-zuid. De collectie bestaat uit boerengereedschappen, huishoudelijke voorwerpen en kledingstukken en vooral een grote collectie van de vroegere Union rijwielfabriek. Verder zijn er maquettes, een schoolklasje, boerenkeuken, ‘mooie kamer’ en buiten een TBC-huisje te zien. Meer info: https://www.palthehof.nl/

Grammofoonmuseum

De naam geeft al aan waar de collectie van dit museum uit bestaat: grammofoons van de laat 19e eeuw tot laat in de 20e eeuw. Natuurlijk zijn ook de bijbehorende platen hier verzameld. Naast grammofoons is er ook een verzameling bandrecorders, microfoons en toebehoren te zien. Meer: http://grammofoonmuseum.nl/

Grote kerk

Aan kerken geen gebrek in Nieuwleusen, maar de meeste zijn van tamelijk recente datum of geen omweg waard. De Grote kerk, aan de zuidzijde van Nieuwleusen bij het Palthebos is daarop een uitzondering. Deze kerk is in 1829 gebouwd in navolging van een kerk die hier sinds 1662 stond. De kerk is vandaag de dag in gebruik bij de PKN Hervormde gemeente Nieuwleusen.

Palthebos

Aan de zuidzijde van Nieuwleusen ligt het Palthebos. Het is met 5 ha. bepaald bescheiden en bestaat uit weiden en lanen. In het Palthebos staat museum Palthehof en er naast de Grote kerk.

Molen Massier

Deze korenmolen staat langs de N758 in Ruitenveen tegen Nieuwleusen aan. Hij valt onder gemeente Dalfsen en door landelijk gebied of vanuit centrum Nieuwleusen rij, fiets of wandel je er zo heen. Zoals zoveel van dit soort molens was deze in 1861 gebouwde molen ernstig verval geraakt maar na restauratie in 2009 draaien de wieken weer regelmatig rond. Op zaterdagmiddag is de molen open en is het meel dat hier is gemalen te koop. Meer info: https://www.molenmassier.nl/

De Koperen Hoogte

Voor automobilisten die op de A28 ten noorden van Zwolle rijden niet te missen; de voormalige watertoren die in Nieuwleusen naast de snelweg staat. Je kunt er alweer jaren op niveau eten en slapen. Bijzonder is dat het panoramarestaurant op de 14e verdieping in twee uur tijd 360 graden ronddraait. Let overigens hier wel even op dat je voor het juiste restaurant boekt, want er is er ook nog een op de begane grond met bijbehorend uitzicht.

Kom je toevallig niet met de auto maar met de helikopter? Ook geen probleem, dit complex heeft een eigen helikopterplatform. Te danken overigens aan de vorige eigenaar, Van der Most, die liefst filevrij langs zijn bezittingen vloog. Meer info: https://dekoperenhoogte.nl/

In de buurt van Nieuwleusen

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 1 januari 2021