Nijverdal – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Nijverdal. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Eigenlijk ligt de grootste aanrader van Nijverdal net buiten het centrum; de Sallandse Heuvelrug. Dit Nationaal Park is een langgerekte heuvel waar je prima kunt wandelen en fietsen. Aan de noordzijde, juist bij Nijverdal, ligt een uitgebreid heidegebied dat in augustus/september heel mooi in bloei staat. Al met al het fraaiste stuk van in dit gebied.

Nadat in Nijverdal de doorgaande weg en trein in een tunnelbak zijn verdwenen is het centrum aardig opgeknapt. Nog steeds snijdt de oude weg er als een liniaal doorheen, maar ben je op zoek naar een terrasje dan is het hier inmiddels behoorlijk goed toeven.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je eenvoudig met de trein vanuit Zwolle of Almelo naar Nijverdal. Met de auto is Nijverdal eenvoudig via de N35 te bereiken.

Tips en aanbevelingen

Er zullen genoeg mensen zijn die het centrum van Nijverdal nooit bereiken. Vanaf de westzijde duiken ze vanaf het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug de natuur in. En terecht. Toch wordt het centrum van Nijverdal steeds meer de moeite van een verlengd bezoek aan deze plaats waard.

Wil je eens een bedrijfspand zien, anders dan anders, dan is het pand van Niverplast de moeite waard: langs de Baruch van Spinozastraat staat het geheel ronde pand te shinen. De meeste bedrijfspanden zijn van een onvoorstelbare saaiheid (maar wellicht wel heel praktisch), Niverplast heeft het net als Apple in Cupertino aangedurfd het anders te doen. Chapeau!

Kritische noot

Het centrum van Nijverdal is lange tijd verpest doordat de drukke N35 er kaarsrecht doorheen liep. Nu de N35 in een tunnel iets ten noorden van Nijverdal is omgeleid wordt het langzaamaan beter. Toch blijft de Grotestraat vooralsnog erg dominant in het aanzien van Nijverdal. Bovendien is Nijverdal niet eeuwenoud en ontstaan en gegroeid als arbeidersdorp. Eeuwenoude historie zal je hier dus tevergeefs zoeken.

Wat is er te doen/bekijken in Nijverdal?

R.K. kerk Antonius van Padua

Aan het begin van de twintigste eeuw, in 1920 om precies te zijn, is zoals op zoveel plaatsen ook in Nijverdal een uit de kluiten gewassen katholieke kerk gebouwd. Nog in 1905 bestond de parochie in Nijverdal uit slechts 75 gezinnen, dus de groei in de beginjaren moet enorm zijn geweest. De driebeukige kruisbasiliek staat vlakbij het treinstation en het is inmiddels een gemeentelijk monument. Meer info: https://www.sintmarcellinus.nl/index.php?geloofsgemeenschap_locatie=Nijverdal&site=home

Memory Vrijheidsmuseum

Op 22 maart 1945 werden bij een vergissingsbombardement Nijverdal en haar bewoners hard getroffen; 73 mensen kwamen om. Onder andere kwamen bommen neer in de Grotestraat waar tegenwoordig het Memory Vrijheidsmuseum is gevestigd. In het museum is de hele tijdslijn van het opkomend Nationaalsocialisme in Duitsland tot en met de bevrijding te volgen. Daarnaast is een vast onderdeel “Overijssel in de oorlog” en in de vaste expositie van het Rode Kruis wordt de verbinding met het heden gelegd. In de bunker kun je een korte film over D-Day met geluids- en trileffecten bekijken. Opmerkelijk in dit museum zijn de wanden met een grote hoeveelheid posterachtige affiches met foto’s en lappen tekst. Ben je van plan alles te lezen, trek er dan gerust een hele middag voor uit. Of het er leuker van wordt is de vraag en het geheel doet nogal statisch aan. Meer info: https://memorymuseum.nl/

Oude watertoren

Wil je eens een watertoren zien die er wat anders uitziet dan gewoonlijk, dan is dit je kans. Deze oudste watertoren van Nijverdal staat aan de P.C. Stamstraat en is in 1912 in beton opgetrokken. Grappig genoeg heeft deze oude watertoren de nieuwe, die elders in Nijverdal stond, overleefd.

Sallandse Heuvelrug met buitencentrum (aanrader)

Direct ten westen van Nijverdal ligt Nationaal park Sallandse Heuvelrug. Dit geaccidenteerde gebied bestaat uit bos en heide en trekt volkomen terecht veel bezoekers. Die overigens vrijwel moeiteloos worden opgeslokt door dit omvangrijke gebied. Aan de noordzijde, bij Nijverdal is een groot bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer met informatie en het nodige voor de interne mens. Vanaf daar duik je zo de Sallandse Heuvelrug in met een kabouterpad voor de kinderen, een schaapskooi en flink uitgestrekt bos en heidevelden. In augustus/september staat dat heel mooi in bloei. Meer info: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/salland/buitencentrum

Sterrenwacht Hellendoorn

De naam is wat verwarrend, maar na een verhuizing is Sterrenwacht Hellendoorn tegenwoordig gevestigd bovenop Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Dat is het informatiecentrum van Staatsbosbeheer aan de westzijde van Nijverdal. Onder andere is hier een planetarium, sky-walk om in de open lucht de sterrenhemel te bekijken, een radiotelescoop, zonnewijzer, planetenpad en, heel bijzonder, een zon-observatorium. Met dat laatste is op een veilige manier de zon met bijvoorbeeld zonnevlammen te observeren. Meer info: https://sterrenwachthellendoorn.nl/

Voormalige Koninklijke Stoomweverij

Nijverdal is ontstaan als fabrieksarbeidersdorp toen op deze plaats in 1836 een textielfabriek werd gesticht. Hoewel de textielindustrie inmiddels grotendeels is verdwenen uit Twente, is langs de Groteweg aan de westzijde van Nijverdal nog steeds het enorme fabriekscomplex te zien. Aan de andere kant van de N35 staat nog meer, in gebruik bij Ten Cate. Onderdelen hebben het inmiddels tot rijksmonument geschopt dus een rondje rond het complex is de moeite waard.

De Regge

Aan de westzijde stroomt de Regge van zuid naar noord langs Nijverdal. Het is een alleraardigst water waar diverse zitjes zijn te vinden en langs een gedeelte kun je ook wandelen of fietsen. In Hellendoorn, ten noorden van Nijverdal, kun je in de zomertijd in een zomp stappen om een tochtje op het water te maken.

Landgoed de Eversberg

Tegenwoordig in Nijverdal, tussen het centrum en de Kruidenwijk, ligt het relatief bescheiden landgoed de Eversberg. Op het landgoed zijn een Engelse tuin, een Tuin van Vermaeck en diverse wandelpaden te vinden. Aan de westzijde slingert het riviertje de Regge langs. Het landhuis zal je overigens tevergeefs zoeken; het is in 1943 bij brand verloren gegaan. Alles wat er nog van resteert is tegenwoordig een verblijfplaats voor vleermuizen. Parkeren kan tegenover Kappertsweg 8. Meer info: https://www.landschapoverijssel.nl/gebieden/eversberg

In de buurt van Nijverdal

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 1 april 2022