Oldenzaal – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Oldenzaal. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

In het centrum van Oldenzaal staat de grote St. Plechelmusbasiliek die een bezoek meer dan waard is. En als je hier dan toch bent, kun je ook de toren beklimmen. Het carillon kom je vanzelf tegen en boven heb je een mooi uitzicht over de stad en het omliggende landschap. Verder is Museum Palthe absoluut de moeite waard; het is de voormalige woning van de familie Palthe waarbij je door diverse stijlkamers een reis terug in de tijd maakt. Achterin kun je meer te weten komen over de geschiedenis van Oldenzaal.

Is het lekker weer? Dan is recreatiegebied Het Hulsbeek, met een grote waterplas als middelpunt, wellicht het meest aantrekkelijk. Het ligt net buiten Oldenzaal en trekt, volkomen terecht, drommen mensen die gelukkig allemaal wel een plekje kunnen vinden.

Locatie/bereikbaarheid

Oldenzaal is per trein goed te bereiken via Hengelo. Met de auto ligt het vlakbij de A1.

Geschikt voor

Van heel jong tot heel oud. Het is wel een beetje kiezen; de basiliek zullen veel jongeren niet interessant vinden maar de Grote markt met de horeca en de winkels er omheen waarschijnlijk wel. Heel jong kinderen zullen zich op zomerse dagen waarschijnlijk zeer vermaken in het zand langs het meer van recreatiegebied Het Hulsbeek en wil je eens wat zien wat je nergens anders kunt zien, in ieder geval niet op die manier, loop dan het Museum de Pelgrim binnen.

Oordeel

Oldenzaal is een verrassend leuke stad. Het centrum voelt heel oud aan doordat alle straatjes nog steeds zo lopen als 1000 jaar geleden. De meeste gebouwen zijn lang niet zo oud, maar dat mag de pret niet drukken. De stad is niet groot, dus als je enige tijd rondwandelt ben je al snel weer op een plek waar je al eerder bekt geweest.

Wat is er te doen in Oldenzaal?

Oldenzaal is een stad met een lange historie en ook vandaag de dag zijn er een aantal heel aardige dingen te doen en te zien:

Bezoek St. Plechelmusbasiliek

Deze basiliek heeft een rijke historie van meer dan 1000 jaar en is een bezoek meer dan waard. Hij is eenvoudig te vinden midden in het centrum van Oldenzaal. De deur zwaait om 11:30 op en bezoek is gratis, hoewel er natuurlijk wel een bus staat voor een vrijwillige bijdrage. Een behulpzame gids geeft een kaart waarop met behulp van nummers een toelichting wordt gegeven. Een aanrader, anders blijft alles toch een beetje meer hangen in het kijken en zelf bedenken wat je nu eigenlijk ziet. Meer…

Beklimming toren St. Plechelmusbasiliek

De basiliek is de moeite waard, maar de toren zeker ook. Behalve een goed verhaal van de gids en het dichtbij bekijken van het carillon heb je bovenin uitzicht over de omgeving tot, bij mooi weer, een heel eind Duitsland in. De beklimming kan alleen onder begeleiding van een gids en start elke dag (behalve zondag) om 14:00. Vooraf aanmelden bij de VVV tourist info (tegenover de toren) is een must en het is niet helemaal gratis. Meer…

Museum Het Palthehuis

Het Palthehuis is de voormalige woning van, je raadt het al, de familie Palthe. In diverse stijlkamers met elk een eigen sfeer is heel goed te zien en te voelen hoe hier geleefd is. Duidelijk is wel dat de familie niet in armoede leefde. Aan de achterzijde is de geschiedenis van Oldenzaal compact, in één ruimte waar je slingerend doorheen loopt, weergegeven. Hoewel het een beetje een contrast is met het woonhuis, is het zeker wel interessant en heerlijk bescheiden voor wat betreft de ten toon gestelde voorwerpen. Meer…

Museum de Pelgrim

Een bijzonder, bijna krankzinnig museum, en toch een aanrader om naar binnen te lopen. In heel Nederland zijn meer particulieren te vinden die er bijzondere verzamelwoedes op na houden, maar hier is een absolute topper te vinden. Tot in de wc zijn Mariabeelden te zien. Een combinatie met het naastgelegen carnavalsmuseum maakt de pret compleet. Meer…

Museum de Hofnar

Oldenzaal kent een zeer uitbundig carnaval met een flink aantal carnavalsverenigingen en bijbehorende evenementen. Er is sinds een jaar of 10 een museum aan gewijd, dat te vinden is naast Museum de Pelgrim. De uitvoering van dit museum is echter onder de maat. Wellicht dat het voor lokale bewoners aardig is om binnen te stappen, maar daar houdt het ook wel mee op. Meer…

Stadswandelingen

Er zijn diverse wandelingen in en om Oldenzaal te maken. Zo is er een stadswandeling met gids van een uur door het historische centrum van Oldenzaal. De wandeling is ongeveer twee kilometer lang en duurt een uur. Elke dinsdag- en vrijdagmiddag. Start vanaf het VVV informatiecentrum, Grootestraat 35-37. Je kunt ook op eigen houtje de Monumentenroute of RouTextiel lopen. Hiervan zijn boekjes ook in het genoemde informatiecentrum te koop. Tot slot is het Rondje Oldenzaal nog het noemen waard, waarbij je in cirkel om Oldenzaal heen loopt.

Kalheupinkpark

Het Kalheupinkpark ligt aan de oostzijde van het centrum. Vanuit het centrum is het even opletten om de ingang te vinden en zeker de toegang vanaf de hoek Haerstraat/Kalheulpinklaan doet het ergste vrezen. Loop je hier naar binnen, dan kom je al snel in het gedeelte met de Engelse tuin en een alleraardigste verzameling beelden. Je zult er vrijwel zeker een aantal vriendelijk groetende locals tegenkomen, maar overmatig druk is het er niet.

Uit eten en drinken

Uit eten en drinken kan heel goed in Oldenzaal. Veel horecazaken zijn te vinden op de Grote markt, maar in de straten er omheen zijn zeker nog meer gelegenheden te vinden. Ook in recreatiegebied Het Hulsbeek zijn verschillende horecagelegenheden.

Shoppen

Oldenzaal kent een leuk centrum en twee winkelcentra; de Driehoek en In den Vijfhoek die beide tegen het centrum aanliggen. Lekker rondstruinen kan het best in het centrum van de stad. Oldenzaal is geen heel grote stad dus verdwalen is hier een kunst hoewel je door alle bochtige straten je oriëntatie zeker kunt verliezen. Hou je de toren van de St. Plechelmusbasiliek in de gaten, dan komt het allemaal goed. Op maandagmiddag en zaterdag is er markt op de Groote Markt. Bij de plaatselijke VVV tourist info kun je gratis een plattegrondje halen met een overzicht van de winkels. Makkelijk!

Recreatiegebied Het Hulsbeek

Ten westen van Oldenzaal ligt een in de jaren 70 aangelegd groot recreatiegebied met centraal een grote plas met zandstranden en grasvelden. Er zijn ook voorzieningen voor fietsers, wandelaars en renners maar ook bijv. paardrijders en mensen die willen karten kunnen hier terecht.

Om Oldenzaal

Oldenzaal is een goede uitvalsbasis voor heel Twente. Of andersom; als je al in Twente bent kun je een mooie tijd zoet brengen in Oldenzaal.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De uitjes staan in volgorde van aantrekkelijkheid, maar het is natuurlijk eigen keuze. De basiliek is mooi, de beklimming van de toren ook, maar wie weet heb je dat in je leven al 10 keer gedaan. Wil je daarom iets echts geks, bijzonders doen, ga dan naar Museum de Pelgrim. Of je het nu uiteindelijk geweldig vind of niet, de kans dat je iets dergelijks al eerder hebt gezien is bijzonder klein.

Laat maar zitten

Museum de Hofnar past qua thema prima bij deze stad, maar de uitvoering van dit museum is echt onder de maat en tja…

Handige tips

Wil je een stadwandeling of de toren van de basiliek beklimmen, dan kun je al vooraf een kaartje regelen. Je weet dan in ieder geval zeker dat je meekunt.

Kritische noot

Oldenzaal is best een leuke stad maar de historie is een beetje een zoektocht. Het is zeker niet zo dat waar je ook kijkt er iets moois of interessants is te zien. Toch blijft het een aantrekkelijk centrum en met het omliggende gebied rondom de stad boffen de Oldezalenaren maar.

Ook de musea moeten je wel aanspreken. Museum Het Palthehuis is er dan nog een waar je zonder al te veel bedenkingen heen kan gaan. Maar kijk in het geval van museum de Pelgrim en de Hofnar eerst even op de website. Wie weet kom je anders met een vervelend gevoel naar buiten. Het is voor sommigen ongetwijfeld heel leuk, maar voor anderen heel, heel verschrikkelijk.

Prijs

Gewoon rondwandelen kost natuurlijk niks, maar de basiliek, musea en horeca vragen om een beetje tot goed gevulde portemonnee. De kans dat dit een uitje zonder uitgaven blijft is laag, maar je bent er zelf bij om de kosten in de greep te houden.

Lengte bezoek

Oldenzaal is een stad waar je met gemak een dag leuk kunt doorbrengen, en als je wilt en een beetje rustig aan doet inclusief de omgeving zelfs meerdere dagen waard. Meerdere kortere bezoeken is ook geen slecht idee.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca en overnachten is hier geen enkel probleem. Zeker in het centrum van de stad is eten en drinken te over, overnachten kan in de stad maar ook in de buurt.

Praktische info/openingstijden

De tijd dat Oldenzaal was ommuurd en je dus voor zonsondergang binnen of juist buiten de poorten moest zijn ligt alweer een tijdje achter ons. Toch is de stad met lekker weer natuurlijk op zijn aangenaamst.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 5 december 2021