Onna – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Onna. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Onna was de plek waar troepen hun kamp opsloegen om vestingstad Steenwijk te veroveren. We hebben het dan wel over de Tachtigjarige oorlog; sindsdien is hier niet veel meer gebeurd. Wil je toch wat aangenaams doen, dan kun je de Burg. G.W. Stroinkweg van Onna naar Zuidveen aflopen of fietsen. Het is samen met de boerderijen en woningen aan weerszijden van deze weg helemaal niet onaardig.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je met de trein naar Steenwijk, door de stad lopen en via de Onnapoort wandel je uiterst landelijk naar Onna. Vanaf Meppel kom je tot aan de rotonde bij de A32 en feitelijk ben je dan in Onna. Met de auto rij je via afrit Steenwijk-Zuid de A32 af en meteen Onna binnen.

Tips en aanbevelingen

Onna ligt direct en zuiden van Steenwijk, en Steenwijk is een plaats waar genoeg is te doen. Onder andere heeft het een grote kerk, enkele musea en je kunt er over een gedeelte van de oude stadwallen een wandeling maken.

Kritische noot

Onna is op zichzelf de reis niet waard, maar rij je er toevallig doorheen dan is het niet onaardig. Samen met de omgeving, Steenwijk en bijvoorbeeld ook Giethoorn, kun je er een best gevarieerd dagje uit van maken.

Wat is er te doen/bekijken in Onna?

Kerkje Eben Haezer

Ietwat buiten het kleinschalige hart van Onna staat een kleine kerk midden in een agrarisch landschap, vlakbij afslag Steenwijk-zuid van de A32. De kerk is nog steeds in gebruik. Aan de Burgemeester G.W. Stroïnkweg 211 staat overigens een nog veel kleiner exemplaar dat inmiddels in gebruik is als woonhuis. Meer info: https://kerkonnaveld.nl/

Rondwandeling Steenwijk – Onna – Zuidveen

Vanaf de Markt in het centrum van Steenwijk loop je eerst een stukje over de oude stadswallen en daarna Steenwijk uit naar het landelijke Onna. Vervolgens blijft het landelijk wandelen richting Zuidveen, een kleine kern waar Steenwijk inmiddels tegenaan is gegroeid. Het uitzicht op Steenwijk is vanaf dit deel van de wandeling helemaal niet onaardig. Na Zuidveen duik je het kleinschalige bos rond de Ruxveense vijver in waarna je de wandeling besluit met een vervolg door het park van Villa Rams Woerthe. Via de hoofduitgang is het dan nog maar een paar honderd meter naar het startpunt. Meer…

Leuk weetje

Aan de ander kant van de huidige snelweg A32 ligt het dorp Darp. In de Koude Oorlog lagen hier in een zwaar bewaakt kamp een veertigtal tactische kernwapens opgeslagen. Het was een publiek geheim en trok talloze demonstraties, tot soms grote verbazing bij de plaatselijke bevolking. Tegenwoordig staat er alleen nog een uitkijktoren. Was de boel daar ontploft dan was Onna samen met de wijde omgeving tientallen kilometers de lucht in gevlogen.

In de buurt van Onna

Andere plaatsen in de Kop van Overijssel met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 15 januari 2021