Ossenzijl – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Ossenzijl. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je vanuit Steenwijk met de bus in Ossenzijl komen. Met de auto neem je de N761, ook vanuit Steenwijk.

Tips en aanbevelingen

Je bent hier in de buurt van Oldemarkt en daar is een Waterbuffelfarm. Wil je deze beesten inclusief boer en boerin eens van dichtbij zien, dan is dit een leuke buitenkans.

Kritische noot

Ossenzijl trekt allerlei recreatie aan die minder goed past bij het natuurlijke karakter van dit gebied. Zo heb je bijvoorbeeld kans dat je een rits oude Dafjes tegenkomt. Dat klinkt charmant, maar ze stinken en maken een herrie of ze elke moment geheel uit elkaar kunnen vallen.

Wat is er te doen in Ossenzijl?

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Ossenzijl ligt aan de noordzijde van Nationaal Park Weerribben-Wieden en daar is genoeg natuur te beleven. Vooral op het water, maar ook fietsend of wandelend kun je het gebied intrekken. Voordeel van Ossenzijl is dat deze plaats behoorlijk goed bereikbaar is met de auto en parkeren geen probleem.

Buitencentrum Weerribben

In Ossenzijl is een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer te vinden. Natuurlijk met interessante weetjes van het gebied waar je bent, het Nationaal Park Weerribben-Wiedden, maar ook een uitgebreide shop. Vanaf deze locatie kun je op diverse manieren het water op: met een eigen kano of met een georganiseerde tocht mee. Vanaf het centrum starten ook meerdere wandelroutes welke voor een gedeelte dwars door het veld lopen. Het kan dus een natte boel worden; stevig schoeisel aanbevolen.

Vreemde koeien

Het kan zijn dat je in de weilanden rondom Ossenzijl wel heel erg zwarte koeien tegenkomt. Met een ietwat vreemde gebochelde vorm en hoorns die naar achteren staan. Ben je toevallig wel eens in het Verre Oosten op vakantie geweest, dan herken je ze misschien: het zijn waterbuffels. In het nabijgelegen Oldemarkt is een Waterbuffelfarm en die is een bezoek zeker waard. Naast koffie is er onder andere buffelworst te krijgen. Jammie!

Kalenbergergracht

De Kalenbergergracht loopt dwars door Ossenzijl. Een vriendelijke brugwachter doet voor elke boot de brug midden in Ossenzijl open en vlak daarbij is een supermarkt die meer inkomsten uit de passerende boten haalt dan van het bescheiden aantal bewoners van Ossenzijl. Langs de Kalenbergergracht loopt een wandel-/fietspad richting Kalenberg, de moeite waard. Met een mooie zomerdag kan het hier wel heel druk zijn, maar met het nodige geven en nemen komt het niet alleen op het water maar ook op dit pad zeker goed.

In de buurt van Ossenzijl

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 28 februari 2020