Overdinkel – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Overdinkel. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

De grootste attractie van Overdinkel is het Majellapark, achter de R.K. kerk. Het processiepad en middenin de Gerarduskoepel maken het een prima locatie voor een aangename wandeling. Het vroegere katholieke leven wordt in oktober met een jaarlijkse processie levend gehouden. Verder is Overdinkel vanouds bekend als gebied van smokkelaars. Vandaar dat je hier het Smokkelaarspad kunt lopen en het plaatselijke kulturhus heeft het ook als thema geadopteerd. Tegenwoordig voorziet een grote supermarkt pal aan de Duitse grens in de behoefte.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je in Almelo of Enschede de bus pakken om in Overdinkel te eindigen. Met de auto rij je over de A1 en vervolgens de N734 en N731 naar Overdinkel. Zie je de plaatsnaam Gronau, dan ben je te ver en bovendien, heel spannend, in het buitenland.

Tips en aanbevelingen

De R.K. kerk met achtergelegen processiepark is de moeite zeker waard.

Kritische noot

Overdinkel is vooral in combinatie met de omgeving interessant. We zitten hier diep in het Twentse land en dat is de moeite. Op zichzelf is Overdinkel geen plaats om een dagexcursie naartoe te plannen hoewel de supermarkt pal aan de Duitse grens grote hoeveelheden buurlanders aantrekt.

Wat is er te doen/bekijken in Overdinkel?

Gerardus Majellakerk

In 1911 werd de eerste R.K. kerk in het daarvoor sterk gegroeide Overdinkel in gebruik genomen. Naast de kerk ligt het oude kerkhof en achter de kerk het aan te raden Majellapark. Meer info: https://www.mariavlucht.nl/overdinkel

Majellapark

Achter de R.K. Gerardus Majellakerk ligt het Majellapark met kruiswegstaties en een labyrint met Zenit-koepel achterin. Nog steeds wordt elk jaar rond half oktober een processie gehouden waar vele pelgrims op afkomen. Midden in het park staat de Gerarduskoepel met grasveld ervoor. Het is op andere dagen een vriendelijk maar best ook een beetje bijzonder park om een wandelingetje te maken.

Hervormde kerk

Aan de Hoofdstaart 155 staat een charmante kleine kerk uit 1908 die in gebruik is bij de Protestantse gemeente. In dit toch wat meer katholieke gebied kwamen in de bloeitijd van de textielfabrieken veel protestantse arbeiders uit andere delen van Nederland wonen. Aldus ontstond de behoefte aan een bijbehorende kerk die nog steeds in gebruik is.

’t Trefhuus

’t Trefhuus is het kulturhus in Overdinkel en biedt onderdak aan onder andere een welzijnsorganisatie en basisschool. Voor buitenstaanders is het het meest aardig dat het kulturhus is ingericht met een knipoog naar het smokkelverleden. Overdinkel ligt namelijk strak tegen de grens en smokkel vormde ooit een flinke bron van inkomsten. Onder andere kom je smokkelwaren, het mysterieuze bos, de grensovergang en douanebeambten in het kulturhus tegen. Meer info: https://www.trefhuus.nl/

Begraafplaats Ebeltjeshof

Deze begraafplaats aan de zuidzijde van Overdinkel, aan de Kerkhofweg, ligt geheel tussen de bomen. Het is vernoemd naar de eerst begravene: Ebeltje van den Berg. Bijzonder is dat deze begraafplaats eeuwige grafrust kent, in Nederland heel ongebruikelijk. Het is een gemeentelijk monument.

Muziekkoepel

Muziekkoepels worden steeds zeldzamer maar in Overdinkel staat nog een fier exemplaar. Hij staat op een beetje vreemde plek midden tussen de woonhuizen op de hoek Spinnersweg en Dominee Pasmastraat. Voor de liefhebbers en verzamelaars, of als je er toevallig toch heel, heel dichtbij bent.

In de buurt van Overdinkel

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 24-1-2021