Paasloo – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Paasloo. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je met de bus vanuit Steenwijk een eind komen, maar er rest dan toch zeker nog een flink stuk wandelen. Met de auto rij je via de N761 zo naar Paasloo.

Tips en aanbevelingen

De omgeving van Paasloo is zeker aantrekkelijk. Nabij, aan de zuidwestzijde ligt Nationaal Park Weerribben-Wieden dat zeker een bezoek waard is. Genoeg van de natuur? Dan is bijvoorbeeld Steenwijk ook een bezoek waard.

Kritische noot

In 1291 werd Paslo al genoemd maar sindsdien is de groeispurt uitgebleven. Het is dus eeuwen later nog steeds een klein gehucht met wel opvallend veel vakantieparken.

Wat is er te doen/bekijken in Paasloo?

Hervormde kerk

In het zeer bescheiden centrum van Paasloo staat, niet te missen, de hervormde kerk. De oorspronkelijke kerk stamt uit de 14e eeuw, maar in de 16e eeuw werd de kerk herbouwd en daarna nog eens verbouwd. Het uiterlijk van de kerk heeft iets weg van een schuur en dat past goed in deze omgeving. Achter de kerk is het kerkhof met baarhuis ook een bezoek waard. Meer info: https://hgop.nl/over/

Harmonium museum

Het Harmonium museum is gevestigd in een schuur bij een boerderij aan de Horstweg 2. Er staan 50 gerestaureerde harmoniums van heel klein tot heel groot. Tijdens een rondleiding worden de harmoniums bespeeld. Naast het museum is een galerie met wisselende exposities van merendeels eigen werk. Beide zijn open op zaterdag- en zondagmiddagen. Meer info: https://harmoniummuseumpaasloo.webs.com/

Tonmolen

De enige tonmolen in Nederland staat in Paasloo aan de Binnenweg 12. De naam geeft het al aan: het model lijkt op een ton op palen waarbij de “ton” fungeert als windvanger en via een as in dit geval water kan opvijzelen. Hij staat op het erf van vakantiepark de Weerribben maar is vanaf de weg zichtbaar.

Vervenershuisje

Aan de Spinnerslaan 17, net buiten Paasloo, staat een ieniemienie vervenershuisje. Het is een rijksmonument en tegenwoordig te huur als vakantiehuisje. Qua formaat doet het denken aan vroeger tijden, verder is het comfort wel wat opgeschroefd.

Kunstbunker

Net ten oosten van de kern van Paasloo, aan de Paasloregel, staat in een bescheiden stukje bos een bunker. Deze is in de Tweede Wereldoorlog gebouwd om kunst uit het westen van het land in op te slaan. Deze kunst moest uit de opslagplaatsen in de duinen worden weggehaald vanwege de bouw van de Atlantikwall. De muren van de bunker zijn maar liefst 4,5 meter dik en het kegeldak op het hoogste punt 9 meter. Tegen de bunker staat een woonhuis dat indertijd in gebruik was als woonhuis voor de marchaussee. Overigens is de bunker nog steeds in gebruik als depot voor Museum De Fundatie uit Zwolle. Meer info: https://kunstbunkerpaasloo.nl/

In de buurt van Paasloo

Andere plaatsen in de Kop van Overijssel met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 28 september 2020