Rossum – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Rossum. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Vanaf Ootmarsum rijdt via Weerselo een buurtbus naar Rossum. Rossum ligt aan de N736, dus ook met de auto is het geen groot probleem hier te komen. Let wel op bij het gebruik van een navigatiesysteem; er is nog een Rossum in Gelderland.

Tips en aanbevelingen

Meest bijzonder in deze omgeving zijn de vakwerkhuizen en -schuren.

Kritische noot

Rossum is geen dagbestemming maar samen met de omgeving en eventueel plaatsen als Ootmarsum, Tubbergen en Denekamp lukt dat beslist wel.

Wat is er te doen/bekijken in Rossum?

Vakwerkhuizen en centrum

In Rossum en directe omgeving zijn een aantal vakwerkhuizen te zien waarvan sommigen het tot rijksmonument hebben geschopt. Ga simpelweg in deze omgeving rondwandelen, fietsen, auto- of motorrijden en je komt ze vanzelf tegen. In het centrum staan nog een paar oude kaarten van Rossum waarop is te zien hoe Rossum er in 1983 en rond 1900 uitzag. Verder is er een monument bestaande uit drie stenen die de drie vroegere marken verbeelden: Rossum, Lemselo en Volthe.

R.K. Plechelmuskerk

Deze kerk is in 1939-1940 gebouwd als vervanging van de eerdere kerk uit 1842. Binnen valt met name het stenen gewelf op, dat is niet vaak in kerken te zien. Meer info: https://www.geloofsgemeenschap-rossum.nl/

Kapellen en landkruizen

Twente is bekend om de vele Mariakapellen. Ook Rossum is daarop geen uitzondering, ze zijn in Rossum en direct omgeving te vinden. Ook staan rond Rossum een aantal landkruizen. Deze landkruizen zijn geplaatst eind jaren 40 begin jaren 50 van de vorige eeuw. Er is een fietsroute langs alle Mariakapellen en landkruizen.

Havezathe Het Everlo

Ten oosten van Rossum, aan de Everlostraat, staat Havezathe Het Everlo. Het oorspronkelijke huis stamt uit 1704, in 1813 is het afgebroken en opnieuw gebouwd. Het huis is een rijksmonument. Tegenwoordig is het een locatie voor bruiloften en andere feesten. Meer info: https://www.heteverloo.com/

Roderveld

Roderveld is een natuurgebied ten zuidoosten van Rossum, in de richting van Denekamp. Tot midden vorige eeuw liep hier de spoorverbinding Oldenzaal – Denekamp met in het Roderveld station Rossum. De spoorbaan is nog steeds zichtbaar in het gebied. Na opheffing van de spoorlijn is er in het gebied klei gewonnen en de kleigaten, inmiddels getransformeerd in vijvers, zijn er nog. Je kunt hier prima wandelen. 

In de buurt van Rossum

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 18 november 2020