Rouveen – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Rouveen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Echt bijzonder aan Rouveen en het aansluitende Staphorst zijn de boerderijen die zich aaneenrijgen aan de Oude Rijksweg. Tussendoor kom je dan vanzelf verschillende kerken tegen waarvan de Hervormde kerk het meest prominent in het centrum staat. Dit samen maakt Rouveen beslist een omweg(getje) waard.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kom je vanuit Zwolle of Meppel met de bus in Rouveen, met de auto neem je aan de zuidkant of noordkant (Staphorst) de afslag vanaf de A28 en rij je meteen Rouveen binnen.

Tips en aanbevelingen

Zondagen zijn in Rouveen bijzondere, kerkelijke dagen. Er heerst dan een weldadige rust. Respecteer wel de privacy van de bewoners op die dagen nog eens extra, het is hier tenslotte geen openluchtmuseum.

Kritische noot

Om Rouveen heen is het landschap sterk agrarisch en daarmee niet bijster interessant. Ben je op zoek naar klederdracht, dan is dat hier vergeleken met Staphorst veel minder gebruikelijk. Op zondagen kleden de meeste mensen zich wel netjes i.v.m. het kerkbezoek.

Wat is er te doen/bekijken in Rouveen?

Boerderijen aan de Oude Rijksweg

Kenmerkend voor Rouveen is de lintbebouwing langs de Oude Rijksweg. Boerderijen, waarvan een niet gering aantal op de monumentenlijst staan, met groene luiken en blauwe raamdorpels rijgen zich aaneen. Ook is opvallend dat boerderijen achter elkaar op de kavels zijn gebouwd, hoewel dat tegenwoordig bij nieuwe boerderijen niet veel meer wordt gedaan.

Hervormde Kerk

Aan de Oude Rijksweg 443 staat sinds 1641 de oude kerk van de Hervormde Kerk. De kerk is omgeven door het oude kerkhof en dat maakt het al vanaf de straat een bijzonder aanzicht. Binnen is sinds een restauratie en modernisatie in 1960 nog maar zeer weinig van het oude overgebleven.

Melkbusmonument

Rouveen was in 1999 de laatste plek waar melkbussen werden afgeschaft. In 2001 is daarna een monument opgericht op het Kerkplein in Rouveen ter herinnering aan de lange periode dat melk in bussen naar de zuivelfabriek werd vervoerd. In Rouveen is nog steeds een grote zuivelfabriek gevestigd; Rouveen Kaasspecialiteiten.

Zondag

De zondag wordt in Rouveen, net als in het naastgelegen Staphorst, in christelijke ere gehouden. Verbaas je dan ook niet dat op de Oude Rijksweg bewoners op zondag met zes of meer breed van huis naar de kerk of terug lopen. Rij je er met de auto, dan voelen ze niet de minste aandrang voor je opzij te gaan. Wees met fotografie discreet; al sinds 1937 is het hier conform gemeentelijke regelgeving verboden zonder toestemming foto’s van personen te nemen.

Olde Maten

Helemaal aan de westzijde van Rouveen, dichtbij Zwartsluis en boven Hasselt, ligt natuurreservaat Olde Maten. Het is een laagveen- en veenweidegebied met langgerekte weiden en elzensingels. Het hier niet al te ver vandaan gelegen Nationaal Park Weerribben-Wieden is veel groter, gevarieerder en interessanter maar als je hier dan toch bent kun je er lekker doorheen fietsen.

De Koperen Hoogte

Helemaal aan de zuidzijde van Rouveen, eigenlijk in Nieuwleusen, is het mogelijk in een oude watertoren een hapje of een drankje op niveau te krijgen. Liever slapen met uitzicht? Dat kan hier ook. De meeste mensen zullen hier met de auto komen, maar mocht je toevallig in een helikopter zitten dan kun je hier ook terecht. Het was het favoriete vervoermiddel van zakenman van der Most die jarenlang deze watertoren in bezit had.

In de buurt van Rouveen

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 5 januari 2021