‘s-Heerenbroek – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef ‘s-Heerenbroek. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

‘s-Heerenbroek weet hoe groot je kan zijn door klein te blijven. Het kleinste museum van Nederland is hier te vinden en ook in het overige is het een bescheiden plaats. Toch kun je hier een prettig landelijk rondje wandelen en aan de IJssel heb je mooi zicht op het levendige verkeer op de rivier.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV rij je vanaf Kampen of Zwolle in de bus over de N764 door ‘s-Heerenbroek. Op tijd uitstappen dus. Met de auto rij je over diezelfde weg naar ‘s-Heerenbroek.

Tips en aanbevelingen

‘s-Heerenbroek ligt in het landelijke gebied tussen Kampen en Zwolle, en nog heel wat meer fraaie historische plaatsen aan de oude Zuiderzee. Met andere woorden; ‘s-Heerenbroek mag dan qua toeristische hoogtepunten zo zijn gepiept, dat geldt zeker niet voor de omgeving.

Kritische noot

‘s-Herenbroek is typisch zo’n plaats waar je waarschijnlijk bij toeval, al rijdend, fietsend of wandelend, terecht komt. Meer dan een korte stop wordt het waarschijnlijk niet.

Wat is er te doen/bekijken in ‘s-Heerenbroek?

Museum De Kroon

Dit zeer bescheiden museum is gevestigd in een doorrijschuur. Precies zoals de naam al aangeeft kon in vroeger tijd een paard en wagen aan de ene kant de schuur inrijden en aan de andere kant weer verlaten. De twee thema’s die in dit museum centraal staan zijn Jan Pelleboer die hier geboren is en het Koningsbezoek in 2013. Daarnaast zijn er twee wisselende thema’s. Meer info: https://museumdekroon.nl/

Mariakapel

Sinds 2015 staat er in ‘s-Heerenbroek een Mariakapel. Hij is te vinden aan de Veecaterweg. In deze omgeving staan er niet heel veel, dus heb je dringend behoefte aan een exemplaar, dan is dit je kans.

Voormalige Ned. Hervormde Kerk

Bij het kruispunt van de Zwolseweg/Bisschopswetering staat een schattig klein kerkje, gebouwd in 1935, waarvan je van buiten twijfelt of er buiten een dominee en preekstoel nog gelovigen in passen. Tegenwoordig is het een wijkcentrum, maar ook dat is ongetwijfeld passen en meten.

Voormalige coöperatieve zuivelfabriek

In 1914 werd in ‘s-Heerenbroek aan de Bisschopswetering een stoomzuivelfabriek gebouwd. Lange tijd werd zes dagen in de week melk uit de polder aangevoerd en verwerkt. Door schaalvergroting is uiteindelijk in 1997 de fabriek definitief gesloten, maar tot op de dag van vandaag staat het gebouw er fris bij en de karakteristieke schoorsteen priemt nog steeds in de lucht.

Proemepad

Het Proemepad liep in vroeger tijd vlak achter de huizen langs de Bisschopswetering. Tegenwoordig loopt het pad van de Bisschopswetering (100 ten noorden van huisnr. 68) naar de Zwolseweg (tussen huisnr. 62 en 64) dwars door de weilanden. Je hebt uitzicht op de Mastenbroekpolder maar kunt onderweg ook koeien, schapen en paarden tegenkomen. Overigens heette het pad eerder Prumepad en die naam had het te danken aan de verharding die werd gebruikt: prumen. Dat was afval afkomstig van de tegenovergelegen zuivelfabriek.

Zalkerveer

Het Zalkerveer is de enige veerdienst die nog is overgebleven over de IJssel tussen Zwolle en Kampen. Hij vaart in van april tot en met oktober alle dagen van de week. Aan de zijde van ‘s-Heerenbroek is er een theehuis. Tevens is hier het enige rijksmonument van ‘s-Heerenbroek te vinden; een hoefslagpaal. Deze paal stamt uit 1760 en markeerde een onderhoudsvak van de dijk. Vrijwel alle andere palen zijn verloren gegaan en daarmee is dit exemplaar dus best bijzonder geworden. Meer info: https://zalkerveer.nl/.

Wandelen Proemepad / blauwe route

Het Proemepad is een kort pad dat bij ‘s-Heerenbroek allervriendelijkst door de weilanden loopt. Het is wel oppassen voor blubber, koeienvlaaien en nieuwsgierige koeien die wel heel dichtbij kunnen komen. Verder loopt dit pad over de centrale Bisschopswetering langs de oude zuivelfabriek en over de dijk langs de IJssel. Totaal heb je in nog geen drie kilometer meer afwisseling dan je bij sommige andere wandelingen in een complete dagetappe meemaakt. Meer…

In de buurt van ‘s-Heerenbroek

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 17 december 2020