Saasveld – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Saasveld. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Saasveld vanuit Almelo met de bus te bereiken. Met de auto rij je vanaf Borne via wat binnendoorwegen niet snel maar wel fraai naar Saasveld toe.

Tips en aanbevelingen

Vanuit Saasveld op weg naar Dulder kom je langs een helemaal niet onaardige veldkapel.

Kritische noot

Saasveld is geen dorp om als dagbestemming in de agenda te zetten. Toch kun je hier best even rondkijken en als je wilt een wandeling(etje) maken. Om Saasveld heen ligt het Twentse land en dat is zeker goed voor een uitgebreide verkenning op de fiets of met de auto.

Wat is er te doen/bekijken in Saasveld?

R.K. Sint-Plechelmuskerk

De R.K. Kerk Sint-Plechelmus is gebouwd in 1926 en verving een kerk uit 1861. Hij staat op het terrein van het voormalige kasteel Saterslo uit 1514. Van het kasteel is de gracht, die om de huidige kerk en kerkhof heen ligt, nog een overblijfsel. In de kerk zijn de gebrandschilderde ramen uit de jaren 1950 interessant. Vanaf de kerk zijn twee wandelroutes uitgezet; een van 3 km door het Gravenbos en een van 6 km richting molen en Molenven. Meer info: https://www.plechelmus-parochie.nl/

Saasveldermolen / Soaseler Möl

Ten westen van Saasveld, aan de Windmolenweg (sic!) staat de Saasveldermolen, ook wel Soaseler Möl genoemd. Hij is gebouwd in 1870 nadat de vorige door een storm was geveld. In 1977 is de molen voor het formidabele bedrag van 1 gulden overgedragen aan een stichting die hem heeft gerestaureerd en sindsdien is de molen weer maalvaardig. Af en toe is de molen in bedrijf te bezichtigen.

Gravenbos

Heb je zin in een klein ommetje door bos vanuit centrum Saasveld, dan is het Gravenbos een goed idee. Het ligt strak tegen de zuidoostzijde van Saasveld, onder de kerk. De Saasvelderbeek stroomt er doorheen en zorgt ervoor dat sommige gedeelten natter zijn dan andere en daardoor ook een andere vegetatie hebben.

Molenven

Het Molenven is een natuurgebied ten zuidwesten van Saasveld. Het ligt vlakbij de Saasveldermolen, vandaar de naam. Het bestaat uit open water (ven) en bos en je kunt behoorlijke stukken wandelen in dit 45 ha grote gebied. Wel is met name aan de westzijde behoorlijk wat verkeersgeluid te horen.

In de buurt van Saasveld

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 18 januari 2021